Pozbądź się operacji na przecinku, być może w wyniku błędnego odczytu wychodzą jakieś nieokreślone liczby np. NAN i wtedy ma to się nijak do twojej tablicy.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamnsmarcin napisał:
Znaki są to po prostu jakieś losowo zapalane segmenty na wszystkich wyświetlaczach (oczywiście na pierwszym tylko minus się wyświetla ale to wynika z programu), trwa to bardzo krótko ale jest wyraźnie zauważalne. Na pewno nie są to liczby więc wyglądało by to tak, że po operacjach w switchu na zmiennych temp, temp_ulamek, minus, wartości wychodzą poza zakres tablicy LED_Lookup, ale z kolei jest niby tam blokowanie przerwania przed zapisem do tych zmiennych więc wartości powinny być ok
nsmarcin napisał:Dalej to samo, tzn po zmodyfikowaniu maina dalej są te artefakty ...
Cytat:Artefakt – wytwór ręki ludzkiej, każdy przedmiot wykonany lub zmodyfikowany przez człowieka, a następnie odkryty w wyniku badań archeologicznych. ...
mirekk36 napisał:
snnaap - zobacz do czego prowadzi, naprowadzanie kogoś na stosowanie myślenia wprost z Bascoma i przenoszenia tego na poziom języka C.
mirekk36 napisał:
Aha - panie kolego snaap - przyokazji chciałbym nieśmiało poradzić, żeby jak najszybciej przestał kolega stosować w języku C takie tragiczne zapisy:
Kod: C / C++Zaloguj się, aby zobaczyć kod
raz binarnie, raz hexadecymalnie, za to ani razu zgodnie z dobrą sztuką programowania a za to mieszanie jeszcze operatorów, bo raz jest samo = a innym razem wskakuje dwuczłonowy operator |=
Przecież przeczytanie po samym sobie takiego kodu za pół roku może doprowadzić do obłędu, tymczasem w języku C mamy taaaakie duże możliwości, żeby bez nawet dodatkowej dużej ilości komentarzy, zapisać te linijki w sposób tak przejrzysty, że nawet po 10 latach nawet jeśli do takiego kodu sięgnie obca osoba to od razu będzie wiedziała o co chodzi. Czy jest więc sens utrudniania sobie ale też innym życia ?
snnaap napisał:Najwyraźniej tak było autorowi wygodniej, mi nic do tego.
Nie wiem czy Pan Kolega zauważył ale autor nie piszę "arcydzieła" tylko prosty program który ma za zadanie działać w pewien określony sposób, a jakim sposobem to osiągnie i w jakim stylu to już nie mi to osądzać. Każdy kiedyś zaczynał i każdy w końcu dojdzie do pewnych wniosków jak należy pisać.
gaskoin napisał:
Czym prędzej się wykorzeni złe nawyki tym lepiej. .
nsmarcin napisał:Niby zastosowałem crc ale i tak co jakiś czas pojawiają się dziwne wyniki tzn np zamiast 20,5 stopnia pojawia się 80 kilka albo coś w ogóle dziwnego, np -127.9 w terminalu wygląda to tak jakby rejestr wypełniały same jedynki
snnaap napisał:Z plików nagłówkowych można wyczytać, że używasz "jakiejś" biblioteki wyliczania crc 16 bitowej. Z tego co mi wiadomo to DS18B20 wylicza CRC 8-bitową.
michalko12 napisał:snnaap napisał:Z plików nagłówkowych można wyczytać, że używasz "jakiejś" biblioteki wyliczania crc 16 bitowej. Z tego co mi wiadomo to DS18B20 wylicza CRC 8-bitową.
_crc_ibutton_update()
nsmarcin napisał:Nie wiem czy mam liczyc crc dla każdego baju osobno czy dla wszystkich po kolei i je dodawać i na końcu sprawdzać z CRC z dsa