logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować skrzynie bass reflex dla głośników Boschmann MB103CTI?

mari88 28 Lis 2004 11:26 2436 4
REKLAMA
  • #1 1019320
    mari88
    Poziom 11  
    witam
    Mam 2 glosniki Boschmann MB103CTI na polce w samochodzie i chcialbym z nich zrobic 2 osobne skrzynie i nie mam pojecia jak do tego sie zabrac. Jesli ktos ma jakies dane na temat takich glosnikow i ewntualnie mogl by mi obliczyc rozmiar takiej skrzyni ( chcialbym zeby to byla skrzynia bass reflex), mam troche plyt z roznych mebli, nie wiem czy by sie to nadawalo na skrzynie.bym byl bardzo wdzieczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1019577
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    NIETRAKTUJ TEGO JAK POMOC:

1. Parametry glosnika znajdz na necie.

2. Zainstaluj WINISD [beta] tam obliczysz to.

3. Płyty musza byc minimu 18mm

Moze cie to naprowadzi troszke.
  • REKLAMA
  • #3 1019964
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Nie kazdy glosnik nadaje sie do obudowy basreflex. Jezeli nie masz do nich parametrów zrób dla pewnosci obudowe zamknieta. Jezeli chcesz b-r koniecznie to mozesz kombinowac ze skracaniem dlugosci rury. Np. 1 rura Φ6cm dluga 10cm pózniej skracasz i wybierasz najlepsze wg. Ciebie brzmienie kolejnie zrób obudowe zamknieta i porównaj efekty. Zaczniej od skrzynki 40litrów. Poszukaj tez na forum byla masa postów w tym temacie pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 1020635
    mari88
    Poziom 11  
    wiem o tym ze tym programem moge to wyliczyc tylko ze nic nie moge na necie znalezc o tym glosniku i tu jest problem, jesli nic nie znajde to zrobie tak jak wieszkosc takich skrzyn jest robiona czyli szer 45 cm, wys 35, glebokosc dol 40, glebokosc gora 30, bass reflex 7 cm wydaje mi sie ze lepij zagra niz na polce w samochodzie, dobrze mysle ??
    -----------------
    W zwiazku z tym ze nie moge znalezc nigdzie parametrow tego glosnika zaczalem się zastanawiac na budowa zamknietej skrzynia i z zwiazku ztym mam pytanie jaka powinna byc jej objetosc i jakie wymiary ( chodzi i jej proporcje ) ?
    ___
    Scalilem.
    tom
REKLAMA