logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjometr precyzyjny do pomiaru kąta. Przebiegi i wykresy. Pytania.

golas17 07 Wrz 2011 21:10 1953 4
  • #1 9905143
    golas17
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam kilka pytań odnośnie uzyskanych przebiegów z potencjometru z tworzywa przewodzącego, który zamierzam wykorzystać do pomiaru kąta. Chciałem zobaczyć jak zmienia się wartość wyjściowa potencjometru w czasie i uzyskałem ciekawe wyniki, których jednak do końca nie rozumiem.
    Dodam jeszcze, że potencjometr zasilam ze źródła prądowego, a pomiary robię przetwornikiem 16-bitowym.
    Primo: dlaczego po rozpoczęciu pomiarów z "zimnego" potencjometru mam jakiś dziwny "upływ"? Widać to na początku wykresu (początkowe 1000 próbek):
    Inny potencjometr, ta sama sytuacja (początkowe 2000 próbek):
    Zawsze tak jest, kiedy wezmę sobie potencjometr nieużywany przez dłuższy czas. Po chwili jakby się "rozgrzewa" i nie ma już tego dziwnego początkowego "upływu".

Secundo: Jaka jest przyczyna tych oscylacji, które widać w dalszej części wykresu? Dodam, że pomiary zbierałem przez dobre 15min.
    Zamieszczam jeszcze inny wykres prezentujący kilka 15-minutowych serii pomiarowych wykonanych na jednym potencjometrze:

Czy jest jakiś parametr potencjometru, który charakteryzuje wielkość oscylacji wyjściowych? Jaka jest ich przyczyna i czy można coś na to poradzić?

Pozdrawiam
  • #2 9905298
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 144
    golas17 napisał:
    Zawsze tak jest, kiedy wezmę sobie potencjometr nieużywany przez dłuższy czas. Po chwili jakby się "rozgrzewa" i nie ma już tego dziwnego początkowego "upływu".

Zapewne jest dokładnie jak piszesz: potencjometr ustala temperaturę równowagi z otoczeniem.
    golas17 napisał:
    Jaka jest przyczyna tych oscylacji, które widać w dalszej części wykresu? Dodam, że pomiary zbierałem przez dobre 15min.

Oscylacje są rzędu 0,1% i raczej długookresowe. Może to być kwestia zmiany przepływu powietrza w otoczeniu potencjometru.
    Jaka jest stabilność parametrów Twojego źródła prądowego i przetwornika A/C (np. zasilanie?). Może wahania wynikają nie ze zmian własności samego potencjometru, a raczej ze zmian parametrów układu pomiarowego?
  • #3 9905488
    golas17
    Poziom 16  
    Ładnie powiedziane - ustalanie równowagi termicznej :)
    Co do układu pomiarowego - jest mojego projektu i nie był testowany więc wszystko możliwe, ale takie długookresowe zmiany wydają mi się dziwne i raczej niezwiązane z elektroniką pomiarową. W skład elektronika wchodzą tradycyjne stabilizatory takie jak 7805, dobrej jakości przetwornik 24-bit texas instruments (korzystam tylko z 16bitów wyniku) oraz źródło prądowe lm334 w konfiguracji z kompensacją temperaturową wyjścia.
    Załóżmy, że z elektroniką jest wszystko ok. Czy w takim wypadku da się jakoś uzasadnić te długookresowe oscylacje? Jeśli chodzi o temperaturę to mierzę ją na bieżąco i nie zmienia się więcej niż o 0.5stopnia.
  • Pomocny post
    #4 9906327
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 144
    W temperaturze pokojowej zmiana o 0,5 stopnia ten sam rząd wielkości.
    Stabilizator także przenosi zmiany napięcia we na wy, ze wzmocnieniem tego samego rzędu - może wahania napięcia zasilania? Jak dla mnie, przyczyna jest zewnętrzna.

Zrób taki eksperyment: zasil cały układ z akumulatora, zapewnij separację galwaniczną dla sygnału cyfrowego z przetwornika i zamknij całość w skrzynce ze styropianu.
  • #5 9906944
    golas17
    Poziom 16  
    Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście zamknięcie wszystkiego w pudełku pomogło. Teraz przebiegi są gładkie i bez zafalowań.
    Zrobiłem dwa testy:
    1) tylko potencjometr zamknięty w pudełku. Wyniki były już o niebo lepsze od tych z pierwszego postu, ale nadal były jakieś tam drobne zafalowania.
    2) do pudełka włożyłem potencjometr i przetwornik - wyniki są bardzo satysfakcjonujące. Minimalne odchyłki.

Myślę, że problem rozwiązany. Pozdrawiam :)
REKLAMA