logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD1600JB-00GVA0 - Dysk niewidoczny w BIOS i Windows, próba odzyskania danych

Lenys 01 Gru 2012 02:09 1608 9
  • #1 11595717
    Lenys
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zacznę od tego,że na tym dysku posiadam zdjęcia z dzieciństwa swoich dzieci. Była to kopia z ledwo odratowanego innego dysku z laptopa. Ten dysk leżał grzecznie w szufladzie.

Któregoś dnia chcąc dograć nowe zdjęcia,miałem probłemy z uruchomieniem windows'a. Po siadam płytę Abita AB9 QuadGT i ona podczas staru pokazuje dyski podłączone pod IDE. Te bez problemowe są pokazane kolorem niebiskim(model dysku). Ten dysk został oznaczony kolorem czerwonym, migającym i z wykrzykniem. System włączył się po około 30 minutach, bez widocznych partycji.

Uruchomiłem więc LiveCD Linux'a Mint 14, który pokazał mi partycje oraz ich zawartość. W momencie rozpoczęcia zgrywania katalogu ze zdjęciami,dysk wyłączył się. Po ponownym uruchomieniu komputera, dysk w ogóle nie startował. Nie było go słychać ani czuć. Stwierdziłem,że przyczyną może być elektronika dysku.
    Zakupiłem więc identyczny dysk-jedyny egzemplarz na allegro- w 100% sprawny. Dysk doszedł. Na początek podłączyłem go w celu sprawdzenia poprawności działania. Nie było żadnych zastrzeżeń,jest w 100% sprawny.
    Przełożyłem więc elektronikę ze sprawnego do mojego uszkodzonego i podłączyłem mój uszkodzony.
    Dysk wystartował,było to słychać i czuć prace talerzy. Niestety już na starcie bios'a były problemy z oczekiwaniem na screen wykrytych dysków,trwało to zdecydowanie dłużej niż zwykle. Kiedy się pojawił, dysku nie było. To samo w windows 7 oraz w Linuxie.

Jedyna zmiana jakiej dokonałem po przez zmianę elektroniki, jest taka,że dysk zaczął pracować, niestety bez większych efektów.
    W jaki sposób, i czy w ogóle jest możliwe, obudzenie go,żeby odzyskać 38GB zdjęć filmów. Strata na dzień dzisiejszy bolesna.
    Sprawdzałęm cenniki firm zajmujących się odzyskiwaniem danych,ale ceny niestety skutecznie mnie odstraszyły.

Forum przekopałem,gdyż temat powstał około 4 miesiące temu,więc ten wątek to akt desperacji z nadzieją, na fachową pomoc.
  • #2 11595879
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Proszę zamieścić zdjęcie oryginalnej elektroniki z obudwu stron - wyraźne, niekoniecznie w dużej rozdz.
  • #3 11596594
    Lenys
    Poziom 10  
    Daodaję zdjęcia tej padniętej elektroniki :

WD1600JB-00GVA0 - Dysk niewidoczny w BIOS i Windows, próba odzyskania danych WD1600JB-00GVA0 - Dysk niewidoczny w BIOS i Windows, próba odzyskania danych
  • #4 11596629
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    Do przelutowania układ U12.
    Na wszelki wypadek podaj z niego oznaczenia.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 11596645
    Lenys
    Poziom 10  
    Mógłbyś mnie nakierować, który to jest ? ;]

Poza tym, mam pielutować z tej sprawnej elektroniki, czy ten przelutować na świeżo ?

Dodam,że ten sprawny różni się delikatnie od tego nie sprawnego. Oto ten sprawny :

• #6 11596651
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Przecież masz oznaczony na laminacie - U12.

Masz przelutować ze starej elektroniki na tą nową.
  • #7 11596657
    Łukasz_W

Układ ośmionóżkowy - układ oznaczony na PCB jako U12 (spisz jego dane na wszelki wypadek i podaj)
    Patrząc na zdjęcie układ nad procesorem WDC.
    Przelutować z uszkodzonej na sprawną.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #8 11596754
    Lenys
    Poziom 10  
    Dane z układu U12 : ATWEL 50425 F1024AN SU27 z nie sprawnej elektroniki.
  • #9 11597068
    Łukasz_W

ATWEL? A nie ATMEL?
    Tak czy siak ten układ jest do przelutowania.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #10 11597332
    Lenys
    Poziom 10  
    Tak,racja, ATMEL. Małe to strasznie. Trzeba przelutowac.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD1600JB-00GVA0 przestał być widoczny w BIOS i systemie Windows, co spowodowało problemy z dostępem do danych, w tym zdjęć z dzieciństwa. Po podłączeniu dysku do płyty głównej Abit AB9 QuadGT, dysk był oznaczony jako uszkodzony. Użytkownik uruchomił LiveCD Linux Mint 14, który wykazał obecność partycji, ale podczas kopiowania danych dysk się wyłączył. Po zakupie identycznego, sprawnego dysku, użytkownik zidentyfikował problem z elektroniką uszkodzonego dysku, sugerując przelutowanie układu U12 z uszkodzonej elektroniki na nową. W dyskusji podano szczegóły dotyczące układu ATMEL, który należy przelutować.
REKLAMA