logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kolejnosc zyl w RJ-45 ma jakeis technicznie znaczenie?

KT2000 08 Wrz 2011 13:48 15485 10
  • #1 9906918
    KT2000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hi,

Zamierzam zrobic sobie pare kabli ethernetowych (RJ-45) - to nie jest problemem :) Usilowalem natomiast znalezc powod dla ktorego T568A ustala taka a nie inna kolejnosc poszczegolnych zyl. Bo wiadomo - standard to po to, zeby wszyscy robili tak samo, bo wtedy jest latwiej, etc, etc ale czy jest faktyczny powod zeby kolory nie byly np. odwrotnie, albo najpierw wszystkie "pelne" potem pozostale, albo wszystko-jedno-jak-byle-tak-samo? Skoro robie sobie kabel i w obu wtyczkach zrobie taka sama kolejnosc to bedzie mi to dzialalo (szczegolnie ze nie potrzebuje nic crossowac). Nie bede ocenial po kolorach czy kabel jest taki czy śmaki (mam tester jakby cos) - o co wiec faktycznie chodzi? IMHO jest to technicznie bez zadnego znaczenia i wplywu na dzialanie kabelka.
  • #2 9906936
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Kolor kabli jest obojętny, grunt żeby tylko były na odpowiednim miejscu, ale wyobraź sobie taka sytuacje gdzie masz tylko jeden koniec kabla i musisz go zarobić, a do drugiego końca nie masz dostępu - i co wtedy? Jedziesz według standardu, a jak każdy by robił po swojemu to... wiesz co by było.
  • #3 9907061
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Nie jest bez znaczenia ułożenie kabli we wtyczce i zachowywanie standardów.
    Bo jakby było wszystko jedno to jaki sens miało by parowanie ze sobą przewodów i skręcanie ich odpowiednim splotem??
  • #4 9907080
    LoLek85
    Poziom 28  
    Chodziło mi o to że do działania kolejność kolorów jest obojętna, oczywiście pary razem, ale po to są standardy żeby z nich korzystać i wszystkim ułatwiać życie.
  • #5 9907107
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    KT2000 napisał:
    ... IMHO jest to technicznie bez zadnego znaczenia i wplywu na dzialanie kabelka.

Już przy krótkich odcinkach (15 metrów) połączenie sieci na kablach z różnych par może zupełnie nie działać. Nie bez powodu je skręcono ;)
  • #6 9907270
    KT2000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    LoLek85 napisał:
    oczywiście pary razem

Dlaczego "oczywiscie" (pytam serio)?
  • #7 9907288
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ze względu na zakłócenia. Podobnie jak w magistralach CAN, też przewody są parowane.
  • #9 9918730
    bisz
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Kiedyś wezwano mnie do 'awarii' bo komputer w pewnym biurze 'nie widział internetu'. Patrzyłem że linki są po obu stronach w sieci lokalnej tego biura, a nie chce nić pingować nawet. Coś mnie tknęło aby spojrzeć na kabel i kolory i właśnie były takie same po obu stronach, ale nie 'sparowane'. Morał taki tej opowieści że nawet na kablu kilku metrowym nie będzie to działać tak jak trzeba. dla 100 MBit/s 1 z 2 i 3 z 6 powinny byc sparowane, kolory dowolne byleby ta zasada była spełniona, a najlepiej aby życia innym nie utrudniać trzymać się standardów jeżeli chodzi o kolory.
  • #10 9924027
    sp2sci
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    KT2000 napisał:
    Dlaczego "oczywiscie" (pytam serio)?

Bo w kablach jest coś takiego jak impedancja!

Pamiętasz kable płaskie do anten? One miały 300 ohm a teraz koncentryk ma 75 ohm. Jak myślisz co się będzie działo po zamianie tych kabli?

To samo się dzieje jak rozparujesz pary w kablu.
    Dodatkowo w niektórych urządzeniach (jak telefony IP z zasilaniem po sieci) udział biorą wszystkie żyły a nie tylko dwie pary i wtedy pomyłka czy też zamiana może nieźle narozrabiać.

Zrób sobie test i rozparuj dwie pary w kablu o długości kilkanaście czy lepiej kilkadziesiąt metrów. Podłącz linie analogową telefoniczną do jednej nowej pary a do drugiej jakieś zasilanie np. 5V, a na ich drugim końcu dwa zwykłe aparaty (najlepiej takie stare jak Aster czy coś) ze zdziwieniem stwierdzisz że podczas rozmowy na jednej linii podnosząc słuchawkę drugiej słyszysz tą pierwszą. To jest przesłuch miedzy nimi.

Tak wchodzą zakłócenia do kabli i tak właśnie załatwia się sieć.

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Kolejność żył w kablu RJ-45 ma znaczenie techniczne, mimo że na krótkich odcinkach może wydawać się obojętna. Standardy T568A i T568B ustalają układ kolorów, co ułatwia identyfikację i zapewnia prawidłowe parowanie przewodów, co jest kluczowe dla minimalizacji zakłóceń elektromagnetycznych. Utrzymanie parowania żył jest istotne, ponieważ rozdzielenie ich może prowadzić do problemów z sygnałem, takich jak przesłuchy. W przypadku dłuższych kabli, odpowiednia kolejność żył wpływa na impedancję i jakość połączenia. Użytkownicy podkreślają, że stosowanie standardów jest ważne dla zapewnienia kompatybilności i niezawodności sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA