logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokość instalacji gniazd siłowych hala produkcyjna.

kpaweł 08 Wrz 2011 13:53 15127 10
  • #1 9906928
    kpaweł
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam - mam takie pytanie, czy są jakieś przepisy regulujące na jakiej wysokości montujemy gniazda siłowe na nowo wybudowanej hali produkcyjnej. Proszę o pomoc i dziękuję.
  • #2 9907024
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Nie wiem czy znajdziesz konkretne wymiary (wysokość) montażu gniazd siłowych;
    jedynie co mi się nasuwa to dyrektywa maszynowa (2006/42/WE z dnia 17-05-2006):
    "...w przypadku maszyn podłączanych do zasilania elektrycznego wystarczy wyjęcie wtyczki, pod warunkiem, że operator jest w stanie sprawdzić z każdego dostępnego mu miejsca, że wtyczka została wyjęta..."...dotyczy to odłączania prądu do maszyny przy konserwacjach i naprawach.
  • #3 9907093
    kpaweł
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Właśnie przed założeniem postu szukałem, szukałem trochę i nic nie znalazłem.
  • #4 9907345
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Całkiem niedawno robiliśmy halkę i gniazda były dawane na wysokości 1,45m.
  • #5 9908105
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    W większości zakładów na podobnej wysokości są (czasem nad nimi jeszcze zabezpieczenie czy rozłącznik w puszce).
    Ergonomia (wysokość) - łatwość podłączania i odłączania (czasem trzeba się przyłożyć/nasiłować by to zrobić).
    A widoczne są z daleka i można być pewnym rozłączenia maszyny do jakiś napraw.
  • #6 9908348
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    kpaweł napisał:
    Witam - mam takie pytanie, czy są jakieś przepisy regulujące na jakiej wysokości montujemy gniazda siłowe na nowo wybudowanej hali produkcyjnej. Prosze o pomoc i dziekuję.

Zgodnie z projektem. A w projekcie pisze, że... ?
  • #7 9908493
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Akrzy74 napisał:

Jakie to proste i banalne, jakbyś chłopie życia nie znał:D
  • #8 9908567
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Akrzy74 napisał:
    A w projekcie pisze

Kto pisze?
  • #9 9908687
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    "Chłop" zna życie, dlatego pyta o projekt który w tym przypadku być musi, a jeśli jakimś cudem nie ma tych informacji w projekcie (czego nie wykluczam), to można (a nawet trzeba) spisać notatkę uzgadniającą wysokość i miejsce instalowania gniazd. Uzgodnienie podpisuje np. inwestor lub osoba upoważniona/kompetentna.
    Osobiście nie spotkałem się z konkretnym wymaganiem co do wysokości montażu gniazd na hali przemysłowej. Tutaj ważne jest bezpieczeństwo obsługi i o ile sobie przypominam, to w którymś z poradników projektanta podane były zalecenia, ale pamięć bywa ulotna... :(

arkdom napisał:
    Akrzy74 napisał:
    A w projekcie pisze

Kto pisze?

Napisałem- pisze że..... (czytaj- jest napisane :lol: :wink: )
    Kto pisze? Zapewne projektant lub jego asystent, w ekstremalnych przypadkach żona asystenta :) Nie ważne kto pisał- ważne kto się podpisał :)
  • #10 9909317
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Akrzy74 napisał:

Bardzo trafna odpowiedź :D
    Każda instalacja jest inna i każdy projektant ma swoje sprawdzone upodobania. Notka odnośnie owej wartości powinna się znajdować w części opisowej projektu bądź na rys. tech.
    Jeżeli takiej informacji nie ma to masz dwa rozwiązania:
    - zadzwonić do projektanta i spytać się o wysokość zamieszczania gniazd dla danej części instalacji (na rys tech powinny znajdować się namiary na biuro projektowe),
    - zamontować je na wysokości którą wcześniej podałem (+/- jakieś małe odstępstwa od tej wysokości).

Innego rozwiązania danego problemu nie widzę.

Pozdrawiam: JohnySpZOO :)
  • #11 9910784
    amino66
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam całkiem niedawno robiliśmy taką halę. W projekcie projektant założył, że gniazda siłowe mają znajdować sie na wysokości 1,5m

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wysokości montażu gniazd siłowych w nowo wybudowanej hali produkcyjnej. Uczestnicy wskazali, że nie ma jednoznacznych przepisów regulujących tę wysokość, jednak w praktyce gniazda montowane są zazwyczaj na wysokości 1,45 m do 1,5 m. Podkreślono znaczenie ergonomii oraz bezpieczeństwa obsługi, a także konieczność konsultacji z projektantem w przypadku braku informacji w dokumentacji projektowej. Wskazano na dyrektywę maszynową jako istotny kontekst dla bezpieczeństwa przy konserwacji maszyn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA