logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C510 - nie widzi karty sim lub "karta sim nieaktywna"

fchancuz 09 Wrz 2011 19:08 5878 14
REKLAMA
  • #1 9911178
    fchancuz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam telefon C510.
    Kupiłem go miesiąc temu i od około 2tyg mam taki problem że co jakiś czas dostaje komunikat że karta sim jest aktywna a czasem nawet wyświetla żebym włożył kartę sim...(chociaż ona jest w telefonie)
    Poprzedni właściciel nie miał z nim żadnych problemów. Po zakupie wgrałem nowe oprogramowanie R1HA035. Byłem w salonie operatora i wymienili mi kartę SIM na nową (powiedzieli że na starej było pełno błędów)
    Czytałem wiele postów o tym że to procek jest (może być) winny ale chciałem się zapytać to zmiana oprogramowania przeze mnie nie spowodowała tego że pojawia się komunikat? Czy jest jakieś nowsze oprogramowanie lub ewentualnie jakie powinienem wgrać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 9911662
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Być może karta źle kontaktuje. Płytka klawiszy do podmiany na pierwszy ogień.
    Oprogramowanie nie ma z tym nic wspólnego.
  • REKLAMA
  • #3 9912029
    fchancuz
    Poziom 12  
    czyli jest jakiś cień szansy że to nie procesor się odkleja?
  • #4 9912557
    kielbik_
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    w tym modelu przelut n2000 na 99% na to pomaga
  • #5 9912878
    fchancuz
    Poziom 12  
    Kolego Kielbik a mógłbyś dokładniej opisać na czym polega ten "przelut n2000" i czy zwykłą lutownicą oporową z małym grotem to wykonam?
  • REKLAMA
  • #6 9913350
    Adrian4477
    Poziom 31  
    Ocena: 184
    Nie, tylko hot air
  • #7 9913951
    fchancuz
    Poziom 12  
    a ten układ? n2000 znajduje się na płytce z klawiaturą? (zamiast grzać ten układ bym po prostu płytkę wymienił)

a jeśli się nie znajduje to wystarczy że "podgrzeje" ten układ? n2000 hot-airem?
  • #8 9914139
    kielbik_
    Poziom 13  
    N2000 jest elementem BGA (coś jak dawna vincena w SE czy gazoo w nokii).
    Podlewasz topnikiem i grzejesz stacją gorącego powietrza (hot air), jak masz wprawe to mozesz pozniej delikatnie "puknac" element zeby sie zabujal i juz.
    powinno dzialac
  • #9 9914628
    fchancuz
    Poziom 12  
    "N2000 jest elementem BGA" - mógłbyś wyjaśnij bardziej łopatologicznie czy jest to element płytki z klawiaturą? Jeśli nie jest to mógłbym prosić o zdjęcie lub wyjaśnienie gdzie tego elementu szukać? (znajomy ma hotaira i jego ewentualnie poproszę żeby mi to podgrzał tylko muszę wiedzieć co grzeć)
  • Pomocny post
    #10 9917311
    kielbik_
    Poziom 13  
    ten czarny kwadracik
    C510 - nie widzi karty sim lub "karta sim nieaktywna"
  • #11 9917739
    fchancuz
    Poziom 12  
    czyli nie jest to element płytki z klawiaturą...dzięki za pomoc ;) napisze jaki był rezultat
    a czemu na żółto jest zaznaczone gniazdko od kabelka anteny?
  • #12 9920509
    kielbik_
    Poziom 13  
    tak bylo w oryginale, zdjecie jest z manuala soniakowego:)
  • REKLAMA
  • #13 10259916
    sylwek_j
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kolego fchancuz pochwali się jaki rezultat osiągnął??
    Pomogło grzanie gorącym powietrzem?
    Mam te same objawy w c510
  • #14 10261250
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Zazwyczaj grzanie pomaga, pod warunkiem że się nieubije płyty bo tam zazwyczaj w pobliżu prawie wszystko zalane klejem :/
  • #15 12330285
    M-roczny
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Potwierdzam grzanie tego układu pomaga. Opiszę jak tego dokonałem przy czym zaznaczam, że jestem amatorem.
    Wyjąć płytkę z telefonu, zdjąć blaszkę znad układu. Wszystko owinąć solidnie folią aluminiową. Wyciąć otwór w foli nożykiem (bardzo ostrożnie aby czasem czegoś nie uszkodzić wokół układu) tak aby tylko układ był widoczny im ciaśniej tym lepiej :). Następnie za pomocą strzykawki wysmarować układ wokół topnikiem (ja mam Flux 223) i zacząć grzać układ z góry (ja dyszą okrągłą 5mm) Hot Air temperaturą 260`C (stacja lutownicza W.E.P. 835DA) w trakcie nagrzewania podlewałem topnikiem po około 3min stuknąć delikatnie w środek układu i zostawić do ostygnięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem C510, który sporadycznie nie rozpoznaje karty SIM, wyświetlając komunikaty o jej nieaktywności. Po wymianie karty SIM na nową, problem nadal występuje. Użytkownik zastanawia się, czy zmiana oprogramowania (R1HA035) mogła wpłynąć na ten problem. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie kontaktu karty SIM oraz przelutowanie elementu N2000, który może być przyczyną problemu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z lutowaniem i podgrzewaniem układu hot air, co w wielu przypadkach przynosi pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA