logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[dd-wrt] Dlink DIR-600 nie łączy się z internetem po instalacji dd-wrt

kriseu 09 Wrz 2011 19:42 2187 3
REKLAMA
  • #1 9911303
    kriseu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.
    Wgrałem do mojego dlinka dir-600 oprogramowanie dd-wrt. Zainstalowałem według instrukcji ze strony dd-wrt dla mojego modelu routera. Soft wgrał się poprawnie. Można się połączyć ze stroną konfiguracyjną, działa łączność Wi-Fi oraz widzi komputery w sieci LAN. Niestety występuje problem na linii router-modem. Ikonka połączenia internetowego pali się ciągle na pomarańczowo jakby nie widziało sieci Internet.
    Korzystam z kablówki, serwer DHCP jest włączony, klonowanie MAC również. Generalnie wszystko wykonane wedle instrukcji.
    Co może być nie tak i gdzie należy szukać źródła problemu?
  • REKLAMA
  • #2 9912215
    Qiubiac
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Czy router pobiera ci z z dhcp operatora IP brame dns?
  • REKLAMA
  • #3 9913681
    kriseu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Udało mi się nawiązać połączenie internetowe zarówno przez LAN jak WLAN. Należało zaznaczyć opcję "DNSMasq". Jednak zastanawiają mnie dwie kwestie:
    - lampka połączenia internetowego i dioda "power" świecą się na pomarańczowo (co domyślnie wskazuje na jakieś nieprawidłowości). I teraz, czy jest to kwestia "widzi mi się" nowego oprogramowania, czy może faktycznie jest coś nie tak?
    - nawiązywanie połączenia bezprzewodowego trwa dłużej niż zwykle, lecz później działa poprawnie. Podczas łączenia przez około minutę widnieje napis "trwa identyfikowanie", co raczej nie miało miejsca przy oryginalnym firmware dlinka.

Adres WAN IP jest popranie pobierany.
    IP routera jest ustalone na http://192.168.2.1/
    Szyfrowanie połączenia Wi-Fi: WPA2 (TKIP+AES).
    Jakieś pomysły?
  • #4 9916691
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    A czy komputer podłączony do routera pobiera adresy z DHCP w D-Linku?
REKLAMA