logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa pękniętych felg Borbet 17 cali - czy spawanie jest bezpieczne?

kamil907 11 Wrz 2011 17:18 10432 6
REKLAMA
  • #1 9916821
    kamil907
    Poziom 28  
    Ocena: 160
    Ponawiam temat bo w poprzedniem nie spodobał się adminom sposób w jaki wrzuciłem zdjęcia...
    Mam pewne pytanie. Otóż zauważyłem na swoich felgach kilka pęknięć przy ich ramionach. Są to felgi Borbet 17 cali, jak na zdjęciu:
    Naprawa pękniętych felg Borbet 17 cali - czy spawanie jest bezpieczne?
    Już od razu po zakupie auta były te małe pęknięcia na dwóch felgach, w przypadku jednej z nich mniej więcej 1/3 tych "nóżek" ma takie mniejsze lub większe pęknięcia, w niektórych miejscach wygląda to tylko jak zarysowanie albo pęknięcie lakieru ale niektóre wyglądają tak:
    Naprawa pękniętych felg Borbet 17 cali - czy spawanie jest bezpieczne? Naprawa pękniętych felg Borbet 17 cali - czy spawanie jest bezpieczne?

Chciałem więc zapytać osoby dobrze zorientowane w dziedzinie naprawy felg aluminiowych na ile groźne są takie pęknięcia i ewentualnie czy jest duży problem z naprawą czegoś takiego. Jeśli można wykonać takie naprawy to jaki może być ich koszt? Rozumiem, że trzeba by naciąć felgę w tych miejscach, zaspawać, zeszlifować i pomalować. Nie miałem czasu zapytać o to w żadnym warsztacie ponieważ pracuję aktualnie od poniedziałku do piątku od samego rana aż do wieczora ;/ Dlatego też na początek pytam tutaj.

Kolega merolPL napisał w poprzednim temacie: "Wygląda jak zwykłe pęknięcie lakieru. Jednak po zdjęciach niczego się nie wywnioskuje. Felgi musiałby sprawdzić ktoś wykwalifikowany."
  • REKLAMA
  • #2 9917192
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Witam. Osobiście nie ryzykowałbym spawania alufelg.Te pęknięcia które widać na zdjęciu to jak wierzchołek góry lodowej.Mało widać na zewnątrz,ale gorsze są te wewnątrz ,których nie widać.Tu jest o spawaniu alufelg-Link
  • REKLAMA
  • #3 9917655
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    ja bym sprzedał te za grosze żeby nowy właściciel nie miał później żalu i kupił cos nowego - używane felgi od sprawdzonych sprzedawców w okolicy albo najlepiej cal;kowicie nowe. ale nic używanego z allegro bo mozna się rozczarować np: sprzedawca wysyła uszkodzonefelgi, po odesłaniu wyzywa i opbraża twierdząc że się go oszukało i odesłało inne felgi nie jego! takich sytuacji przeżyłem 2x w jednym czasie i za każdym razem usłyszałem to samo tak jak by sie zgadali!
  • REKLAMA
  • #4 9928664
    kamil907
    Poziom 28  
    Byłem wczoraj w serwisie MOTO-GARAGE koło Buska-Zdroju gdzie zajmują się głównie motocyklami ale stwierdzili, że bez żadnego problemu mogą mi zrobić tą felgę. W okolicy jest to najlepszy serwis zajmujący się spawaniem, prostowaniem ram motocyklowych oraz odbudową motocykli więc jestem pewien, że zostanie to zrobione fachowo.
  • #5 9928699
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Napisz ile cie to wyniosło.
  • #6 9930995
    kamil907
    Poziom 28  
    Rozmawiałem z właścicielem i to on osobiście ma mi to zrobić, wstępnie powiedział że powinno to kosztować jakieś 30-40zł ale dokładnie okaże się dopiero podczas samej pracy przy feldze. Miejsca z pęknięciami mają zostać nafrezowane, następnie zaspawane i zeszlifowane na gładko. Malował będę już sam bo i tak będę musiał odnowić wszystkie felgi.
  • REKLAMA
  • #7 9932072
    kupiec1
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Można spawać felgi popękane , które zostały uszkodzone podczas jazdy albo uszkadzają je czasami nieumyślnie same warsztaty podczas ich prostowania. Spawanie w osłonie argonu specjalistyczną spawarką TIG zapewnia wytrzymałość spawu.Dobry zakład to podstawa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pęknięciami na felgach aluminiowych Borbet 17 cali, które zauważył po zakupie auta. W odpowiedziach podkreślono, że spawanie felg może być ryzykowne, ponieważ pęknięcia mogą być bardziej rozległe niż widoczne na zewnątrz. Niektórzy doradzili sprzedaż felg i zakup nowych, aby uniknąć problemów. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z serwisem MOTO-GARAGE, który zaoferował naprawę felg za około 30-40 zł, polegającą na frezowaniu, spawaniu i szlifowaniu. Zaznaczono, że spawanie w osłonie argonu przy użyciu spawarki TIG może zapewnić odpowiednią wytrzymałość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA