logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić głębokie rysy na alufelgach po spotkaniach z krawężnikami?

siwy144 19 Paź 2005 17:03 9682 11
REKLAMA
  • #1 1911281
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Jak naprawić felgi po spotkaniach z krawężnikami które zostawiają głębokie rysy . Chodzi mi ogólnie czym je wypełnić i jakiego podkładu użyć .
  • REKLAMA
  • #2 1911376
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Nie polecam "szpachlowania" felg, poieważ przy dużej prędkości obrotowej koła występująca siła odśrodkowa pewnie zerwie szpachle. Tylko że spawanie zmieni mase koła i występujące niewyważenie zmieni sie i powiększy, może być problem właśnie z wyważeniem. Spróbuj popytać w zakładach które spawają alu fele, może oni sie tego podejmą, ale później malowanie. Kuzyn dał felge do spawania i później sie okazało że trzeba nakleić pół tony ołowiu żeby nie rzucało kierownicą. Wszystko zależy od zakładu który to robi :) Wole jeździć z podrapaną felgą niż powiekszać mase nieresorowaną :)
  • #3 1911408
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Jak sie na tym nie znasz, najlepiej polec specom, bo jak pisal przedmowca szpachla Ci odleci (nie tyle sila odsrodkowa ja wyciagnie co naprezenia w feldze, poprostu peknie szpachla i wyleci), aczkolwiek slyszalem ze "spece" szpachluja i jakos sie to trzyma....ale i czym..i jak...nie mam pojecia. Jesli to sa sprawy kosmetyczne, mozna sie pobawic, jednak peknietej felgi nigdy nie dal bym do naprawy, felga musi byc "pewna"..
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1911514
    siwy144
    Poziom 19  
    A jak bym chciał je malować tylko to najlepiej jaki podkład zastosować?
  • #5 1911586
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Witam,ja zastosowalem podklad taki jaki sie stosuje przy malowaniu auta,i jak narazie jestem zadowolony.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1911607
    dziqus
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    siwy144 napisał:
    A jak bym chciał je malować tylko to najlepiej jaki podkład zastosować?
    jak bedziesz malowal lakierem akrylowym to wybierasz podklad pod akryl, popytaj w sklepie z lakierami/mieszalni tam Ci doradza co wybrac
  • #7 1911962
    siwy144
    Poziom 19  
    Bo mam zamiar je pomalować na taki niklowany. A i jeszcze ile takie śruby nietypowe mogą kosztować.
  • #8 1912207
    dziqus
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    nietypowe tzn zabezpieczajace? od 50zl za komplet jesli o takie chodzi
  • #9 1912487
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    A co powiecie panowie na zywice poliuretanowa/epoksydowa lub jakis methylakrylat ??? nie wierze zeby odlecialo skoro 1cm² wytrzymuje sile "odrywajaca" rzedu 240-260 kg.... ;)
  • REKLAMA
  • #10 1912707
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Drobne ubytki zawsze mozna podszpachlowac.Jezeli chcesz zrobic cos a'la nikiel na felgach to jest taki fajny lakier w sikkensie,kosztuje cos okolo 60 za 100 gram,efekt bardzo ciekawy wychodzi.

Pozdrawiam
  • #11 1942264
    l8z8
    Poziom 12  
    prawdziwy podkład na felgi jest w proszku a potem wypalany i tylko zwykłe malowanie metalikiem ale bezbarwny też jest termo utwardzalny a w domy trudno taki efekt uzyskac
  • #12 1944359
    kanio
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam,

Ja bym polecił ten sposób http://www.fiatpunto.org/ --->"Zrób to sam"--->"Naprawa porysowanej felg" Wygląda dosyć ciekawie ale jak sie trzyma tego powiedzieć nie moge bo nie wiem .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Głębokie rysy na alufelgach po kontakcie z krawężnikami można próbować naprawić, jednak stosowanie szpachli jest ryzykowne ze względu na siły odśrodkowe i naprężenia, które mogą spowodować odpadnięcie materiału. Spawanie felg aluminiowych jest możliwe, ale zmienia masę i wyważenie koła, co może wymagać dodatkowego obciążenia ołowiem. Do malowania felg zaleca się stosowanie podkładów dedykowanych do lakierów akrylowych lub takich, jakie używa się do samochodów, najlepiej skonsultować wybór w sklepie z lakierami. Efekt niklowany można uzyskać stosując specjalne lakiery, np. marki Sikkens. Prawidłowy podkład do felg to podkład proszkowy utwardzany termicznie, jednak uzyskanie takiego efektu w warunkach domowych jest trudne. Alternatywnie można rozważyć żywice poliuretanowe, epoksydowe lub metakrylatowe, choć ich trwałość pod obciążeniem mechanicznym jest dyskusyjna. W przypadku nietypowych śrub zabezpieczających ich koszt zaczyna się od około 50 zł za komplet. Dla szczegółowych instrukcji naprawy można odwołać się do poradników typu "Zrób to sam" dostępnych na forach motoryzacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA