logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T20 - nie włącza się po odłączeniu od ładowarki, co robić?

robertus20 11 Wrz 2011 19:09 1888 4
REKLAMA
  • #1 9917096
    robertus20
    Poziom 9  
    Witam, mam pewien problem, mianowicie kupiłem sobie laptopa firmy IBM thinkpad t20 na giełdzie komputerowej. Przy stoisku wszystko pięknie działało. Gdy zajechałem do domu i podłączyłem go do oryginalnej ładowarki okazało się że nie ładuje (dioda baterii nie dawała znaku życia) lecz pani przy stoisku ładowała, później podłączyłem inną ładowarkę, która zaczęła ładować (dioda stanu baterii świeciła). Kiedy tego laptopa odłączyłem od ładowarki okazało się że nie chce się włączyć dioda, która sygnalizuje stan pracy HDD oświeca się lecz po nie całej sekundzie gaśnie. Proszę o podanie wszystkich rozsądnych możliwości.

Proszę o szybką odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 9917126
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Trochę zagmatwałeś; laptop się uruchamia, czy w ogóle nie daje znaków życia, oprócz opisanych? Próbowałeś wyjąć na jakiś czas akumulator i odłączyć od ładowarki? Próbowałeś ruszyć laptopa na samej ładowarce, z wyjętym aku? Co robi dioda zasilania?
  • REKLAMA
  • #3 9917156
    robertus20
    Poziom 9  
    Laptop się nie włącza oprócz tego co opisałem. Wszystkie te metody, które podałeś wypróbowałem i nie dały żadnego skutku. Dioda zasilania się nie oświeca ani na chwilę.
  • REKLAMA
  • #4 9917365
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    No faktycznie zagmatwałeś. Kupiłeś laptopa z ładowarką czy bez? Podłączyłeś zasilacz dedykowany do laptopa i nic. Następnie podłączyłeś drugi zasilacz, i tu pytanie, na jakie napięcie?
  • #5 9917400
    robertus20
    Poziom 9  
    Chodzi o wyjście? Dedykowana ma 16V i 4A a ta druga 18V i 2,2A. Tak kupiłem z ładowarką.
REKLAMA