logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ThinkPad T20 - diody gasną po włączeniu, brak rozruchu, zasilanie OK

gloria999 21 Paź 2007 14:56 1521 10
REKLAMA
  • #1 4399492
    gloria999
    Poziom 10  
    Witajcie,
    Mam starego T20, który do tej pory działał bez zarzutów.
    Ale wczoraj powiedział 'nie'.
    Objawy:
    - zasilacz działa - daje poprawne napięcie 16-17V
    - dioda ładowania zapala się skutkiem czego jest poprawne ładowanie baterii po jakiś 2h ma 12V z groszem (znamionowe 10,8V)
    - po naciśnięciu włącznika dioda dysku i power on zapalają się i raptownie gasną - rozruch zakończony niepowodzeniem :(

Proszę o pomoc w diagnozie.
    Nic nie chcę sugerować, ponieważ w archium jest kilka podobnych usterek,
    ale z ciut innymi objawami.
  • REKLAMA
  • #2 4399875
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Stawiam na problem z zasilaniem procesora - sprawdź czy startują oba kanały przetwornicy zasilającej procesor.
  • #3 4403332
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Spotkałem się kilkakrotnie z identycznym problemem w laptopach HP, powodem był o dziwo dysk.
    Moja rada: najpierw sprawdź co się da bez rozkręcania całej obudowy, czyli odepnij dysk, podmień RAM, odpal tylko na zasilaczu z wyciągniętą baterią. Jeżeli nic się nie zmieni to trzeba kombinować głębiej.
  • REKLAMA
  • #4 4407670
    gloria999
    Poziom 10  
    Wyjęcie dysku nie pomogło, ale ...
    Przeniosłem laptop do najcieplejszego pomieszczenia i po powrocie z pracy spróbowałem go uruchomić co o dziwo zakończyło się powodzeniem. Jednak próba odbywała się na baterii, która jest słabiutka, i komp się wyłączył. Podłączyłem więc zasilacz i ... drugi raz laptop nie uruchomił się. Próby powtórzyłem jeszcze kilka razy wyjmując/wkładając baterię, dysk i ... znowu się uruchomił.
    Dodatkowe spostrzeżenia w kompie w okolicach gdzie wchodzi wtyk od zasilacza słychać cichutki pisk. Podobny jak spotyka się przy (nie wiem czy sprawnych) zasilaczach.
    Pytania:
    - czy przetwornica może być zepsuta w taki sposób, że komp raz się odpala raz nie? (jeszcze wstrzymuję się z rozbieraniem laptopa)
    - czy może takie objawy są po prostu wynikiem ‘zimnego lutu’ ?
  • #5 4407930
    spec
    Poziom 28  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
    Komputer uruchamia się na bateria, a na zasilaczu nie?
    Jeśli tak to wyłączanie się po chwili pracy na baterii może być spowodowane jej rozładowaniem, a problemy z zasilaczem... to już należało by chyba rozkręcić i posprawdzać pokolei elementy z ukłądu zasilającego. Jeśli masz możliwość podładowania baterii u kogoś to zrób to i jak na 100% będzie naładowana sprawdź czy wtedy też po chwili się będzie wyłączał.
  • #6 4407956
    hd44780
    Poziom 17  
    gloria999 napisał:

- czy przetwornica może być zepsuta w taki sposób, że komp raz się odpala raz nie? (jeszcze wstrzymuję się z rozbieraniem laptopa)
    - czy może takie objawy są po prostu wynikiem ‘zimnego lutu’ ?

Może być i jedno i drugie, jak słychać przetwornicę to napewno coś jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #7 4408184
    spec
    Poziom 28  
    hd44780 napisał:

...jak słychać przetwornicę to napewno coś jest nie tak.

Niekoniecznie! Mam tu obok telewizor w którym cały czas coś brzęczy w stanie czuwania, a do niedawna używałem switcha w którym 'grał' dławik przy małym obciążeniu.... działało to latami i świadczyło raczej o niskim poziomie wykonania, a nie wadliwości sprzętu.
  • #8 4408704
    hd44780
    Poziom 17  
    Step down kontrolery pracują z częstotliwością 200-600kHz, więc albo kolega który słyszy przetwornicę ma bardzo dobry słuch w tym zakresie, albo przetwornica poszła "w buraki" ... a dlaczego poszła to już całkiem inna sprawa, ciężko będzie cokolwiek doradzić bez obejrzenia sprzętu :cry:
  • REKLAMA
  • #9 4408793
    szuwar999
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Proszę sprawdzić jakie jest napięcie na wyjściu zasilacza bez obciążenia (czyli bezpośrednio na wyjętym wtyku) i pod obciążeniem - czyli w momencie podłączenia do laptopa (w tym drugim przypadku dwie próby:
    po podpięciu do laptopa bez uruchamiania,
    po podpięciu do laptopa w chwili próby uruchomienia)
  • #10 4409171
    gloria999
    Poziom 10  
    spec napisał:
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
    Komputer uruchamia się na bateria, a na zasilaczu nie?
    Jeśli tak to wyłączanie się po chwili pracy na baterii może być spowodowane jej rozładowaniem, a problemy z zasilaczem... to już należało by chyba rozkręcić i posprawdzać pokolei elementy z ukłądu zasilającego. Jeśli masz możliwość podładowania baterii u kogoś to zrób to i jak na 100% będzie naładowana sprawdź czy wtedy też po chwili się będzie wyłączał.

Wyjaśniam:
    Komputer uruchamia się na baterii i na zasilaczu. Chodziło mi jedynie o fakt, że przy podłączaniu zasilacza ruszałem kompem i... może to było powodem tego, że w środku coś się rozłączyło i potem już się nie uruchomił.
    A później po kolejnych 'manewrach' znowu się uruchomił (już na zasilaczu).

PS
    po Waszych wskazówkach czas chyba żeby zajrzeć do środka
  • #11 4724487
    gloria999
    Poziom 10  
    Żeby podsumować jakoś ten wątek powiem,
    że nie dobrałem się jeszcze do środka sprzętu,
    ale jak w domu jest trochę chłodniej i nie chce odpalić
    uwaga... opieram go o wcześniej rozgrzany kaloryfer
    i działa :)

Dziękuję wszystkim za grad porad.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa ThinkPad T20, który po włączeniu sygnalizuje aktywację diod dysku i zasilania, lecz natychmiast gaśnie i nie następuje rozruch systemu. Zasilacz dostarcza poprawne napięcie 16-17V, a bateria ładuje się prawidłowo do około 12V. Próby uruchomienia na baterii i zasilaczu dają nieregularne efekty – czasem laptop startuje, czasem nie. W okolicy gniazda zasilania słychać cichy pisk, co może wskazywać na problem z przetwornicą zasilającą procesor lub ewentualne zimne luty. Zalecane jest sprawdzenie napięć na wyjściu zasilacza pod obciążeniem i bez obciążenia, odłączenie dysku, testowanie z różnymi konfiguracjami RAM i baterii oraz rozebranie laptopa w celu diagnostyki układu zasilania. Działanie laptopa poprawia się po ogrzaniu obudowy, co może sugerować problem z lutami lub elementami elektronicznymi reagującymi na temperaturę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA