logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja rosyjskiego generatora Diesla z korbą i wentylatorem - model?

wojo664 11 Wrz 2011 22:59 3467 5
REKLAMA
  • #1 9917987
    wojo664
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Identyfikacja rosyjskiego generatora Diesla z korbą i wentylatorem - model? Identyfikacja rosyjskiego generatora Diesla z korbą i wentylatorem - model? Identyfikacja rosyjskiego generatora Diesla z korbą i wentylatorem - model?

Witam.
    Wie ktoś może co to za generator?

Podobno na silniku Diesla.
    Z jednej strony ma korbkę :-)
    Niestety wszystkie opisy ma po rosyjsku.
    W jednym miejscu z tego co mi sie udało rozczytać ma tabliczkę "Kropka startera {jakiś tekst ) nie zapalać".
    Z przodu autentycznie ma wentylator i chłodnicę. Korba wprawiona w ruch obraca wentylatorem, i chyba jakimś innym elementem (wał korbowy (?) ).
    Posiada 3 zbiorniki, w jednym nadal jest olej. Podobno stoi w bezruchu 30 lat ;P
    Wypatrzyłem spalony bezpiecznik topikowy w starterze.
    Ewidentnie stacjonarny typ generatora.
    Wszelkie informacje będą przydatne.
  • REKLAMA
  • #2 9936711
    ug40
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Witam. No cóż agregat skadrowany beznadziejnie , nie widać całości , nie widać prądnicy, nie widać silnika , jedyne co widać w całości to tabliczka zaciskowa i [ prawie cała] tablica kontrolno-rozruchowa . Z taką tablicą spotkałem się z dwoma rodzajami prądnic na trzech rodzajach silników
    1 - prądnica ósemka [ 10 kva] na silniku żyguli [ łada]
    2 - prądnica dziesiątka [ 12 kva] na silniku GAZ [ UAZ] , obydwa łatwe do przeróbki na gaz [ tolerujące spore przeciążenie].
    3 - prądnica dziesiątka [12 kva] na beznadziejnym diesslu , czterocylindrowy z podgrzewaniem [ bardzo długim] , bardzo ciężko zapalający [ niezależnie od pory roku],
    no jak zagadał to dawał radę.
    Odróżnić diessla od benzyny to nie czarna magia więc czemu to '' podobno''.
  • REKLAMA
  • #3 9937684
    wojo664
    Poziom 16  
    Dodałem 2 nowe zdjęcia. Dlaczego "podobno" diesel? Ano dlatego że na razie nie siedze zbytnio w silnikach takiego typu. bardziej małe silniki prądu stałego i czasem zmiennego (wymiana / przyszlifowanie szczotek :-) ). Ów cudo znajduje się w pomieszczeniu z bezpiecznikami w "starym stylu".
  • REKLAMA
  • #4 9938424
    ug40
    Poziom 19  
    Zdjęcia słabej jakości, tablica jednak różni się nieznacznie od tej montowanej w zestawach opisanych przeze mnie wyżej z taką spotkałem się w szóstce [7,5kva] tylko że ten generator napędzany był silnikiem a'la moskwicz.....benzynowym . Podaj zakres amperomierza bo z tych zdjęć nie idzie nic odczytać .
  • REKLAMA
  • #5 9940757
    wojo664
    Poziom 16  
    Na tej rosyjskiej tabliczce z napisem "wlimanie" na dole jest 20 A i 25 A. Może to to... Nie znam dokładnie rosyjskiego.
    Edit:
    Aktywne natężenie do 20 A Natężenie induktywne (?) do 25 A z tego co sie domyślam z liter ...
    Obecnie pomieszczenie z generatorem jest zamknięte więc może być problem.
  • #6 9942473
    ug40
    Poziom 19  
    Chodziło mi tylko o zakres pomiarowy amperomierza z tablicy pomiarowej [ 1-szy dodany obrazek]
REKLAMA