logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY DSC HX1 - pastelowy, zamazany wyświetlacz po zalaniu, co robić?

kris1980 12 Wrz 2011 19:19 2435 5
REKLAMA
  • #1 9920256
    kris1980
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich

Aparat DSC HX1 firmy SONY wpadł razem z żoną do wody, zamoczony na ułamek sekundy lecz w całości.
    Minął już miesiąc po tym wydarzeniu,powoli wszystko wróciło do normy ale jest jeden problem - WYŚWIETLACZ

Zdjęcia wykonuje OK, po zgraniu do komputera są jakościowo takie same jak przed zalaniem. Niestety na wyświetlaczu wszystko jest dziwnie pastelowe, zamazane, nienaturalne. Po przełączeniu na wizjer sytuacja identyczna. Zauważyłem że przy dużej ilości światła na zewnątrz objaw niezauważalny obraz na wyświetlaczu wygląda normalnie. Zmniejszając ilość światła efekt coraz silniejszy.

Proszę o pomoc i propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 9920351
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Niestety większość posiadaczy sprzętu foto nie wie że zamoczony aparat jeśli nawet po wysuszeniu zaczął działać to na pewno nie na długo. Pierwszy pada wyświetlacz składający się z właściwego wyświetlacza, podświetlenia i kilku (4 - 6szt) plastykowych przekładek których zadaniem jest odbicie i równomierne rozproszenie światła. Warstewka srebra napylona na niektórych z nich da się uratować najwyżej do kilku dni po zamoczeniu. Potem wyświetlacz traci swoje właściwości a wraz z postępującą korozją styków za chwilę przestanie działać. Potem sypią się końcówki flexów (korozja!) i elementy elektroniki którym wysuszenie aparatu wcale nie pomogło. Reasumując aparat tak czy inaczej niedługo przestanie działać jeśli nie zostanie w nim przeprowadzona fachowa konserwacja i wymieniony wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #3 9921938
    kris1980
    Poziom 11  
    W takim razie kiedy i gdzie dokonać takowej konserwacji po zalaniu, chodzi mi o to czy tylko serwis sony wchodzi w gre, bo to na pewno będą spore koszty. A moze się ktoś orientuje właśnie jakie koszty?
    Kolejne pytanie kiedy oddać aparat na taką operację, teraz póki wszystko działa czy jak padnie całkowicie?
  • REKLAMA
  • #4 9922891
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Tak jak napisałem wcześniej aparat trzeba oddać do konserwacji natychmiast. Do dobrego serwisu i oczywiście trzeba poinformować ich że aparat był w wodzie. LCD prawdopodobnie jest już nie do uratowania i trochę się dziwię że nawet po krótkim pobycie w wodzie obiektyw działa bez problemu. Z reguły zostają ślady na wewnętrznych soczewkach i zaczyna dziwnie się zachowywać moduł migawki. Generalnie taka usługa kompleksowej konserwacji zawilgoconego sprzętu tania nie jest, a jeśli ktoś obiecuje że zrobi to za 50zł to prawdopodobnie nic nie zrobi.
  • REKLAMA
  • #5 9938190
    kris1980
    Poziom 11  
    Aparat wysłałem jak poradziłeś, mam nadzieję że zrobią go w rozsądnej cenie. Po naprawie napiszę co i jak oraz zamknę temat całkowicie.
    Na razie dziękuję za pomoc.
  • #6 11003928
    kris1980
    Poziom 11  
    Aparat wrócił z serwisu, została stwierdzona usterka procesora. Nie przeszkadza ona jednak w normalnym użytkowaniu, zdjęcia robi nadal doskonale. Jedyny minus to obraz wyświetlacza do którego już przywykłem. Usterka do naprawy za około 700zł więc według mnie nieopłacalna i niepotrzebna.

Dziękuję za pomoc
REKLAMA