Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq n410c, bateria PP2071A, nie ładuje.

Data64 13 Sep 2011 01:06 3518 17
Renex
    Data64
    Level 11  
    Witam
    Zająłem się ostatnio regeneracją baterii do compaq evo n400c/n410c.
    Bateria PP2071A 2200mAh x4 ogniwa w szeregu. PIC16C63, 24C01, BQ2050H.
    Objawy przed regeneracją takie, że bateria jest widziana przez komputer, ale nie ładowana. Po oględzinach okazało się, że ogniwa są w słabej kondycji, a jedno padnięte (nie dało się ładować) . Bezpiecznik sprawny, EEPROM sprawny. Po regeneracji (wymianie ogniw i wyzerowaniu wsadu) objawy te same. Po podłączeniu programatora do terminala baterii SBW odczytuje to, co poniżej:

Zrzut z Battery Mon'a:

Ponieważ zacząłem się martwić o układ ładowania w laptopie (którego stanu nie znam) , pożyczyłem PP2051 z Compaq'a Armady M300 (zewnętrzna kompatybilna z Evo) o podobnej sprawności (to znaczy padaka) i objawy są dokładnie te same przy odczycie z terminala, jak i z komputera, z tym wyjątkiem, że w tym przypadku Battery Mon nie podaje napięcia na wyjściu baterii. W tej baterii bezpiecznik jest również sprawny.
    Dodaję załącznik pierwotnego ROM'u z PP2071A.
    Czy ktoś z Was miał już coś takiego?
  • Renex
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po południu przyjrzę się temu wsadowi.
  • Renex
    Data64
    Level 11  
    Dzięki Jarob.
    Data64
    Level 11  
    Zapisałem podany przez Ciebie wsad. Bez skutku. Bateria nadal się nie ładuje.
    Ciekawi mnie też skąd same zera przy odczycie ze złącza baterii przez SBW? I to w dwóch bateriach tak samo? Czyżby te same uszkodzenia? Gdyby problem leżał po stronie układu lądowania w laptopie, miałbym raczej normalny odczyt z baterii przez programator?
    jarob
    Bezpieczniki sprawdziłeś? Są dobre?
    Data64
    Level 11  
    Owszem. No chyba, że jest gdzieś jeszcze inny.

jarob
    No tak, bezpiecznik faktycznie jest sprawny. Raczej nie ma innego.

Hmmm... Wszystkie przewody poprawnie podłączyłeś, termistor się nie oberwał?

Może spróbuj zainicjować baterię przykładając do zacisków + i - baterii około 12 V.
    Data64
    Level 11  
    Przewody są podłączone zgodnie z oryginałem. Natomiast co do termistora, to chętnie bym go sprawdził, gdybym go kurcze mógł znaleźć. Nie ma w tej baterii znanego mi np. z DELLowskich baterii wiszącego "dongla" . Jeśli jest gdzieś, to na płycie, albo jest częścią BQ2050H.
    Co do inicjalizacji, to nie przeprowadzałem jej. Podłączenie 12V pod złącze baterii, którego specyfikacji nie znam byłoby chyba trochę ryzykowne. Tą metodą udało mi się jedynie znaleźć SCL, SDA i GND baterii, aby odczytać jej status w SBW, co jak widać na screenie wyżej zwraca zera.

Oto wygląd elektroniki PP2071A:

oraz drugiej o tych samych objawach PP2051B:
    Huaer
    Level 12  
    Don't waste your time.
    You can't read this battery because protocol used is not SMBus.
    Data64
    Level 11  
    So, this could mean, that read problem is no problem at all and BQ2050H is working properly. That's the reason, why my second battery gets the same values by reading in SBW.
    Huaer
    Level 12  
    I don't know if your battery is working properly or not.
    I just want to say that this battery is not SMBus battery and you can't read it with SBW.

Here is the tip that goes with full version of SBW:

8. Q. Some time COMPAQ batteries with PIC16C63A/24C01 chipset dose not start but I know that battery electronic
    is OK.
    A. You need ALWAYS to unplug AC adapter from mains before you insert this battery into notebook. Then plug AC dapter
    and check if the battery LED on notebook is ON. Then switch on the notebook and load OS. If this method fails then
    unplug AC adapter and reinsert the battery. If nothing helps then open the battery pack, take apart PCB halves
    (if M700) (no need to disconnect cells) and wait 30 seconds. Then assemble the battery and try again. Try to connect
    cells in reverse order (from "+" to GND).

What is your second battery?
    Data64
    Level 11  
    My second battery is PP2051B. This is an external version of PP2071A. Thanks for tip. I'll try it, maybe it will help...
    Huaer
    Level 12  
    Same chipset?
    I mean PIC16C63A/24C01 chipset?
    Data64
    Level 11  
    yup. This one differs from PP2071A that it has LED indicator. I've managed to assemble it, but inserted into laptop no effect, thus... R4 resistor at the back of PCB has almost burned out. Have no idea why.
    Huaer
    Level 12  
    You can't read it.
    The batteries based on PIC16C63A/24C01/BQ2050H are COMPAQ proprietary batteries.
    They use COMPAQ proprietary protocol that is similar to SMBus (as COMPAQ say) but not exactly.

PIC16C63A is used as a fuel gauge and BQ2050H is used as an AFE.
    Data64
    Level 11  
    OK, managed to start the PP2051B external battery. The unit is present in the system. It toggles status charging/not charging in 1 sec. time period. Any clues?