logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS M4N68T-M - czy ta płyta główna wystarczy do AMD Phenom II 965 i Radeon 5770?

vandaveee 13 Wrz 2011 08:29 1570 5
REKLAMA
  • #1 9921971
    vandaveee
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. Pytam bo ostatnio nie jestem na czasie w sprzęcie komputerowym. Zaopatrzyłem się w:

AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX BE
    ATI Radeon 5770 1GB
    4GB DDR3 1600 GEIL
    Caviar 2TB 64MB SATA2
    zasilacz firmowy 470W (tyle ma) - nie pamiętam już nazwy, a nie chcę specjalnie wywalać bebechów.

Potrzebuję do tego tylko płyty głównej, taniej, po prostu ma działać, żadnych wymagań typu overlock itp...

Wypatrzyłem płytkę ASUS M4N68T-M -Link, która wg producenta obsługuje procesor 965

Ta płyta będzie się spisywać? Może coś na innym chipsecie? Jeżeli tak to dlaczego?

Komputer ma służyć do grania, netu i przede wszystkim do filmów HD.

Proszę o jakieś informacje, które mi pomogą się zdecydować. Dzisiaj chcę złożyć do końca sprzęcik :)
  • REKLAMA
  • #2 9922056
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Ta płyta jest beznadziejna, procesor zmień na 955 i dołóż do jakiegoś asrocka 870 extreme, chyba że nie chcesz podkręcać to i m3a770de wystarczy.
    Dysk ogromny, na pewno ci taki potrzebny? WD są bardzo drogie.
    Zasilacz firmowy. Też coś, sprawdź, jeśli nie chcesz poczuć spalenizny po godzinie grania.
  • REKLAMA
  • #3 9922097
    vandaveee
    Poziom 11  
    Procesora nie zmienię bo już kupiłem za 419zł więc myślę - dobra cena
    HDD też dostałem w dobrej cenie 194zł, nawet się nie zastanawiałem jak brałem
    Sprzęt oczywiście nowy.
    Zasilacz Enermax Noisetaker ASUS M4N68T-M - czy ta płyta główna wystarczy do AMD Phenom II 965 i Radeon 5770?
    Mam go już 7-8lat i nie było nigdy problemu :) waży dobre 2,5 - 3 kg
    Od początku chodzi na Pentium D 3.4Ghz, 3xHDD, GF 6600 Extreme (aktualnie HD5770), nie wspominając o dodatkowych urządzeniach typu karty sieciowe, Firewire itp, więc obciążenie nie mniejsze niż będzie miał na nowym sprzęcie.

Właśnie znalazłem w sklepie płytę, o której pisałeś (m3a770de) a co powiesz o tej ASUS M5A78L-M/USB3 oraz M4A77T ?
    Lepsza od tego Asrocka czy gorsza? Nie to że się uparłem na ASUSA po prostu bliżej mi do sklepu po te płyty...

Ogólnie dlaczego płyta o którą pisałem na początku jest beznadziejna? Wszędzie gdzie się zapytam to każdy odpowiada żeby nie brać mATX... Ale dlaczego?? Wystarczy porównać płyty tego samego producenta i widać że to te same płyty a różnią się jedynie ilością gniazd PCI, slotów na RAM i ew. SATA. Poza tym to chyba te same płyty, tyle że tańsze? Mylę się? Nigdzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi... Sami specjaliści ale nikt wprost nie powie... No szkoda...
  • REKLAMA
  • #4 9923122
    fiend_
    Poziom 43  
    Płyty matx mają mniej złącz, często też ich potencjał podkręcania jest mniejszy. Są i dobre płyty w tym formacie (asus x58 rog), ale ta m4n68 to straszna budżetówka i może ci puścić z dymem tego phenoma. W dodatku to już dosyć leciwy chipset. Te procesory są dosyć wymagające i sekcja zasilania jest istotna. Przydałby się na niej radiator, szczególnie po zmianie chłodzenia procesora, bo się strasznie będzie nagrzewać.
    m5a78l-m jak znajdziesz w podobnej cenie to można brać.
    Tylko od razu odpuść sobie podkręcanie do 4ghz, bo te płyty sobie nie dadzą rady. m4a77t jest imo średnia i dosyć droga. Do tej m5a78l-m szczerze mówiąc bałbym się w przyszłości wkładać czegoś mocniejszego niż 4 rdzeniowy bulldozer, bo płyty msi już pokazały fajerwerki z phenomami x6.
    Zasilacz do obecnej konfiguracji wystarczy, ale wymiana karty graficznej na mocniejszą nie obejdzie się bez mocniejszej jednostki. Słaba 12v na dzisiejsze standardy, ale to dobry zasilator.
  • REKLAMA
  • #5 9923337
    vandaveee
    Poziom 11  
    Procesora kręcić nie będę - wydaje mi się że jest wystarczający a wcześniejsze Pentiumy nauczyły mnie że to prawie nic nie daje. To, że coś się popali to mi nie robi bo wszystko jest na gwarancji :)
    Z reguły zmieniam cały komputer co ok 5-8 lat, nie inwestuje w sam procesor czy grafikę ale jak już wszystko nowe.
    m5a78l-m jest nawet kilka zł tańsza :)

dzięki za przydatne info i pozdrawiam
  • #6 9923370
    fiend_
    Poziom 43  
    Czasy pentiumów już minęły, a podkręcając możesz uzyskać czasami nawet 20% lepszą wydajność w jakiejś grze lub zmniejszyć czas konwersji jakiegoś video o kilkanaście sekund. Podkręcanie jest proste, a spalić procesor jest ogromnie ciężko (mając oczywiście normalną płytę główną). W dodatku podkręcając przedłużasz teoretycznie żywotność komputera (jak już karta i procesor okażą się za słabe).
    Za 3-4 lata kupisz sobie jakiegoś 6950 i być może będzie to wtedy jeszcze dobry sprzęt (ale pewności nie ma)
    Jak już weźmiesz tą płytę, to monitoruj temperatury tej sekcji zasilania pod obciążeniem.
REKLAMA