logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Sharp LC-37D65E -uszkodzony zasilacz,potrzebny schemat

efekt 13 Wrz 2011 14:22 7727 7
REKLAMA
  • #1 9922880
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Witam. Mam wspomnianego wyżej LCD-ka w którym były uszkodzone 2SK4097 dwie sztuki oraz dwie diody zenera po 24V, niestety pomimo wymiany sprzęt dalej nie działa, na chwilę dioda standby zaświeca się na zielono, po czym przechodzi na czerwony i pulsuje po dwa razy. Może jakieś rady a najlepiej schemat zasilacza.

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. [lamer.]
  • REKLAMA
  • #2 9924360
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Taki kod błyskowy sygnalizuje o problemie z zasilaczem, ale nie musi on występować teraz. Te TV zbierają historię błędów i jak wystąpi on kilka razy pod rząd to blokują cały odbiornik. (Wystarczy, że użytkownik kilkakrotnie próbował uruchomić telewizor i tym sposobem się zablokował)

Żeby to sprawdzić można spróbować włączyć tryb K. W tym celu należy przytrzymać “VOL (-)” i “INPUT” i podłączyć wtyczkę do gniazdka. W tym trybie TV ignoruje błędy. Potem już tylko wchodzimy do menu serwisowego (“VOL (-)” i “P (- )” i wkładamy wtyczkę do gniazdka) resetujemy blady na stronie 16/16 "CAUSE RESET"

Jeżeli tryb K nie zaskoczy to zasilacz cały czas jest niesprawny.
  • REKLAMA
  • #3 9924655
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    efekt napisał:
    Witam. Mamwspomnianego wyżej LCD-ka w którym były uszkodzone 2SK4097dwie sztuki oraz dwie diody zenera po 24V,niestety pomimo wymiany sprzęt dalej nie działa,na chwilę dioda standby zaświeca sie na zielono,po czym przechodzi na czerwony i pulsuje po dwa razy.Moze jakieś rady a najlepiej schemat zasilacza.

Gdzie konkrety?!
    Model zasilacza? Oznaczenie elementów na płycie? Konstrukcja (układy scalone) zasilacza?
    Gdzie pomiary napięć z zasilacza? Bo skoro dioda świeci, a potem miga, to chyba coś tam działa?!
  • #4 9926626
    efekt
    Poziom 21  
    Dzięki "gaspaccio" za radę, niestety nie udało mi się uruchomić go w tym trybie.
    Odnośnie danych zasilacza: PSD0553, RDENCA267WJQZ, CA267WJQZ.
    Scalak standby : TNY276PN /IC7101/. Inny to 5500A /IC7102/.
    Pracuje tylko zasilacz standby, który załącza przekażnik głównego zasilacza na sekundę, po czym wraca w poprzedni tryb.
    Tranzystory podałem poprzednio .
    Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #5 9926855
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    efekt napisał:
    Tranzystory podałem poprzednio.

Nie, nie podałeś - jest ich nazwa ale nie opis na płycie.

Cytat:
    Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. [lamer.]

I co?
    Cytat:
    Pozdrawiam wszystkich.

My też, mimo wszystko z nadzieją, że raczysz poprawić!

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1497469-90.html#9926845
  • REKLAMA
  • #6 9929485
    efekt
    Poziom 21  
    Podam następnym razem , TV złożony a schemat nieczytelny.:D
    Jeśli chodzi o pisownię - to wydaje mi się że jest poprawna , jeśli nie to proszę o wskazanie .:D
    Nawet w tym poście jest źle, spacje stawiamy po znakach przestankowych, a nie jak popadnie. [lamer.]

Gramatykę miałem 30 lat temu . Wybacz że przecinek lub kropkę postawię nie tam gdzie trzeba . :D .

Moderowany przez mirex:

Nie wybaczamy! Pomylić się raz, czy dwa zawsze można. Cały czas pisać niechlujnie tutaj nie pozwalamy! To nie kwestia gramatyki ale ortografii. Ci, którzy uczyli się 30 lat temu, nie mają z reguły z tym problemu! W przeciwieństwie do młodzieży. Czyli można zakładać w Twoim przypadku zwykłe "niechciejstwo", leserstwo, brak szacunku do języka ojczystego i regulaminu forum.
    Biorąc pod uwagę ilość ostrzeżeń, zastanowił bym się na Twoim miejscu.

A co nie pozwala Ci spełnić wymogów pkt 3.3 regulaminu, to już całkiem nie jestem w stanie pojąć. Jaki jest sens "walczyć" z zasadami i moderatorami ich strzegącymi?
    Jeśli chcesz być aktywny w dziale TV, to szybciutko postaraj się o anulowanie starych ostrzeżeń, bo potem może być za późno.

• #7 9942579
    efekt
    Poziom 21  
    Witam
    Q7115- 2sk4097 , Q7116- 2sk4097, D7115- zener 24V, D7116- zener 24V .
    Są jeszcze uszkodzone elementy smd: Q7117- YA ? , Q7118- B3 ? D7113- 1B ? , co można za nie wstawić ?
    Moderowany przez lamer.:

Tyle razy byłeś proszony. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. [lamer.]

• #8 9988001
    efekt
    Poziom 21  
    TV odpalił. Za te tranzystory smd wtawiłem zwykłe BC 0.5A, dioda 1N4148.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD Sharp LC-37D65E, w którym uszkodzone były tranzystory 2SK4097 oraz diody Zenera 24V. Po ich wymianie telewizor nadal nie działa, dioda standby świeci na zielono, a następnie miga na czerwono. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z zasilaczem, który może blokować odbiornik po wielokrotnych próbach uruchomienia. Proponują włączenie trybu K, który ignoruje błędy, oraz podanie szczegółowych informacji o zasilaczu, takich jak oznaczenia elementów i pomiary napięć. Użytkownik podaje dane zasilacza (PSD0553, RDENCA267WJQZ, CA267WJQZ) oraz scalaki (TNY276PN, 5500A). Ostatecznie, po wymianie uszkodzonych elementów SMD na tranzystory BC 0.5A i diodę 1N4148, telewizor udało się uruchomić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA