logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz DVD LG DVX380 - wyłącza się, gdy tacka jest zamknięta

Caban Nadbałtycki 15 Wrz 2011 15:51 2258 2
REKLAMA
  • #1 9929889
    Caban Nadbałtycki
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

kupiłem dosłownie tydzień temu na allegro odtwarzacz DVD LG DVX380, jednak już po pierwszym dniu użytkowania wystąpił wymieniony w temacie problem. Po włączeniu odtwarzacza do sieci i wciśnięciu power, pojawia się na 2 sekundy napis HELLO i w tym momencie sprzęt się wyłącza. W tym czasie nie dało się nawet wyjąć płyty, tacka się nie wysuwała. Płytę wyjął mój kolega rozkręcając urządzenie, dzięki czemu podczas odpalania da się wysunąć klapkę i dopóki jest otwarta to samowyłączenie nie następuje, jednak po zamknięciu jej, nawet i bez płyty, problem się powtarza. DVD kupione było dla mojego dziadka, i to on prawdopodobnie je jakoś uszkodził. Przede wszystkim kilka razy przepinał kable i położył na nim stare radzieckie radio z metalowymi nóżkami (!). Gdy DVD było wyłączone, ale podłączone do sieci, to przy słuchaniu radia występowały straszne zakłócenia, ustąpiły po wyjęciu kabla zasilającego z kontaktu, jednak to właśnie od tego momentu odtwarzacz szaleje.
    Ten model nie jest bardzo drogi, można dostać go w okolicach 100zł, jednak gdyby naprawa nie była zbyt trudna, mogli byśmy się jej podjąć. Urządzenie odtwarza naprawdę sporo formatów i dziadowskich płyt, a na tym mi przede wszystkim zależało.

Przejrzałem inne tematy traktujące o podobnych problemach z odtwarzaczami, najbardziej podobny wydał mi się ten i ten, jednak chciałbym zebrać jak najwięcej informacji i sugestii, szczególnie, że mniejwięcej opisałem okoliczności uszkodzenia. Dostęp do sprzętu będę miał w sobotę, albo niedzielę, więc pomysły przetestuję na weekendzie.

Pozdrawiam i proszę o pomoc,
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 9931810
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Proponuję otworzyć urządzanie, sprawdzić czy w czasie zamykania tacki nie zostają naruszone taśmy pomiędzy płytkami. Po zamknięciu warto też sprawdzić czy są napięcia zasilające - to na początek.
  • #3 9932237
    Caban Nadbałtycki
    Poziom 2  
    Otwieraliśmy urządzenie, by wyjąć płytę, i nie wiem w jaki sposób tacka miała by naruszać taśmy. :) W każdym razie odpinaliśmy i przypinaliśmy z powrotem te taśmy i to nie pomogło. Napięcia sprawdzimy w sobotę. Dzięki za radę, jakby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł, to niech śmiało pisze, im więcej, tym lepiej.
REKLAMA