Witam, czytałem wiele tematów na tym forum i znalazłem podobne aczkolwiek nie identyczne. Posiadam dysk zewnętrzny WesternDigital 2.0TB SATA/32MB Cache model: WD20EADS. Wszystko działało poprawnie dopóki nie odłamał się port USB w kieszeni tego dysku. Po wymianie kieszeni początkowo komputer nie widział w ogóle dysku ale gdy w ustawieniach nadałem mu literkę już go widzi. Pojawia się za to inny problem: dysk wymaga formatowania. (na dysku posiadam ponad 1TB danych których utracić nie mogę). Myślałem że z kieszenią jest coś nie tak, zakupiłem tzw. most łączący bezpośrednio dysk z komputerem ale problem jest ten sam. Dane mojego laptopa: Dell Inspiron, Intel Core i3, 3.0GB RAM, Windows 7 Home Premium 64-bit (angielski). Sprawdzałem również na innych komputerach z systemami windows XP oraz Vista i problem jest ten sam- czyli komputer go widzi jednak wymaga formatu. Czy istnieje jakiś sposób by dostać się do danych przed formatem lub ewentualnie odzyskać dane po formatowaniu? proszę o pomoc!