logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny 2,5 USB – system żąda formatowania, jak odzyskać dane?

Harryy 23 Cze 2012 02:07 3024 15
REKLAMA
  • #1 11032261
    Harryy
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć Koledzy!

Pewnie taki temat, a przynajmniej podobny był już gdzieś napisany. Znalazłem kilka tematów z podobnymi problemami, ale niestety w żadnym nie było konkretnie napisane co mogę zrobić. Mój problem polega na tym, że nagle po podłączeniu mojego dysku zewnętrznego na USB 2,5' wyskakuje informacja, że dysk wymaga formatowania. Wszystko byłoby oki, ale dane zawarte na dysku są przedmiotem mojej długoletniej pracy i nie mogę ich stracić. Podejrzewam, że uszkodził się obszar startowy partycji(proszę o wybaczenie jeśli napiszę coś nie tak, gdyż nie jestem specjalistą). Gdzieś na forum znalazłem opis żeby w takim przypadku skorzystać z programy testdisk, który oczywiście jest darmowy i przeskanować dysk. Przeskanowałem i co się okazało program nie naprawił problemu(albo ja nie potrafię, a nie chce za bardzo kombinować żeby nie stracić tych danych), ale po przeskanowaniu była dostępna lista plików, które znajdują się na dysku, tak więc dane na dysku są, tylko problem jest z partycją dysku. Wiem, że na partycjach NTFS jest tablica +mft, która zawiera informację o plikach i nie tylko znajdujących się na dysku. Myślałem, że uszkodziła się ta tablica i trzeba by było ją naprawić. Początkowo myślałem żeby "szybko" sformatować partycje i później wy edytować długość tej tablicy, gdyż przy tym formatowaniu bodajże jest zmieniane tylko 20 wierszy tej tablicy(i nie chce się spierać, bo mogę pisać głupoty, ale coś takiego chodzi mi po głowie, bo gdzieś tam kiedyś wyczytałem) Nie ważne, w programie znalazło mi jakby dwa wpisy tej samej partycji identyczne i co się okazało że są to partycje FAT32 niestety nie wiem jak jest z tym typem partycji. Co prawda byłem przekonany, że jest tam NTFS. I tutaj kończy się moja wiedza. Czy można jakoś zaradzić temu. Nie chcę podejmować pochopnych kroków bo naprawdę nie chcę stracić tych danych. Być może jest już podobny temat, jeśli tak to przepraszam za zawracanie głowy i proszę od razu o podanie linka do tego tematu. Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
  • REKLAMA
  • #2 11032354
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Co się dzieje jak podpinasz dysk i klikasz na jego ikonę, żeby wejść?
  • REKLAMA
  • #3 11032710
    Harryy
    Poziom 11  
    "Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków N: musisz go sformatować." Gdy kliknę anuluj wyskakuje mi błąd "N:\lokalizacja niedostępna" Błąd danych CRC
  • #4 11032784
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Najpierw zrób kopię posektorową dysku. Przy tak ważnych danych praca bez kopi posektorowej jest wielką nieostrożnością. Nieudane próby odzyskania danych mogą bezpowrotnie uniemożliwić ich odzyskanie
    Pozdrawiam
  • #5 11032816
    Harryy
    Poziom 11  
    Hmm nie wiem czy to jest to o czym mówisz, ale zrobiłem kopię w testdisk. Co prawda nie wiem czy jest to kopia posektorowa, ale robiła się dobre 10 godzin przy dysku 640 GB
  • REKLAMA
  • #9 11140699
    Harryy
    Poziom 11  
    Cześć Koledzy!
    Na początku chciałbym przeprosić za moją długo nieobecność, ale miałem nieoczekiwany wyjazd słuzbowy i niedawno wróciłem. Problemem też było brak miejsca na moich dyskach żeby utworzyć kopię posektorową. Dlatego też dokupiłem sobie dysk 2TB więc udało mi sie zrobić ową kopie bezpieczeństwa:) Może to nie istotne, ale w momencie kiedy uruchomiłem program dmde i wybrałem urządzenie wyskoczyło mi kilka błędów w sektorach 70 i 71 i jeszcze kilku. Jeśli chodzi o program CrystalDiskInfo nie wiem czemu, ale nie widzi mi tego dysku. Widzi inne dyski(w tym podpięte pod USB), a tego tak niebardzo. Co powinienem zrobić w kolejnym kroku? W programie dmde wykryło mi, że format danych to FAT32 co chyba będzie dosyć istotne w kolejnych krokach.

Z góry dziekuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #11 11146503
    Harryy
    Poziom 11  
    Hmm
    Tak więc zainstalowałem HD tune jak kolega artaa radził i faktycznie dysk widać, ale w momencie kiedy zaczynam skanować wyrzuca mi błąd. Nie wiem czego to może być przyczyna?:/
  • #12 11147110
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Nie masz skanować, masz wstawić obrazek SMART.
  • #13 11147963
    Harryy
    Poziom 11  
    Rozumiem, ale włąsnie z tym jest problem. Mam obecnie podłączone 4 dyski w tym dwa na USB i ze wszystkich dysków poza moim "szczęśliwcem" mogę odczytać informację SMART. W tym jednak przypadku wyskakuje "n/a". Jakieś pomysły?:/
  • #14 11192073
    Harryy
    Poziom 11  
    Cześć Koledzy!!
    Piszę, bo niestety nie rozwiązałem jeszcze mojego problemu. Zajmuje mi to nieco więcej czasu niż myślałem :/. To co zrobiłem do tej pory to nieudana próba odczytania danych SMART. Niestey zainstalowałem ok 10 programów uruchamianych zarówno z windowsa, DOSa czy Linuxa i niestety żaden nie był w stanie odczytać informacji tylko z tego dysku, z pozostałych bez problemów. Próbowałem też programami typu GetDataBack (Fat32, NTFS) przywrócić jakieś dane jednak bez powodzenia. Oczywiście mam zrobioną kopię posektorowom i dlatego zastanawiam się czy może nie spróbować zrobić "szybkiego" formatowania i wtedy spróbować zrobić coś z tym dyskiem. Może to trochę głupie myślenie(ale nie jestem specjalistą i mogę się mylić), ale gdy nadpisze się na tą uszkodzoną "tablicę" nową tablicę z formatem danych itp. to wtedy te wszystkie programy, których użyłem do tej pory zaczną działać. Co prawda nie wydaje mi się żeby SMART był związany w jakiś fizyczny sposób z dyskiem, bo to chyba jest jakiś dodatkowy układ zaimplementowany w elektronice dysku(dlatego nie rozumiem czemu nie mogę zaczytać tych danych) i może programy do odzysku danych też coś znajdą. Proszę Was koledzy o opinię na ten temat. Krytyka też mile widziana.
  • #15 11215603
    Harryy
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Niestety chyba nie ma chętnych do pomocy, ale mimo wszystko piszę, bo może jednak ktoś się znajdzie. A więc jak napisałem wcześniej tak zrobiłem, niestety jednak mam problem dysku nie da się sformatować:/ Wyskakuje mi błąd... I niestety na tym się kończą moje pomysły...:/ Proszę o pomoc...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym 2,5', który po podłączeniu wymaga formatowania, co zagraża utracie ważnych danych. Po skanowaniu za pomocą programu TestDisk, dane są widoczne, ale problem dotyczy partycji. Użytkownik wykonuje kopię posektorową, ale napotyka błędy w sektorach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie różnych programów do odzyskiwania danych, takich jak Easeus Disk Copy, HD Tune oraz Parted Magic. Użytkownik ma trudności z odczytem informacji SMART, co utrudnia diagnozę. Ostatecznie, po nieudanych próbach formatowania, użytkownik prosi o dalszą pomoc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA