logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć porty na routerze Pentagram Cerberus P6351 dla uTorrent?

dre81 17 Wrz 2011 10:35 3251 6
REKLAMA
  • #1 9935383
    dre81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć mam taki problem program utorrent wyświetla mi że mam źle skonfigurowaną sieć cytuje "Zapora ogniowa lub ruter ogranicza twoją łączność. Musisz otworzyć port przez który inni będą mogli komunikować sie z tobą". Mam windowsa 7 ruter podłączony jest kablem. Internet mam z netii do 20mb/s. Jeśli byście mogli pomóc będę wdzięczny. Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 9937352
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Wyłącz na chwilę zaporę w 7, i sprawdź. Wejdź na router Zakładka Services > Firewall > DZM
    włącz DZM (enable) i wpisz IP komputera, sprawdź czy działa w jednym kub drugim przypadku. Ustalisz "kto" jest winien.
    Dalsza akcja zależna od wyników. Jeśli router to przekierowanie portów na IP komputera.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 9941257
    dre81
    Poziom 10  
    Dodałem swoje IP w ruterze tak jak pisałeś, komunikat w utorencie zmienił się na prawidłowy ale nie wiem czy wykorzystanie łącza działa optymalnie co zrobić by to sprawdzić i czy to już co zrobiłem jest wystarczające by zwiększyć transfer? Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #4 9941311
    klopik24
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Jak masz zielony znaczek to znaczy że działa tak jak powinno, natomiast transfer możesz zwiększyć przez podniesienie liczby połączeń i zmianie właściwości w ustawieniach programu zakładka transfer(chyba).
  • #5 9947863
    dre81
    Poziom 10  
    Byłem u kumpla co ma podobny modem i mu o wiele szybciej chodzi więc nadal coś musi być w ustawieniach rutera nie tak bo ogólny transfer jest około 100kb/s a powinien o wiele szybciej chodzić jak ja mam do 20mb/s
  • REKLAMA
  • #6 9947895
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Zależy to również od Twojej karty sieciowej.Masz prawdo podobnie standardówkę 100kb/s.Spróbuj założyć lepszą kartę.
    Druga podstawowa sprawa to przepustowośc łącza telefonicznego (kabla tel,oraz centrali)
  • #7 9948071
    dre81
    Poziom 10  
    karte sieciową mam zintegrowaną na płycie głównej, ale z tego co wiem to chodziło mi kiedyś szybciej niż 100kb/s i jak patrzałem w ustawienia karty to jest tam podane w szybkości 100kb/s. Jak wszedłem w ustawienia rutera i zrobiłem test to miałem takie komunikaty:
    Test ATM OAM F4 Segment Loopback Fail
    Test ATM OAM F4 End -to-end Loopback Fail
    Test Ping Default Gateway Fail
    Test Ping Primary Domain Name Server Fail

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Dodam że płyte główną mam MSI K9N SLI - 2F, Lan 10/100/1000*2

Dodano po 14 [minuty]:

Wyczytałem na stronce odnośnie specyfikacji rutera że on ma 4 porty 10/100mb/s myślę że w tym mógłby być mój problem tylko że kumpel ma taki sam i chodzi mu szybciej. Jak możecie to zerknijcie na to co znalazłem odnośnie mojego rutera

port WAN: 1 port WAN do podłączenia linii telefonicznej z łączem typu ADSL, ADSL 2 lub ADSL 2+ (Aneks A)
    port LAN: wbudowany 4-portowy switch 10/100 Mb/s
    protokoły: Multi-protocol ADSL, IP,NAT, DHCP, PPPoE, PPPoA, UPnP, AAL5, ARP, RARP, ICMP, IGMP, SNMP, VLAN
    okablowanie /złącza: RJ-11 (telefoniczne), RJ-45 (100Base-T) UTP kategorii 5
    diody LED: PWR, ADSL, LAN1, LAN2, LAN3, LAN4, WLAN

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją programu uTorrent, który wskazuje na ograniczenia w łączności spowodowane przez zaporę ogniową lub router. Po wyłączeniu zapory w Windows 7 i dodaniu IP komputera do ustawień routera, komunikat w uTorrent zmienił się na prawidłowy, ale użytkownik nadal nie jest pewien, czy transfer działa optymalnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zwiększenie liczby połączeń w ustawieniach uTorrent oraz sprawdzenie karty sieciowej, która może ograniczać prędkość. Użytkownik zauważa, że jego transfer wynosi około 100 kb/s, mimo że ma łącze do 20 Mb/s, co może być spowodowane specyfiką routera Pentagram Cerberus P6351, który ma porty 10/100 Mb/s. Dodatkowo, użytkownik zgłasza problemy z testami diagnostycznymi routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA