logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa instalacja satelitarna, słaby sygnał na paczce TVN

Belialek 17 Wrz 2011 11:08 4341 4
REKLAMA
  • #1 9935451
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Witam,

Z powodu brutalnego wdarcia się rdzy na mój talerz, postanowiłem zmodernizować swoją instalację satelitarną. Stalową antenę 80cm zastąpiłem aluminiową w takim samym rozmiarze, a 2 konwertery single wymieniłem na quady (Zinwell J4). Podczas montażu, okazało się iż diseq jakimś cudem również zaczął rdzewieć - postanowiłem więc kupić 2 nowe egzemplarze - z braku wyboru w sklepie nabyłem jakiś wynalazek Amiko D 2/1. pociągnąłem nowy kabel do drugiego tunera, ustawiłem rekordowy jak na moją lokalizację poziom sygnału (90%/90%/0-80 BER). Wszystko działało idealnie - jednak po kilku godzinach sygnał na kanałach TVN zaczął wariować, a BER oscylować w granicach 10.000-40.000 a sygnał spada do 70% - problem dotyczy TYLKO kanałów TVN, inne kanały z tej samej polaryzacji (V high) działają idealnie, a poziom sygnału odbierany przez tuner jest wzorowy. Dodatkowo szybkie "skakanie" po kanałach kończy się tym, że sygnał spada do 60% na wszystkich kanałach i pomaga tylko wyłączenie tunera z prądu. Po podłączeniu drugiego tunera (oba to DM500s) sytuacja jest dokładnie taka sama.

Gdzie szukać przyczyny? Z tego co czytałem, jeżeli to by była wina konwertera to raczej siadała by cała polaryzacja...

Z góry dziękuję za sugestie
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9935549
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Belialek napisał:
    jeżeli to by była wina konwertera to raczej siadała by cała polaryzacja...

Witam, niekoniecznie... przyczyna niedomagań może być konwerter lub kiepsko ustawiona antena.
    Nie wykluczam że jedno i drugie.
    Wymień konwerter na Inverto,marka sprawdzona prze instalatorów.
  • REKLAMA
  • #3 9935662
    Belialek
    Poziom 22  
    Ale na wszystkich innych kanałach (HB i Astra) sygnał i jakość mam po 90% i BER bliski 0, czy mimo to dalej powinienem kombinować anteną?

Trwam (A)

TV4 (HB)

TVN24 (HB)

Jak skołuję drabinę od sąsiada to przełożę stare single właśnie Inverto i zobaczę.
  • REKLAMA
  • #4 9938371
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Zinwell J4 - obecna cena na Allegro 13.85-18.90...
    Cena odzwierciedla jakość...
  • #5 9938698
    Belialek
    Poziom 22  
    KIEROWCA_VW napisał:
    Zinwell J4 - obecna cena na Allegro 13.85-18.90...
    Cena odzwierciedla jakość...

No i to chyba jest winowajca... Wczoraj wieczorem założyłem z powrotem starego poczciwego Inverto 0,3db i problem zniknął. W przyszłym tygodniu sprawdzę sytuację na twinach od kolegi aby ostatecznie wyeliminować problem nowych Diseqow, i zamelduję.

PS. Żeby było śmieszniej, u kolegi inne egzemplarze Zinwell J4 śmigają aż miło bez żadnych problemów.
REKLAMA