maksar napisał: Większość konwerterów nawet o deko nie przesuniesz.
Wszystko zależy od typu czaszy anteny mocowania konwertera -takie zestawy bez możliwości regulacji zazwyczaj sprzedawane z dedykowanymi do tego konwerterami -więc nie mąć ludziom w głowie.
Dlatego jak masz taki zestaw anteny (bez możliwości ustawiania) jest przede wszystkim wskazane użycie przyrządu do ustawienia jakości sygnału. W takim zestawie już nie wyregulujesz ogniskowej -dlatego zawsze zwracam uwagę co kupuje.
Autor tematu ma antenę z konwerterem po złamaniu masztu - wiec pytanie czy antena nie doznała zdeformowania kształtu czaszy czy mocowania konwertera lub jego przesunięcia w mocowaniu.
Pshem napisał: 90/90 (siła/jakość Ultrabox 4k Canal+)
Tak się składa że ten tuner testowałem kilka tygodni temu. Tam zawsze wskaźnik tunera zawsze wskazuje 90/90 o ile odbiera daną stację. Ten tuner ma bardzo czułą głowicę.
Nawet na początku dałem się na te wskazanie nabrać, jednak po tym jak przyszło parę chmurek burzowych na niebie nastąpił zanik sygnału.
Na tych samych ustawieniach anteny akurat teraz mam sygnał na innym tunerze Ariwa 255 Combo S 67/76%. (zawsze ustawiam na programie TVN Turbo bo on ma dość słaby sygnał i znika jako jeden z pierwszych przy złych warunkach atmosferycznych).
Może mam trochę slaby sygnał ustawiony, ale wynika to iż mam zastosowany podwójny konwerter, na tym czaszy anteny 90 co posiadam to max ustawienie optymalne dla Astry i Hod Bird, oczywiscie jak zastosuję pojedynczy konwerter to mam znacznie lepszy poziom odbieranego sygnału. Jednak antena znajduje się na 10, pietrze a blok"cały czas pracuje" -jak ktoś nie wierzy to niech powiesi w takim bloku sobie wahadełko na nitce to od razu za głowę się chwyci ile te odchylenia wynoszą w ciągu jednej doby w zależności od wiatru i pogody. Na szczęście autor tematu z masztem nie ma takich problemów.
Także nie można się opierać na wskazaniach tunera podczas ustawiania anteny.
Kolejny tuner Golden media pokazuje sygnał 82/68% w tej samej instalacji antenowej.
Jedynie przyrząd do ustawiania anteny nie kłamie, "nadal wskazuje to samo".
"Ciekawe kiedy zaczną codziennie przed oglądaniem TV Sat wyliczać poprawkę na refrakcję i krzywiznę ziemi -no i co za tym idzie będą ustawiać za każdym razem antenę prze włączeniem tunera ha ha!"
No to teraz się zacznie łapanie za słówka w tym tekście żeby dalej mnie zdyskredytować w tym temacie.