logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja SAT - Problem z konwerterem czy wilgoć?

Pshem 31 Lip 2022 21:47 1407 23
REKLAMA
  • #1 20124330
    Pshem
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Wymieniłem maszt od anteny (stary się złamał). Ustawiłem antenę na 90/90 (siła/jakość Ultrabox 4k Canal+) i wszytko było OK, ale przyszedł wiatr i deszcz i jakość zaczęła znikać, a potem i siła zjechała do zera - przynajmniej na godzinę. Myślałem że czegoś nie dokręciłem i wiatr przestawił antenę, ale wyszło słońce i znów jest 90/90.
    Co to może być? Moje dwa typy to padający konwerter lub wilgoć która dostaje się do konwertera lub kabli (względnie nowe, więc raczej tylko przy przyłączu), ale proszę bardziej doświadczonych o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20124425
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 216
    Podmień konwerter i sprawdź jego skręt, a antenę ustaw na mierniku bo dekoderem to mordęga i nawet do lekkiej korekcji się nie nadaje, prawdopodobnie masz nadal źle ustawioną antenę.
  • #3 20124523
    Pshem
    Poziom 3  
    DJ_KLIMA napisał:
    Podmień konwerter i sprawdź jego skręt, a antenę ustaw na mierniku bo dekoderem to mordęga i nawet do lekkiej korekcji się nie nadaje, prawdopodobnie masz nadal źle ustawioną antenę.

Miernika sygnału nie mam. Sprawdziłem, że są jakieś circa 50 PLN, ale czy warto taki kupować? Będzie on lepszy od miernika w dekoderze?
    Ustawienie anteny "na wskazania dekodera"nie było wielkim problem - miałem transmisje parametrów na żywo.

Jednej rzeczy nie rozumiem - myślałem, że parametry 90/90 świadczą o dość dobrym ustawieniu czaszy - zwłaszcza ze konwerter ma już swoje lata. Mam rozumieć że wcale nie ma takiej gwarancji?
  • Pomocny post
    #4 20124587
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Twoje rozumowanie jest prawidłowe. Albo konwerter nieszczelny albo kable zaczynają pękać i piją wodę.
  • #5 20124617
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Pshem napisał:
    Jednej rzeczy nie rozumiem - myślałem, że parametry 90/90 świadczą o dość dobrym ustawieniu czaszy - zwłaszcza ze konwerter ma już swoje lata. Mam rozumieć że wcale nie ma takiej gwarancji?

Sam się przekonasz o sile sygnału jak zaczniesz ustawiać na przyrząd. Tunerem to można ustawić tylko przed pomiarem przyrządem -takie ustawianie wstępne anteny.
    Konwerter też nie jest wieczny i przewód, ustaw jak piszę i zapewne konwerter i przewód nie będzie potrzeba wymieniać.
    Sam nie raz o tym się przekonałem. (to już nie sygnał analogowy, ale cyfrowy wymagana precyzja ustawienia anteny).

Ważna sprawa podczas ustawiania anteny na przyrząd, warto regulować konwerterem -tam dopiero zobaczysz różnice w sygnale,a nie tylko sama regulacja anteny w pionie i poziomie (podczas regulacji konwerter odsuwa się lub przesuwa w stronę anteny na mocowaniu jego). Prawdopodobnie tam leży twój problem, przynajmniej od tego zacznij.
  • Pomocny post
    #6 20124661
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Pshem napisał:
    Wymieniłem maszt od anteny (stary się złamał). Ustawiłem antenę na 90/90 (siła/jakość Ultrabox 4k Canal+) i wszytko było OK, ale przyszedł wiatr i deszcz i jakość zaczęła znikać, a potem i siła zjechała do zera - przynajmniej na godzinę. Myślałem że czegoś nie dokręciłem i wiatr przestawił antenę, ale wyszło słońce i znów jest 90/90.

Na deszcz nie ma silnych. Jak mocny to odbioru ZERO. Nie ma w tym winy niczego. Gdyby zaciekł wodą to po deszczu jeszcze kilka godzin by nie było odbioru lub sygnał słaby.
    Co za bzdury wypisują ci??
  • REKLAMA
  • #7 20124679
    60jarek
    Poziom 28  
    LeDy napisał:
    Co za bzdury wypisują ci??

Co uważasz za bzdury? -Może ustawienie prawidłowe anteny i konwertera?
    Owszem zgodzę się że warunki pogodowe mogą zakłócić (i zakłóca) odbiór -antenę i konwerter ustawić to podstawa, wskazania tunera mocy sygnału to jedna wielka ściema producenta w zależności od wyprodukowanego modelu.
    Wiec co ci jeszcze nie pasuje? Autor wyraźnie napisał -nie ustawił anteny na przyrząd tylko na wskazania tunera, czyli nie wykonał prawidłowo instalacji anteny.
    Po prostu część twojej wypowiedzi to chyba tylko, na zdobycie szybko kolejnych punktów za odpowiedz.
  • #8 20124720
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    90/90 to nie jest źle. Nie wiemy jaka antena i na jakim kanale te 90/90? I jaki deszcz?
  • #9 20124884
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    60jarek napisał:

Po prostu część twojej wypowiedzi to chyba tylko, na zdobycie szybko kolejnych punktów za odpowiedz.

To chyba ty szukasz tych punktów? Jedyne czego nie wiemy to jak silny był deszcz.
    Co tuner pokazuje to na pewno nie ma znaczenia jak jest 90/90. Ustawienie czaszy i konwertera są właściwe.
  • #10 20124914
    60jarek
    Poziom 28  
    LeDy napisał:
    Co tuner pokazuje to na pewno nie ma znaczenia jak jest 90/90. Ustawienie czaszy i konwertera są właściwe.

Przykro mi ale dalej głupoty piszesz - jeszcze raz ci napiszę wskazania wbudowanego wskaźnika w tunerze nie odzwierciedlają prawdziwych wartości siły odbieranego sygnału. Do ustawienia anteny i konwertera jest odpowiedni przyrząd -wtedy mamy pewność czy instalacja anteny satelitarnej jest wykonana poprawnie.
    "Po prostu na temat wskazań tunera wróżysz z fusów."
    Silne opady deszcz czy śniegu oraz mgła są w stanie zakłócić odbiór sygnału, najpierw przeprowadź prawidłową instalację anteny, a potem pisz o zakłóceniach sygnału odbieranego, przez warunki atmosferyczne.
    Wielokrotnie takie wskazania sygnału przez tunery tylko ludzi wprowadzają w błąd przy wykorzystaniu ich do ustawienia konwertera i anteny. Amen.
  • REKLAMA
  • #11 20125281
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    60jarek napisał:
    Co uważasz za bzdury?

A to
    60jarek napisał:
    (podczas regulacji konwerter odsuwa się lub przesuwa w stronę anteny na mocowaniu jego). Prawdopodobnie tam leży twój problem,

Mało znaczący zabieg. Jak już to SKEW.
    60jarek napisał:
    Wielokrotnie takie wskazania sygnału przez tunery tylko ludzi wprowadzają w błąd przy wykorzystaniu ich do ustawienia konwertera i anteny. Amen.

Mało jeszcze wiesz na ten temat! :D
  • #12 20125293
    60jarek
    Poziom 28  
    maksar napisał:
    Mało jeszcze wiesz na ten temat!

Wiem na pewno jedno że należy przeprowadzić ustawienia anteny jak i konwertera przyrządem.
    maksar napisał:
    Mało znaczący zabieg.

Tylko w/g ciebie "mało znaczący zabieg", to te około 10% sygnału co ludziom brakuje do prawidłowego odbioru sygnału.
    Potem "deszcz pokropił sygnał zanika" i szukanie na siłę przyczyny w sprzęcie instalacji antenowej".
  • REKLAMA
  • #13 20125303
    maksar
    Poziom 34  
    60jarek napisał:
    Tylko w/g ciebie mało znaczący zabieg to te około 10% sygnału co ludziom brakuje do prawidłowego odbioru sygnału.
    Potem "deszcz pokropił sygnał zanika" i szukanie na siłę przyczyny w sprzęcie instalacji antenowej".

Bzdury wypisujesz! Nie znasz sięna tym i nie pisz o jakiś procentach.
    Jeszcze raz, mało znaczący zabieg.
    To jak ten przyrząd się zwie?
  • #14 20125309
    60jarek
    Poziom 28  
    maksar napisał:
    Bzdury wypisujesz!

Czyli twierdzisz że ustawienie konwertera względem czaszy anteny nie ma wpływu na jakość odbieranego sygnału.
    Gratuluję wiedzy.
    Nie odpowiadam na dalsze zaczepki wynikające z lekceważenia podstaw prawidłowego ustawienia instalacji antenowej, "skoro Pan Kazio wie lepiej, a przyrząd traktuje jak zbędny gadżet dla szpanu,a co dopiero wiedzę".
    Może czas żeby moderator tym się zajął.
  • #15 20125315
    maksar
    Poziom 34  
    Lamerze- rozróżniasz kąt skrętu konwertera od ogniskowej? :D
    Większość konwerterów nawet o deko nie przesuniesz.
  • #16 20125392
    60jarek
    Poziom 28  
    maksar napisał:
    Większość konwerterów nawet o deko nie przesuniesz.

Wszystko zależy od typu czaszy anteny mocowania konwertera -takie zestawy bez możliwości regulacji zazwyczaj sprzedawane z dedykowanymi do tego konwerterami -więc nie mąć ludziom w głowie.
    Dlatego jak masz taki zestaw anteny (bez możliwości ustawiania) jest przede wszystkim wskazane użycie przyrządu do ustawienia jakości sygnału. W takim zestawie już nie wyregulujesz ogniskowej -dlatego zawsze zwracam uwagę co kupuje.
    Autor tematu ma antenę z konwerterem po złamaniu masztu - wiec pytanie czy antena nie doznała zdeformowania kształtu czaszy czy mocowania konwertera lub jego przesunięcia w mocowaniu.
    Pshem napisał:
    90/90 (siła/jakość Ultrabox 4k Canal+)

Tak się składa że ten tuner testowałem kilka tygodni temu. Tam zawsze wskaźnik tunera zawsze wskazuje 90/90 o ile odbiera daną stację. Ten tuner ma bardzo czułą głowicę.
    Nawet na początku dałem się na te wskazanie nabrać, jednak po tym jak przyszło parę chmurek burzowych na niebie nastąpił zanik sygnału.
    Na tych samych ustawieniach anteny akurat teraz mam sygnał na innym tunerze Ariwa 255 Combo S 67/76%. (zawsze ustawiam na programie TVN Turbo bo on ma dość słaby sygnał i znika jako jeden z pierwszych przy złych warunkach atmosferycznych).
    Może mam trochę slaby sygnał ustawiony, ale wynika to iż mam zastosowany podwójny konwerter, na tym czaszy anteny 90 co posiadam to max ustawienie optymalne dla Astry i Hod Bird, oczywiscie jak zastosuję pojedynczy konwerter to mam znacznie lepszy poziom odbieranego sygnału. Jednak antena znajduje się na 10, pietrze a blok"cały czas pracuje" -jak ktoś nie wierzy to niech powiesi w takim bloku sobie wahadełko na nitce to od razu za głowę się chwyci ile te odchylenia wynoszą w ciągu jednej doby w zależności od wiatru i pogody. Na szczęście autor tematu z masztem nie ma takich problemów.
    Także nie można się opierać na wskazaniach tunera podczas ustawiania anteny.
    Kolejny tuner Golden media pokazuje sygnał 82/68% w tej samej instalacji antenowej.
    Jedynie przyrząd do ustawiania anteny nie kłamie, "nadal wskazuje to samo".
    "Ciekawe kiedy zaczną codziennie przed oglądaniem TV Sat wyliczać poprawkę na refrakcję i krzywiznę ziemi -no i co za tym idzie będą ustawiać za każdym razem antenę prze włączeniem tunera ha ha!"
    No to teraz się zacznie łapanie za słówka w tym tekście żeby dalej mnie zdyskredytować w tym temacie.
  • #17 20125459
    maksar
    Poziom 34  
    60jarek napisał:
    Wszystko zależy od typu czaszy anteny mocowania konwertera -takie zestawy bez możliwości regulacji zazwyczaj sprzedawane z dedykowanymi do tego konwerterami -więc nie mąć ludziom w głowie.

Kolejne brednie. :D :D
  • #18 20125477
    60jarek
    Poziom 28  
    maksar napisał:
    60jarek napisał:

Kolejne brednie.

Jak cytujesz wypowiedz to zacytuj w całości, a nie wybrane zdanie. Dalej za wszelka cenę chcesz zdyskredytować moje wypowiedzi w temacie.
    A w szczególności ten fragment mojej wypowiedzi:
    60jarek napisał:
    dlatego zawsze zwracam uwagę co kupuje.
  • #19 20125913
    Pshem
    Poziom 3  
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i porady. Parę odpowiedzi i dodatkowych szczegółów z mojej strony:
    1. Talerz anteny po urwaniu masztu osunął się jakieś 30 cm na dach, wiec nie jest zdeformowany, choć pewnie nie jest idealny, bo kilkuletni. Muszę spróbować zmiany kąta i "ogniskowania".
    2. Parametry 90/90 są z programu TVN24. Z ciekawostek jak antena celowała w dach (tak jakieś -40% od pionu - oparta krawędzią o dach) to odczyt był 60/0).
    3. Przed złamaniem masztu parametry były gorsze (costam/70).
    4. Dawniej spadki parametrów w zależności od pogody były krótkotrwałe - jak lało i wiało to sygnał zanikał, ale chwilowo - np. na kilkanaście sekund jak był poryw wiatru. Dziwne jest to, że w sobotę nie padało i nie wiało aż tak mocno, a sygnał zanikł na dłużej i "ciągle".
    5. Na tę chwilę parametry "trzymają", ale pogoda nie stwarza wyzwań. Pewnie i tak podmienię konwerter na jakiegoś wide-band'a, bo jest stary "twin". Napiszę jak wyszło, ale to za jakiś czas (problem z anteną jest u mojej rodziny w innym mieście).
  • #20 20126016
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Pshem napisał:
    Talerz anteny po urwaniu masztu osunął się jakieś 30 cm na dach,
    Pshem napisał:
    Przed złamaniem masztu parametry były gorsze (costam/70)
    Pshem napisał:
    Dawniej spadki parametrów w zależności od pogody były krótkotrwałe
    Pshem napisał:
    Na tę chwilę parametry "trzymają", ale pogoda nie stwarza wyzwań

Jak dla mnie to trochę za wiele. Sorry
  • #21 20127291
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 216
    Polecam wydać tą 100wke na podjechanie fachowca, lub kupienie czegoś co faktycznie mierzy interesujące nas parametry sygnału anteny satelitarnej, a wtedy regulacja, montaż i grzebanie przy antenie to co najwyżej max godzina.
  • #23 20166987
    Pshem
    Poziom 3  
    Dla podsumowania tematu: sygnał dalej "zanikał" na parę minut raz na dwa-trzy dni, bez żadnego związku z pogodą. Uznałem że problemem jest konwerter, wymieniłem go na konwerter unicable (Maclean MCTV-785), po ustawieniu anteny mam 96/90 (siła/jakość) i brak problemów, choć nie było jeszcze żadnej ekstremalnej pogody.
  • #24 20173805
    Pshem
    Poziom 3  
    Wymieniłem konwerter na nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jakością sygnału po wymianie masztu anteny satelitarnej, który zniknął podczas deszczu i wiatru, mimo że wcześniej parametry wynosiły 90/90. W dyskusji poruszono możliwe przyczyny, takie jak nieszczelność konwertera lub wilgoć w kablach. Uczestnicy sugerowali wymianę konwertera oraz użycie miernika sygnału do precyzyjnego ustawienia anteny. Po wymianie konwertera na model unicable (Maclean MCTV-785) i ponownym ustawieniu anteny, użytkownik uzyskał parametry 96/90 i brak problemów z sygnałem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA