logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet do 300 zł: opinie, różnice cenowe, bateria, instalacja Windows XP?

^Rachel 19 Wrz 2011 23:52 11275 21
REKLAMA
  • #1 9944395
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    Witam.
    Dysponuję kwotą 300 zł i chciałbym kupić tablet.
    Czy jest sens kupować coś takiego:
    http://allegro.pl/promocja-tablet-7-1-1ghz-android-2-2-firma-i1809424358.html
    http://allegro.pl/7-cali-android-sensor-tablet-pc-wifi-rj45-gtsc-i1812437616.html

Posiadają wszystko czego potrzebuję, a nawet więcej.
    Ma ktoś z tym już jakieś doświadczenia?
    Jak myślicie, skąd taka różnica cenowa?
    Widziałem takie same w cenie nawet 280 zł.

Czy bateria w takim tablecie długo wytrzymuje?
    Czy mógłbym na takim tablecie zainstalować np "windows xp tablet edition" w celu uruchomienia programów do symulacji układów elektronicznych?

Z góry dziękuję za każdą przydatną informację.
  • REKLAMA
  • #2 9944608
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Kolega widzial koszty wysylki ? 50 - 75zl
    Gwarancji brak - lub jest na twoj koszt .....
    Co do windowsa XP z tego co wiem ja jest on przeznaczony na maszyny x86 a nie na ARM - dlatego nie powinen dzialac. Predzej uda ci sie wgrac jakiegos linuxa (bo android to Linux) a na nim zainstalowac jakis soft do symulacji choc ramu jest tam b. malo.
  • #3 9944624
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Odpuść sobie , to są mało wydajne ładnie wyglądające troszkę bardziej rozbudowane zabawki dla dzieci. Kupisz i będziesz żałował zmarnowanych pieniędzy.
    Nie wiem w jakich warunkach chcesz przeprowadzać te symulację, warsztat... szkoła... Rozejrzyj się za notebookiem.
  • REKLAMA
  • #4 9944989
    suprajs
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Sam miałem Toshiba Journ.e Touch w tej cenie.
    Kupiłem go 2 miesiące temu za 200zł nowy. Służył mi tylko do neta, chociaż demonem szybkości to on nie był.
    Dobre wykonanie i firma za nim tylko przemawia, ma jakiś swój system także tylko w tym pomocny.
    Sprzedałem po 2 tygodniach użytkowania...co cieka zarabiając na nim 80zł.
    Ale i tak sądzę że jest lepszy od tych plastikowych no name, ale one bynajmniej miały android.

Osobiście odradzam wszystkie w tej cenie.
  • REKLAMA
  • #5 9944992
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Za 300zł to sobie kup tani telefon z Android. Tablet za tą cenę będzie tragiczny...

@U.P.: bynajmniej ≠ przynajmniej
  • #6 9945183
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    To co przedstawiłeś to nie tablety, a chińskie złomy. W tej cenie nie da się kupić nic sensownego.
  • #7 9945542
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Manta: tablet MID001 za 399 zł, da się dostać też i taniej, korzystałem z tego nie jest jakiś to super sprzęcik ale też nie jakiś badziew, pozdrawiam.
  • #8 9947858
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Właśnie, zastanawiało mnie dlaczego cena przesyłki tak wysoka. Dzięki Panowie !

"daavid117" wolałbym nie kupować takiego telefonu, ponieważ napewno jest delikatny, a ja muszę mieć b.mocną Nokię, która przeżywa upadki z 2 pietra i spotkanie z wodą, tak jak moja 3110.

"Krzysiek99" Posiadam laptopa, tylko że noszenie go jest strasznie uciążliwe ( te dodatkowe 2 kg w plecaku;/ ) a tutaj nie dość, że zniknie z plecaka kilka książek to i lżej nieść.

"RoStER" tablet Manty jest niczego sobie, na alledrogo chodzą po 300 zł czyli stać mnie :) Pozatym, to że jest tani ma swoje zalety, bo gdyby wydać jeszcze raz tyle, to bym go nawet z domu nie ruszał, mało to złodzieji ? Więc zostanę chyba przy Twojej propozycji.

Mimo wszystko proszę o wskazówki, dziękuję.
  • #9 9948168
    zgf1
    Poziom 23  
    Rozdlądnij się za Nokia N800, można kupić poniżej 200zł.
    Bardzo fajny sprzęcik, bateria też w miarę dlugo trzyma, wspaniale działa Wifi itp...
  • #10 9948285
    daavid117
    Poziom 42  
    ^Rachel napisał:
    "daavid117" wolałbym nie kupować takiego telefonu, ponieważ napewno jest delikatny, a ja muszę mieć b.mocną Nokię, która przeżywa upadki z 2 pietra i spotkanie z wodą, tak jak moja 3110.

Mój Optimus nie jedno już przeżył, a działa. Zawilgocenie, upadki, ślizgi po płytkach, panelach, klucze w kieszeni. Dlatego nie jest zasadą, że telefon tani musi być delikatny. Te tablety to dopiero delikatne są - ze względu na rozmiar wyświetlacza chociażby.
  • #11 9948321
    ^Rachel
    Poziom 21  
    tak tylko, że ja sobie nie wyobrażam czytania książki na wyświetlaczu o rozdzielczości 4cale, a oto mi głownie chodzi.
  • #12 9948327
    daavid117
    Poziom 42  
    ^Rachel napisał:
    ja sobie nie wyobrażam czytania książki na wyświetlaczu o rozdzielczości 4cale, a oto mi głownie chodzi.
    To nie lepiej już ze sobą książkę nosić? Czytałeś kiedyś e-book'i? To wcale nie jest tak przyjemne jak czytanie tradycyjnego, wydrukowanego tekstu - gwarantuję (może na czytnikach z monochromatycznym wyświetlaczem jeszcze to jakoś wygląda, ale czytanie nawet na komputerze na dłuższą metę jest uciążliwe).
  • REKLAMA
  • #13 9948838
    victoriii
    Poziom 19  
    ^Rachel: Swojego czasu zakupiłem podobny tablet i tak:
    -bateria mi trzyma max 2h
    -zasięg WiFi słaby
    -sprzęt jest wolny, widać to przy czytaniu pdfów
    -słaba jakość wykonania, cieniuteńki plastik, gniazda itp.
    Powiedziałbym, że jest wart tej ceny ~$100, ale nic więcej. Podejrzewam, że dzisiaj kupno tabletu bym olał, lepiej wydać te 1000-1200PLN i kupić 10" netbooka, nieporównanie większe możliwości. Co do samego zakupu, jakbyś się jednak na niego zdecydował, to nie kupuj na Allegro tylko z
    DealExtreme. Cena będzie podobna lub taniej, a zaoszczędzisz koszt przesyłki, bo w DX jest za darmo. Dodatkowo poczytaj sobie tam komentarze na temat tego sprzętu.
  • #14 9949032
    zgf1
    Poziom 23  
    Tak tylko czy z DX przy zakupie za okolo 100$ nie doliczą cła?
  • #15 9949637
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ogladalem oferty na e-bay i musze powiedzieć że byłem zaskoczony, o wiele bardziej opłaca się tam kupić . Jak to jest z zakupami tam ? Wpłacam na konto gościowi a on wysyła towar ? Bo to troche niebezpieczna transakcja
  • #16 9949749
    victoriii
    Poziom 19  
    Mnie jeszcze nigdy nie doliczyli cła, ani przy tablecie ani żadnym innym zakupie zagranicznym, czy to z DX czy z Ebaya. Co do płatności, zawsze płaciłem przez PayPala i nigdy nie było problemów.
  • #17 9949802
    zgf1
    Poziom 23  
    Do jakiej kwoty zakupy robileś?
  • #18 9950177
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Na zachodzie przesyłki są traktowane po macoszemu - bardzo często cięższe przedmioty są dostarczane uszkodzone, ale też i sprzedający nie zabezpiecza towaru jak trzeba. Poowija w byle gazetę jak kanapkę i wysyła. Miałem przypadek, że oscyloskop zakupiony w Szwajcarii przyjechał z potłuczoną lampą. Klawiatury MS zakupionej od Niemca nigdy nie otrzymałem, kolega zajmujący się wędkarstwem dostał inny ponton i do tego dziurawy, wędka przyjechała połamana o 1 metr. Nie twierdzę, że to reguła, ale miałem kilka odosobnionych przypadków. Za to serwery kupowane w UK i tam dostarczane to kurier ledwo wtaszczył do mieszkania, ale były w stanie idealnym.
  • #19 9966587
    Kamiru
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Unikaj tych chińskich tabletów! to straszne dziadostwo! Jak chcesz kupić tani tablet to zwróć uwagę na tablety marki Archos - mają świetny stosunek cena\jakość.
  • #20 10066439
    bogie18
    Poziom 10  
    Parę dni temu przyszedł do mnie tablet z firmy gtsc co podałeś z linku : http://allegro.pl/7-cali-android-sensor-tablet-pc-wifi-rj45-gtsc-i1812437616.html

reasumując jestem tutaj szukając jak wgrać Flash 10,2 i trafiłem tutaj. Jak na swoją cenę i bez żadnych ceł i innych dodatkowych kosztów cena tabletu od nich naprawdę dobra.
    Przydałoby się więcej RAMu ale spodziewałem się że przy Androidzie 2,2 który także mam w telefonie działa identycznie - niezbyt szybko. Aplikacje otwierają się szybko, kamera - aparat ok, ale przeglądanie netu trochę spowalnia system.

Bateria trzyma około 3 godz pełnej pracy jak laptop, kupiłem go na uczelnie i sprawdza się w 100%. Jak poprzednik mówił - nie będę bał się aż tak jak uszkodzę czy mi ktoś ukradnie w przeciwieństwie do laptopa.

Nie spodziewajcie się cudów za taką cenę - jeśli ktoś ma więcej kasy niech kupi tablet za 1000/1500 zł i będzie szybszy :) ale czy warto ?? :)
  • #21 10607748
    best123
    Poziom 2  
    Pierwszy tablet doradźcie

Witam mam prośbę Postanowiłem sobie kupić tablet ale nigdy nie kupowałem i nie wiem jaki wybrać chciał bym w tablecie oglądać filmy on line słuchać muzyki mieć gg skypa i by był w tablecie wbudowana kamera i mikrofon i wejście na słuchawki i z polskim menu i oczywiśćię ograniczenie pieniężne mam tylko 500 zł widziałem na na allegro po 250 ale to pewno jakiś chiński szajs wiem ze za taką cenę nie będzie apple ale z tego co słyszałem Go Nie są takie złe ja się nie znam na tym wiec był bym wdzięczny za poradę i pasowało by miał 7 cala lub 7,2 i g sensor czy jakąś tak gdzieś czytałem ze dobrze jest jak jest g sensor będę wdzięczny za poradę a i wi-fi musi mieć bym mógł się połączyć z routerem
  • #22 10608480
    ^Rachel
    Poziom 21  
    best123 napisał:
    i nie wiem jaki wybrać chciał bym w tablecie oglądać filmy on line słuchać muzyki mieć gg skypa i by był w tablecie wbudowana kamera i mikrofon i wejście na słuchawki i z polskim menu i oczywiśćię ograniczenie pieniężne

i moim zdaniem te z Go są dobre, kolega ma i nie narzeka i mówi że wszystko mu dobrze działa i kamera i mikrofon i wszystko i jeszcze ...

A tak na poważnie to szukaj czegoś z Androidem 2.3 a poza tym moim zdaniem wszystko jest chińskie tylko niektóre produkty chińskie mają znaczek jabłuszka i inne oprogramowanie co zwiększa wartość o kilkaset złotych :) nie mówię o tych co 7" za 200 zł są bo to rzeczywiście jest szajs, ale za tymi z firmy Go możesz się rozglądać.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu tabletu w cenie do 300 zł, z uwagą na różnice cenowe i jakość oferowanych modeli. Użytkownicy podkreślają, że w tej cenie dostępne są głównie niskiej jakości urządzenia, często określane jako "chińskie złomy". Wiele osób odradza zakup, sugerując, że lepszym rozwiązaniem byłby laptop lub netbook. Wskazano na problemy z wydajnością, jakością wykonania oraz krótkim czasem pracy na baterii (około 2-3 godzin). Pojawiły się również sugestie dotyczące alternatywnych modeli, takich jak Manta MID001 oraz Archos, które oferują lepszy stosunek jakości do ceny. Użytkownicy zauważają, że instalacja Windows XP na tych tabletach jest problematyczna, a lepszym rozwiązaniem może być Linux. Wskazano również na wysokie koszty przesyłki oraz ryzyko związane z zakupami na platformach takich jak Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA