logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restartuje mi komputer, gdy pokazuje się pulpit. Niska temperatura.

rbin28 30 Lis 2004 12:20 1238 9
REKLAMA
  • #1 1024513
    rbin28
    Poziom 11  
    Mam dla was nie lada wyzwanie .Komputer mi restartuje gdy pokazuje się pulpit .Dzieje się tak gdy tempera jest w pokoju niska,gdy podgrzeję środek kompa to chodzi normalnie.Komp był skanowany ,formatowany ,instalowałem różne systemy i nic się nie zmieniło .Płyta abit133bx,celeron 633.Macie jakiś pomysł? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1024562
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Sprawdzales w jakim stanie sa kondensatory na plycie glownej? Jezeli sa wybrzuszone/rozlane to bez wymiany na nowe sie nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #3 1024598
    rbin28
    Poziom 11  
    wszystko wygląda że jest ok. Kondensatory też .
  • REKLAMA
  • #4 1024608
    rbin28
    Poziom 11  
    dziwi mnie ta temperatura .Dlaczego ona ma wpływ na restartowanie.
  • #5 1024940
    SPog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Spróbuj przeczyścić gniazdo i styki pamięci operacyjnej, być może w chwili startu system nie widzi jej całej. Może pamięć masz na kilku kościach o różnych czasach dostepu i nie wszystkie wchodzą razem.
    Typuje pamięć, bo własnie niedawno uporałem się z czymś bardzo podobnym, a przyczyną był zabrudzony styk DIMM-a.
  • #6 1026751
    rbin28
    Poziom 11  
    Pamięć też jest w porządku ,zmieniałem i nic nie pomogło . Pomaga tylko temperatura .Wszystko gra gdy system ma 23 C i więcej a proc 35 C i więcej .
  • #7 1026884
    czukcza
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    dziwi mnie ta temp jakby zimny lut ale sprawdz na wszelki wypadek tasme
    na twardzielu tzn zmien na inna mialem taki przypadek ze restartowal jak chcialno i jeszcze jedna podstawowa rzecz zasilacz bo pomimo zainicjowaniu moze zimny chwilke popracowac a potem wystarczy ze na chwilke na procu zaniknie napiecie i restarcik gotowy
  • #8 1026897
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3800
    Witam ... to jest najnormalniejszy objaw gdy chodzi o elektrolity tylko pytanie gdzie ? Płyta główna czy zasilacz ? Wydaje mi się że łatwiej będzie podmienić zasilacz i w tedy coś się wyjaśni. Ponieważ nie sądzę by to mogło być i jedno i drugie . Pozdrawiam

PS. Widzę że muszę Cię kolego rbin28 uświadomić to co robisz bo widzę że się odezwałeś grozi poważną awarią łącznie z utratą sprzętu .Więc apeluję do Ciebie do twego rozsądku Byś temu natychmiast zaradził !!!
  • REKLAMA
  • #9 1026942
    kantor
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    miałem taki problem, a sprawcš był zasilacz.
  • #10 1027841
    rbin28
    Poziom 11  
    Narazie dzięki .Sprawdzę zasilacz.ODezwę się jak już coś bedzie wiadomo.Narazie jadę na suszarce,podgrzewam co jakiś czas i chodzi. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Abit 133BX i procesorem Celeron 633 restartuje się zaraz po pojawieniu się pulpitu, ale tylko przy niskiej temperaturze otoczenia. Problem nie ustępuje po formacie ani zmianie systemu operacyjnego. Kondensatory na płycie głównej są w dobrym stanie, a pamięć RAM została sprawdzona i wymieniona bez efektu. Restart ustaje po podgrzaniu wnętrza komputera, co sugeruje wpływ temperatury na stabilność. Wskazano możliwe przyczyny: zimne luty, zabrudzone styki pamięci, uszkodzony zasilacz lub elektrolity w zasilaczu. Kilka osób potwierdziło, że podobne objawy powodował wadliwy zasilacz, który przy niskiej temperaturze nie dostarczał stabilnego napięcia, co skutkowało restartami. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana zasilacza oraz dokładne oczyszczenie styków pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA