logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym usunąć zaschnięty klej butapren?

Bartekbutek 22 Wrz 2011 10:42 80616 7
REKLAMA
  • #1 9951803
    Bartekbutek
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witajcie.
    Skleiłem ostatnio deski na parapecie klejem butapren. Deski wyglądają i są zrobione z takiego materiału jak panele podłogowe i pewnie z tego ktoś ten parapet robił. Trochę kleju wyciekło na powierzchnię i ciężko go usunąć.
    Czym mogę te zacieki zaschniętego kleju butapren usunąć?

P.S. Nie znalazłem innego działu, do którego pasowałby ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 9951844
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 240
    Powinna zadziałać benzyna ekstrakcyjna. Do kupienia w sklepie z farbami.
  • REKLAMA
  • #4 9952616
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Aceton, NITRO, toluen, rozpuszczalnik ftalowy, rozpuszczalnik ksylenowy, limonen.
  • REKLAMA
  • #5 19666831
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    A czy są kleje które wyglądają jak butapren przed i po schnięciu ale wymienione wyżej rozpuszczalniki nie zadziałają i potrzeba innego środka? Niestety nie mogę nazwy kleju ustalić.
  • #6 19674441
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Tak.Moze być poliuretanowy.Bywają też w wersji dwuskładnikowej.Po związaniu trudne do usunięcia.Ale są też rozpuszczalniki poliuretanowe.
  • #7 19674558
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2586
    Np. taki
    https://www.soudal.pl/fixall-klej-uszczelniacz-2-w-1/item/723-fix-all-turbo
    lub
    https://www.pattex.pl/pl/produkty/kleje-montazowe/fix-super.html
    Ale te kleje nie zastąpią butaprenopodobnych we wszystkich aplikacjach. Owszem, trzymają jak cholera, ale butapren ma to do siebie, że jego warstwa łącząca praktycznie nie istnieje (klej kontaktowy), zaś te w/w jakąś warstwę muszą mieć (kleje adhezyjne)
    Problem z klejami butaprenopodobnymi jest taki, że większość to tanie podróbki. Kiedyś był w użyciu klej Pronikol B (inaczej OKT11), jego rozpuszczalnikiem był "słynny" TRI, którym szprycowały się całe pokolenia młodocianych narkomanów (fakt, robił robotę :P), niemniej nie znam po dziś dzień lepszego lepiszcza do wszystkiego. Dobrym klejem tego typu jest
    https://www.pattex.pl/pl/produkty/kleje-kontaktowe/universal-classic.html
    Polecam, choć nie jestem handlowcem :P
    palmus napisał:
    Moze być poliuretanowy.Bywają też w wersji dwuskładnikowej

Poliuretanowe rzeczywiście są trudne do ruszenia.
    Dwuskładnikowe też, ale te raczej tworzą twardą, mało elastyczną spoinę, inny gatunek.
    V.
  • REKLAMA
  • #8 19682056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem usuwania zaschniętego kleju butapren z powierzchni parapetu wykonanego z materiału podobnego do paneli podłogowych. Użytkownicy sugerują różne metody i środki do usunięcia kleju, w tym: benzynę ekstrakcyjną, rozpuszczalnik uniwersalny, aceton, NITRO, toluen, rozpuszczalnik ftalowy, ksylenowy oraz limonen. Zauważono również, że poliuretanowe kleje mogą być trudne do usunięcia, a do ich rozpuszczenia dostępne są specjalne rozpuszczalniki. Dodatkowo, izopropanol (IPA) może pomóc w usunięciu świeżego kleju butapren, powodując jego pęcznienie i ułatwiając usunięcie bez uszkodzenia podłoża.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA