logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Pikający" Samsung HM640JJ (nie odpala)

xKanGur 22 Wrz 2011 11:29 1490 4
REKLAMA
  • #1 9951925
    xKanGur
    Poziom 2  
    Witam.
    Jestem na pograniczu zawału serca sponsorowanego przez Samsunga i Acera.
    Mianowicie, używałem laptopa który poszedł na serwis więc wyjąłem mój dokupiony dysk (taki jak w temacie), zapakowałem w dołączoną folie antystatyczną i odłożyłem na półkę. Wczoraj po otrzymaniu wyceny od Acera (tego jeszcze nie było - za naprawę przerywającego gniazda słuchawkowego od nowości żądają ode mnie 1250.03zł gdzie nowy komputer jest warty 1300zł) potrzebowałem pilnie dostać się do moich danych z Samsunga, więc podłączyłem go do kieszeni, wpinam pod USB i... dysk nie startuje, słychać tylko ciągłe "pikanie" (sygnał dźwiękowy, pół sekundy przerwy, sygnał dźwiękowy itd).
    Stwierdziłem, że może moja kieszeń Tracera nie obsługuje tak pojemnego dysku (aż 640GB) więc podłączyłem do stacjonarki. Niestety dysk jak nie odpalał tak nie odpala, w dodatku to "pikanie". Mam na nim bardzo cenne dla mnie informacje, jak mam z nim teraz postąpić? Czego to może być wina? Jak to naprawić?

PS.
    Na dysk nie mam włożonej żadnej zworki.
  • REKLAMA
  • #2 9952535
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Pytanie jakie to pikanie jest. Możliwe, że doszło do zaparkowania głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 9952869
    appcontrol
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witaj,

czy dysk jest widoczny w BIOSie?
  • REKLAMA
  • #4 9953570
    t_j_k
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Czy przypadkiem w BIOS tego notebooka nie było założone hasło na dysk ?
  • #5 9955475
    xKanGur
    Poziom 2  
    migol21, opisałem jak najlepiej potrafiłem. Zaparkowanie głowicy? Możesz rozwinąć tą myśl?

appcontrol, nie, dysk nie jest widoczny.

t_j_k, nie, nie zakładałem hasła na dysk.
REKLAMA