logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór netbooka do 1000zł z dobrą baterią i 2GB RAM - Acer Aspire One?

Kolorowa 24 Wrz 2011 21:12 10563 15
  • #1 9960269
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Chcę kupić mały netbook, mający służyć głównie do pisania dokumentów, połączenia z internetem w podróży i słuchania muzyki. Nie będę grać w gry, lub używać skomplikowanych programów. Zależy mi szczególnie na:
    - mały rozmiar (matryca ok 10 cala)
    - wydajnej baterii - to jest mój priorytet, zależy mi na jak najdłuższym czasie
    - min 2GB RAM - nie chcę, żeby się zamulał
    - cena w okolicach 1 000zł - im mniej, tym lepiej ;)

Została mi polecona Seria Acer Aspire One
    ( http://www.youpc.pl/news/Acer_Aspire_One_Happy_w_Europie.html )
    Podobno bateria trzyma w nich najdłużej w porównaniu z innymi netbookami w podobnej puli cenowej i jakości.

Seria Sony Vaio jest ładna, ale droga. Nie wiem jak z jakością, ale czytałam, że w tym przypadku płaci się głównie za nowoczesny design, a nie za jakość sprzętu.

Toschiba? Acer? Asus? Samsung? Jakie netbooki polecacie?
  • #2 9960750
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Mam złe doświadczenia z Acerami, nie wiem, może po prostu pech. :)
    Polecam Ci model Asus'a, mianowicie EeePC 1001PXD Link. Jest tani, jak na mój gust wystarczający do Twoich potrzeb. No chyba, że design też się liczy. :P
  • #3 9960845
    PKpeter
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Nieee... nawet Ci filmu HD ten Asus nie odtworzy. Do 1000 zł to tylko 11 ,6 calowy Acer Aspire One 722 z C-60. Odtworzy Ci Full HD. Bateria trzyma dość długo. Powyżej przeciętnej. Wersja 2GB chyba bez systemu, bodajże na x-komie za 999 zł. Sprawdź koniecznie czy rozdziałka ma 1366 na 768 nie 1024 na 600! Piszę z telefonu więc nie sprawdzę. Pozdrawiam.
  • #4 9960858
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    PKpeter napisał:
    Nieee... nawet Ci filmu HD ten Asus nie odtworzy. Do 1000 zł to tylko 11 ,6 calowy Acer Aspire One 722 z C-60. Odtworzy Ci Full HD. Bateria trzyma dość długo. Powyżej przeciętnej. Wersja 2GB chyba bez systemu, bodajże na x-komie za 999 zł. Sprawdź koniecznie czy rozdziałka ma 1366 na 768 nie 1024 na 600! Piszę z telefonu więc nie sprawdzę. Pozdrawiam.

Koleżance niepotrzebne FullHD. Czytaj uważnie... A Acer się sypnie, prędzej, czy później. Ot, moje skromne zdanie..
  • #5 9960942
    mleczakm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Asus też - zaraz po gwarancji padło ładowanie baterii. Za to o Acerach ja osobiście słyszałem dobre opinie - dlatego OSOBISTE doświadczenia sobie darujcie, doradzając gościowi markę.

Może poszukaj czegoś w stylu Transformer Pad? 16h na baterii robi wrażenie, a jak odczepisz klawiaturę - masz malutki komputerek :)
  • #6 9961254
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    PKpeter napisał:
    Nieee... nawet Ci filmu HD ten Asus nie odtworzy.
    FullHD na 11 calach?
    Dzisiaj już nie ma marek złych i dobrych (no poza firmami "krzak" z dalekiego wschodu). Radzę brać to co sprzętowo wypada najlepiej przy tej cenie - w tym wypadku Acer.
  • #7 9961305
    Upierz
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    daavid117 napisał:
    PKpeter napisał:
    Nieee... nawet Ci filmu HD ten Asus nie odtworzy.
    FullHD na 11 calach?
    Dzisiaj już nie ma marek złych i dobrych (no poza firmami "krzak" z dalekiego wschodu). Radzę brać to co sprzętowo wypada najlepiej przy tej cenie - w tym wypadku Acer.

Wszystko zależy od tego, czy to jest główny komputer czy dodatkowy przenośny. Jeśli tylko przenośny to radzę nie patrzeć na parametry, tylko na trwałość wykonania, żeby się nie rozwalił zaraz. Wtedy szukać taniej wersji, z mocną baterią i najlepiej jeszcze z Windowsem XP na pokładzie. Full HD to sobie na komputerze stacjonarnym z dobrym monitorem można oglądać.
  • #8 9961715
    PKpeter
    Poziom 16  
    Full HD to dodatek. Daavid, mowa o podłączeniu laptopa do telewizora przez HDMI i rozdziałce 1920x1080 (bodajże). Zresztą, ten komputer jest polecany... nie słyszałem, żeby coś się sypało. Wystarczy wpisać model i przeczytać kilka recenzji. Zresztą, kontynuując wypowiedź daavida, gdyby jakaś firma zaliczyła dużo wtop, przestała by istnieć, dlatego według mnie opinie w stylu, Acer robi słabe laptopy, są zbędne. Reszta netbooków oparta o Atomy, z grafikami, maksymalnie wykorzystującymi 8 MB oddzielnej pamięci RAM, praktycznie nie nadaje się do komfortowej pracy.

mleczakm - to jest marzenie, tylko nie wiadomo czy koleżanka się do androida na netbooku przyzwyczai. No i co najważniejsze, on kosztuje przeszło dwa razy tyle ile ona ma zamiar wydać.
    Proponuję tego Acera Aspire One 722.
  • #9 9964521
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Asus Eee PC 1001PXD N455 - ten ma procesor Intel Atom N455, a ja chciałabym N570, bo po co brać coś, czego wydajność za parę miesięcy będzie daleko odstawać od najnowszych komputerów?

Acera Aspire One 722 - ma przekątną matrycy 11,6, czyli dla mnie za dużą, bo ja na pewno szukam 10,1. Poza tym ma procesor AMD, który, owszem, jest wydajniejszy, ale bardziej pochłania energię, a mi chodzi o komputer jak najbardziej mobilny, czyli długo wytrzymujący na jednym ładowaniu.

Design - ładny wygląd nie zaszkodzi, miło by było, gdyby nie był różowy. Komputer to nie sukienka i nie musi zachwycać swoją obudową, ważne co kryje w środku.

Transformer Pad - PKpeter ma rację - marzenie. Do androida z czasem bym się przyzwyczaiła, ale cenowo nie jest dla mnie niestety dostępny.
  • #10 9966645
    PKpeter
    Poziom 16  
    Może zabrzmię teraz jak Fanboy Acera, AMD, itd, itp, ale jest jeszcze Acer Aspire One 522, nawet tańszy :D Matryca 10,1'', rozdziałka zamiast 1024x600, jest 1280x720. Co do baterii to nie wiem, niby 6 komorowa, ale szukam Ci i szukam, i nie mogę znaleźć nic konkretniejszego.

Procek ten sam. Nawet jak jest mniejsza trochę rozdziałka, to może być poprawa wydajności.
  • #11 9970742
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Acer Aspire One 522:
    Za
    + matryca HD
    + płynne odtwarzanie filmów HD
    + przyzwoity zestaw złączy
    + niewielki, lekki zasilacz

Przeciw
    - lustrzana powierzchnia i przeciętne parametry ekranu
    - niełatwy dostęp do podzespołów
    - ciągle szumiący wentylator
    - niedostatecznie płynna praca w środowisku aplikacji biurowych
    - często 1Gb RAM, przez co zamula
    - krótki, w porównaniu do innych podobnych, czas pracy na baterii

Wniosek jest taki, że ma więcej wad niż zalet.
    Ciężko znaleźć coś odpowiedniego ;/
  • #12 9970857
    PKpeter
    Poziom 16  
    Na x-komie a tym bardziej na allegro znajdziesz do 1000 zlociszy AO522 z co najmniej 2GB RAM. Co do ekranu masz rację, do pracy w terenie to raczej nie to ale nie wiem co masz na myśli mówiąc o baterii. 6h to chyba moze nie super ale wynik pozwalajacy na komfortowa prace przez dluzszy czas... Jesli juz tak nie chcesz, to jest z lepszym prockiem MSi U270 tylko taki jakis strasznie plastikowy.
  • #13 10000586
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Najbardziej atrakcyjny wydaje mi się ACER Aspire One Happy 2gb, taki jak ten:

http://www.elektronicznyswiat.pl/produkt/2880...dqpp-2gb-n570-10-1-250gb-2gb-wf-w7s-pink.html

Parametry ma całkiem dobre, cena sprzyjająca mojej kieszeni, a i wygląd nie jest zły. Jedyne co mi przeszkadza to kolory. Ten model jest dostępny w 4 kolorach: żółty, pomarańczowy, różowy i niebieski. Dlaczego nie ma srebrnych, białych lub czarnych? Ech, ta moda dzisiejsza... Ale trudno, najwyżej będę nowoczesną posiadaczką pomarańczowego netbooka ;)

Dziękuję bardzo za rady!
  • #14 10004479
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Stało się i zakupiłam Acer Aspire One Happy 2gb. Po jednym dniu użytkowania jestem z niego zadowolona, jest mały, poręczny i ładny. Zajmie mi trochę czasu przestawienie się na to maleństwo, szczególnie pisanie na klawiaturze jest inne, ale wszystko da się zrobić.
    Na razie nie mogę zmienić tapety na pulpicie i zupełnie nie wiem dlaczego. Nigdy się z takim problemem nie spotkałam. Co można zrobić, żeby zmienić tapetę?

(klikanie prawym na obraz i wybranie z menu "Ustaw jako tło pulpitu" nie działa)
  • #15 10004786
    PKpeter
    Poziom 16  
    Ponieważ on posiada Windows 7 starter,dlatego nie mozesz zmienic tapety.. Możesz to zrobić programem, musisz poszukać. Btw. grafa tutaj ma max. 8 MB VRAM. Proc jak narazie to najlepszy Atom.
    Za cenę 1000 zł miałabyś 11,6 calowy netbook z pełnowymiarową klawiaturą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje netbooka do 1000 zł, który będzie miał dobrą baterię, 2 GB RAM i matrycę około 10 cali, głównie do pisania dokumentów i przeglądania internetu. Polecane modele to Acer Aspire One, w tym Aspire One 722 i Aspire One 522, które oferują długi czas pracy na baterii. Użytkownicy zwracają uwagę na różne doświadczenia z markami, sugerując, że Acer ma dobre opinie, mimo że niektórzy mieli negatywne doświadczenia. Asus Eee PC 1001PXD również został wspomniany, ale zastrzeżono, że nie radzi sobie z odtwarzaniem filmów HD. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na Acer Aspire One Happy, który spełnia jego oczekiwania, mimo problemów z systemem Windows 7 Starter, który ogranicza możliwość zmiany tapety.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA