logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieskie ekrany, wyłączająca się przeglądarka - gdzie może być przyczyna?

Karolina_XV 27 Wrz 2011 16:05 2214 7
REKLAMA
  • #1 9969010
    Karolina_XV
    Poziom 2  
    Witam!
    Dwa miesiące temu kupiłam komputer przez internet:

Nazwa płyty głównej: Asus P5G41T-M LX3 (1 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

Typ procesora DualCore Intel Celeron E3400, 2600 MHz (13 x 200)

DIMM1: Nanya M2F4G64CB8HD5N-CG 4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz) (5-5-5-14 @ 380 MHz)

Dysk fizyczny: ST3750330SV (750 GB, SATA-II)

Karta wideo : NVIDIA GeForce GT 520 (1024 MB)

Monitor: BenQ G925HDA (Analog) [19" LCD] (N3B07213019)

Zasilacz: Akyga 550w

System operacyjny: Microsoft Windows XP Professional + Dodatek Service Pack 3

Już po dwóch tygodniach zaczęły się problemy z niebieskimi ekranami. Pierwszy wyskoczył przy oglądaniu filmu na you tube, a potem to już wyskakiwały różnie, nawet zaraz po włączeniu komputera, średnio kilka razy na dzień.
    Komunikaty są różne, nie jest tak, że się powtarza jeden i ten sam.
    Dość często powtarzają się:
    "Page Fault In Non-Paged Area" oraz "Irql not less or equal "

Dodatkowy problem to przeglądarka Firefox (wersja 6.0.2). Dosyć regularnie sama mi się zamyka z komunikatem, że wystąpił błąd.

Antywirus - jaki by nie był, próbowałam Avast, Comodo i Kaspersky - też mi się sam regularnie wyłącza z komunikatem, że wystąpił błąd i program zostanie zamknięty.

Sterowniki mam najnowsze pobrane, nie wiem gdzie może leżeć problem.
    Szukając rozwiązania na forach internetowych zresetowałam cały bios wyciągając baterię, cały system wgrałam na nowo - i dalej jest to samo.

Włączyłam więc skanowanie Memtestem i wynik mnie zaszokował ponad 300 tys. błędów, nie wiem co o tym sądzić, bo się na tym nie znam.

Niebieskie ekrany, wyłączająca się przeglądarka - gdzie może być przyczyna?

Tylko czy gdyby była uszkodzona pamięć RAM, to czy włączały by mi się jakiekolwiek gry? Tymczasem gry o dosyć sporych wymaganiach mi chodzą czasami i 3 godziny bez zarzutu, a czasem w ogóle nie chcą się włączyć - zresztą tak jak cała reszta.

Jak mogę się upewnić czy jest to fizyczne uszkodzenie sprzętu czy może tylko jakiś problem z ustawieniami czy oprogramowaniem?
    Komputer jest na gwarancji, ale kupiłam go przez sklep internetowy i żeby go oddać do naprawy musiałabym go wysłać kurierem w obie strony na mój koszt, poza tym czas oczekiwania jest 28 dni, a w chwili obecnej nie mogę sobie pozwolić na tak długi czas bez komputera, bo do pracy potrzebuję.

Mogę jeszcze wrzuć szczegółowy raport z programy AIDA64, ale jest to mój pierwszy post i nie wiem czy tak długie pliki tu mogę wklejać.

Pozdrawiam i liczę, że ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 9969026
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    Ja bym na początek zrobił Clear CMOS.

Jeżeli to nic nie da ręcznie ustawił pamięci na wyższe timingi/zwiększył napięcie dla nich.

Jeżeli Clear CMOS nie pomoże, a Ty nie zmieniałeś ustawień po tych dwóch pierwszych tygodniach użytkowania to bardziej trzeba obstawiać uszkodzenie sprzętowe.

Ten "zasilacz" powinien wylądować w śmietniku.
  • REKLAMA
  • #3 9969044
    Karolina_XV
    Poziom 2  
    W biosie w ogóle nic nie zmieniałam, bo się na tym w ogóle nie znam. Jedyne co to wyciągnęłam raz baterię - tak jak mi na innym forum poradzono, po włączeniu miałam komunikat czy włączyć ustawienia fabryczne to włączyłam i nic tam nie zmieniałam.
    A co do zasilacza - to też się na tym nie znam - co z nim jest nie tak?
    Ewentualnie na jaki by trzeba wymienić?

Dodam jeszcze, że najpierw miałam mój stary Windows XP, potem próbowałam wgrać Windows 7 (mając nadzieję, że będzie poprawa) ale podczas instalacji na końcu wystąpił błąd - komunikat o treści, że program napotkał na jakąś awarię sprzętową i instalacja nie zostanie zakończona.(Pisało, że dokładny raport się wyświetli po ponownym włączeniu komputera, tylko że komputer po ponownym włączeniu zaczął instalację na nowo i doszedł do tego samego punktu i dałam sobie spokój.)
    Zainstalowałam z powrotem Windows XP - dzięki czemu komputer stwarza problemy, ale w miarę jeszcze w ogóle chodzi.
  • #4 9969711
    herkules_00
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zawsze jak miałem do czynienia z walniętą pamięcią RAM to komp się różnie wyłączał tak jak u Ciebie, raz po kilku minutach a innym razem po kilku godzinach. Nie ma co tu dużo mówić RAM jest na stówę walnięty.

To są właśnie wady kupowania przez net. Mi w sklepie w mojej miejscowości wymienili od ręki.
    Jak widzę kość masz jedną. Spróbuj się z gośćmi dogadać że wyślesz samą kość w kopercie bombelkowej. A ty jak nie chcesz czekać, to kup sobie drugą kość (będziesz miała jak wróci tamta 8GB) najlepiej oczywiście taką samą. Albo jak jakiś znajomy ma dwie kości DDR3 może by Ci pożyczył na tydzień lub dwa jedną.
  • #5 9969731
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Po mojemu walnięty jest ram, bo memtest wyrzucił błędy. Może być jeszcze tak, że bios nie podaje odpowiedniego napięcia na ramy przez co nie działają prawidłowo.

Dodano po 3 [minuty]:

A, ja teraz zauważyłem, jaki zasilacz ma ten pecet włożony. Przy takim szrocie ten pecet nie ma prawa funkcjonować prawidłowo. Sugeruję wymienić zasilać na inny i problem powinien ustąpić. Wpisz sobie jeszcze w google czarna lista zasilaczy i poczytaj sobie co takie zasilacze jak Akyga robią z pecetami...
  • REKLAMA
  • #6 9969773
    Cross
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Skoro masz błędy w testach pamięci, to wygląda na to, że ona przyczyną być może.
    W specyfikacji Asusa Qualified Vendors List (QVL) do tej płyty rekomendują tylko jeden typ pamięci 2GB Kingstona KVR1333D3S8N9/2G. Może też być tak że twój 32bitowy system i ta konkretnie płyta główna nie radzi sobie z tym konkretnym typem pamięci i 4GB? Może napięcia? Ale skoro prze 2 tyg. było dobrze, może wystarczy- przy wyłączonym komputerze wypiąć tą kostkę pamięci i zapiąć na nowo.
  • REKLAMA
  • #7 9969842
    Karolina_XV
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Niestety RAM już przepinałam na drugie gniazdo, ale nie pomogło. Nic mi nie zostaje jak skontaktować się ze sklepem, w którym kupiłam i dowiedzieć się co dalej robić.

Odnośnie zasilacza, to jaki bym potrzebowała do mojego komputera, żeby był OK? Co byście mi polecili? Jak będę pisała maila do sklepu, to od razu zapytam czy dało by radę wymienić.
  • #8 9969877
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    Aerocool VP-450, Corsair CX430, XFX Core 450 - wszystkie są z zapasem na późniejszą modernizację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, który po dwóch tygodniach użytkowania zaczyna wyświetlać niebieskie ekrany błędów (BSOD) oraz wyłączać przeglądarkę. Komputer wyposażony jest w płytę główną Asus P5G41T-M LX3, procesor Intel Celeron E3400, 4 GB pamięci RAM DDR3 oraz kartę graficzną NVIDIA GeForce GT 520. Problemy zaczęły się podczas oglądania filmów, a komunikaty błędów są różne. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia pamięci RAM lub zasilacza Akyga 550W, który może być niewystarczający. Rekomendowane jest przetestowanie pamięci RAM oraz rozważenie wymiany zasilacza na modele takie jak Aerocool VP-450, Corsair CX430 lub XFX Core 450. Użytkownik planuje skontaktować się ze sklepem w celu wymiany komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA