logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS X51L - Laptop uruchamia się ponownie po wyłączeniu, problem z zasilaniem

magier666 03 Paź 2011 14:07 15934 8
REKLAMA
  • #1 9988572
    magier666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam .

Mam problem z wyłączeniem laptopa ASUS X51L. Gdy naciskam w windowsie przycisk zamknij komputer wyłącza się ale po chwili uruchamia się ponownie, sprawdzałem ustawienia w opcjach zasilania i nic to nie daje. Formatowałem juz dysk wgrywałem windowsa XP i W7, próbowałem również na live cd ubuntu za kazdym razem uruchamia się ponownie. W biosie też już przestawiałem wszystko jak i go resetowałem to również nic nie daje.
    Dane biosa:
    AMBIOS
    version: 204
    Vga bios version : 1471.I080000.001
    Ec bios version : 1000B70003
    V02.59 (C) copyright 1985-2005 american megatrends,inc.

Zaraz po włączeniu jak próbuje go wyłączyć przyciskiem jeszcze na logo asusa dzieje się tak samo. Zauważyłem że jak wyciągnę kabel zasilający i jest na samej bateri wtedy wyłącza się normalnie.

Co może być przyczyną? Czy to może być wina płyty głównej i ile taka naprawa może kosztować o ile będzie w ogóle możliwa.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9988636
    magier666
    Poziom 10  
    Ale tu nie chodzi tylko o XP czy W7 tak samo dzieje sie bez żadnego systemu, np. zaraz po stracie laptopa pokazuje mi się logo asusa w tym momencie wciskam przycisk power krótko długo nie ma znaczenia laptop się wyłącza gasną diody i po chwili uruchamia się na nowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9988730
    DarkLeon
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, u siebie w laptopie IBM Lenovo T60 mam to samo i pomaga reset Biosu.
    (Wyjęcie baterii Biosu na 1 minutę)
    Przeważnie pierdoli mi się tak jak braknie zasilania w gniazdku.
    Oczywiście laptopa zasilam samym zasilaczem.
    Pozdrawiam.
  • #5 9988782
    magier666
    Poziom 10  
    Kolego DarkLeon nie wiem jak mam ci dziękować po wyjęciu baterii biosu wróciło do normy zaraz przeinstaluje system i mam nadzieję że tak zostanie. Wczoraj faktycznie miałem zanik prądu i laptop się wyłączył ale zauważyłem to dopiero późno w nocy i nie spodziewałbym się że to od tego. A możesz mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje? Jeszcze raz dziękuję.

Właśnie wgrałem system i wygląda na to, że wszystko już jest w porządku. Mam nadzieję że tak zostanie.
  • REKLAMA
  • #6 9988957
    DarkLeon
    Poziom 15  
    Sam nie wiem, po prostu kupiłem kiedyś laptop z taką usterką i tylko taki reset pomógł, próbowałem robić reinstalację systemu (tutaj nawet ubuntu sobie zainstalowałem) różnego rodzaju stery instalować i nic.
  • #7 9989016
    magier666
    Poziom 10  
    To mam pytanie jeszcze czy taki reset na długo wystarcza czy trzeba go dość często robić?
  • #8 9989023
    DarkLeon
    Poziom 15  
    Mnie pomaga tylko do braku zasilania, jak sobie wypniesz przez przypadek zasilanie w trakcie pracy też może usterka nawrócić. Ogólnie ostatni taki reset robiłem ponad rok temu.
    Pozdrawiam.
  • #9 9989084
    magier666
    Poziom 10  
    W takim razie już wszystko wiem. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS X51L, który po wyłączeniu uruchamia się ponownie. Próbował różnych systemów operacyjnych (Windows XP, Windows 7, Ubuntu) oraz resetowania ustawień BIOS, jednak problem nadal występuje. Zauważył, że laptop wyłącza się normalnie tylko na samej baterii. Inny uczestnik dyskusji zasugerował wyjęcie baterii BIOS na minutę, co pomogło rozwiązać problem. Użytkownik potwierdził, że po tym zabiegu laptop działa poprawnie, a problem mógł być spowodowany zanikami zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA