logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po restarcie - czarny ekran, brak sygnału BIOS

pietrach 04 Paź 2011 17:25 2706 6
REKLAMA
  • #1 9992639
    pietrach
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witajcie.

Mam problem z kompem moim.

Komputer się włącza poprawie nic się nie wiesza wszystko w porządku.
    Gdy chce komputer uruchomić ponownie poprawnie zamyka system wyłączy ale włączyć ponownie się już nie chcę. Jest tylko warkot wentylatorów i czarny ekran na monitorze, nawet nie ma pisku z biosu. Dopiero po kilkukrotnym wciśnięciu przyciski "reset" i "power" komputer wstaje i się poprawnie uruchamia.

Komputer wyłącza się poprawnie nie resetuje się

Nie mam pojęcia co jest powodem nie wstawania komputera przy ponownym rozruchu i nie wiem jak to naprawić.

Ktoś może pomoże

Dodam jeszcze że diody sygnalizacyjne gasną, również "power" i zapala się dopiero kiedy komputer wstanie
  • REKLAMA
  • #2 9992678
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Oczywiście podaj konfigurację komputera, następnie zresetuj bios (zworką albo poprzez ustawienia) i sprawdź pamięć ram mem testem. Jeżeli to nie pomoże będziemy myśleć dalej tylko potrzebna jest konfiguracja :)
  • REKLAMA
  • #3 9992681
    jankol-el
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Z tymi diodami to napisz jaśniej. Dopisz szczegóły takie jak konfiguracja sprzętowa, system operacyjny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9992684
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Miałem coś podobnego po podkręcaniu(zmiana ustawień BIOSu gdy komputer to jeden wielki błąd). Czasami nawet Pokazywał BIOS checksum error..
    Proponuję użyć zworki Clear CMOS - Mi pomogło. Jeśli tobie to nie pomoże to obawiam się, że pomocna będzie reinstalacja BIOSu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9992690
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Zasilacz, marka oraz moc. Stan kondensatorów na płycie, jak i w zasilaczu, bo to one idą na pierwszy ogień. Pełna konfiguracja.
  • #6 9992988
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    Pierw sprawdź dociśnięcie wtyków zasilacza do wszystkich gniazd. Wypnij z płyty kabelek od resetu i zobacz czy coś się zmieniło.
  • #7 10005847
    pietrach
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Pomógł reset ustawień biosu. Coś mi się przypomina że procka podkręcałem po tym tak zaczął dziwnie się zachowywać. Czasami zapomina się że pierwsze co zrobić to resetować ustawienia:) Jeszcze dla pewności kilkanaście razy uruchomiłem ponownie i normalnie już się uruchamia.

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się po restarcie, objawiający się czarnym ekranem i brakiem sygnału BIOS. Komputer włącza się poprawnie, ale przy ponownym uruchomieniu nie reaguje, co wymaga wielokrotnego naciskania przycisków "reset" i "power". Uczestnicy dyskusji sugerują kilka rozwiązań, w tym reset BIOS-u, sprawdzenie pamięci RAM, dociśnięcie wtyków zasilacza oraz ocenę stanu kondensatorów. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem poprzez reset ustawień BIOS-u, co było spowodowane wcześniejszym podkręcaniem procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA