logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór LED do kuchni: Kanlux, Philips czy Greenlux? Który zapewni lepsze oświetlenie?

qwerty01 04 Oct 2011 17:58 10473 6
ADVERTISEMENT
  • #1 9992740
    qwerty01
    Level 10  
    Rate: 3
    Witam.
    W kuchni nad blatem mam oświetlenie halogenami na 230V. Gdy są zamontowane 20W jest trochę ciemno.
    Wysokość zawieszenia nad blatem to ok 1,5 m, a rozstaw między halogenami to 0,6 m. Według moich wyliczeń min. kąt rozsyłu światła to ok 21,8*. Który LED lepiej się sprawdzi?:
    Kanlux POWER-3LED GU10-CW 1230 cd / 20*
    Philips MASTER LEDspotMV 3-35W GU10 2700K 25D 850 cd / 25*
    Według http://led.linear1.org/lumen.wiz strumień światła to 117 lm dla Kanluxa i 126 dla Philipsa.
    Jednak jak się ma to do natężenia światła na "płaszczyźnie roboczej"? W katalogu Kanluxa jest informacja, że w odległości 1,5 wynosi ono 547 lx. Ile będzie dla Philipsa? Dodatkowo może ktoś oszacować ile będzie wynosić dla halogena mający 230 cd i 38*?
    EDIT: Może lepszy będzie Greenlux LED POWER GU10 3x1W-WW (w katalogu jest podane tylko 230 lm i 30*)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 10001215
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #3 10024309
    DonAndress
    Level 14  
    Rate: 13
    Witajcie.

Pozwolę sobie wciąć się w temat.

Ja również projektuję właśnie oświetlenie kuchenne, podszafkowe, no i zastanawiam się na ile opisy podane na stronach są zgodne z prawdą.

Pozwólcie, że posłużę się linkami:
    pierwszy
    w opisie tej żarówki jest, że kąt świecenia ma 120st. Czy faktycznie tak może być?
    Mój brat zamontował coś podobnego, tylko nie wiem czy z soczewkami czy bez, ale u niego kąt padania to 0st ;) ma światło prosto w dół (na szczęście w ubikacji, a nie w kuchni).

Drugi link:
    drugi
    czy żarówka zbudowana z takich diod może dawać kąt świecenia 120st?

Chodzi mi tu o realne wartości. Nie chciałbym wtopić z zakupem.

Dodatkowo, jeśli ktoś testował te żarówki, to czy one faktycznie dają światło ciepłe i czy są wystarczająco jasne?
    W jakiej odległości powinny być rozstawione (te drugie), żeby mieć równomierne i wygodne oświetlenie?
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 10027413
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #5 10067366
    sansei79
    Level 2  
    To co pisze Saabotaz apropo chińskich LED to niestety prawda.
    Ale wydaje mi się że zdarzają się wyjątki. Mój znajomy kupił LEDy na zamiennik halogenów w suficie do kuchni - za grosze z jakiejś aukcji allegro (wyglądają dokładnie jak te z pierwszego linku DonAndress'a) Pół roku minęło i wszystko działa jak należy. Może przypadek, a może zaraz się powypalają - ponieważ jak na 3W to oddają bardzo dużo ciepła - są po prostu gorące.

I tu pytanko apropo LEDów Osram. Leroy Merlin sprzedaje je po 37pln:
    http://www.leroymerlin.pl/produkty/zarowka-le...athom-ciepla-osram,1316512046,1317382868.html
    Wg producenta mają kąt padania 25 stopni i światło 700 kandeli.
    Czy ktoś potrafi ocenić czy faktycznie nadają się jako zamiennik halogenów 35W?
  • #6 10067638
    Anonymous
    Anonymous  
  • #7 10250533
    sansei79
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Sporo poczytałem ostatnio o temacie LEDów i już wydaje mi się że czuję jak ta technologia się rozwijała:
    - diody DIP,
    - zaczęto pakować dużo diod w jednej lampie (80 itp)
    - diody SMD (znów dużo diod na lampie)
    - diody Power LED (mało diod ale za to dużej mocy)
    - diody COB

Wydaje mi się że diody Power LED są najbardziej chwalone przez renomowanych producentów i przy tym koszmarnie drogie. Bardzo często dają wąski stożek światła.

Chińskie diody DIP podbiły rynek ceną a ich wadliwość zepsuła opinię LEDom ogólnie.

Diody SMD wydają się konstrukcją w tej chwili najbardziej uznaną i świetnie rozwijającą się: (stare 3528, popularne 5050 i 5060, nowe 5550 i nowość 5630).

Diody COB to zupełnie nowa kategoria ale sądząc po ich konstrukcji grzeją się dużo bardziej od SMD i obawiam się że pierwsze produkty komercyjne mogą być wadliwe... czas pokaże. Ich osiągi z kolei są fenomenalne (np. 500lm z 5,5W).

Imponujące jest to że chińscy i tajwańscy producenci spokojnie konkurują z wielkimi firmami pod względem osiągów swoich produktów. Oszczędzają jednak na jakości materiałów i na testach przez co sądzę że łatwo trafić pechową partię gdzie wszystkie żarówki będą świecić różnym światłem lub poprzepalają się po paru tygodniach.

Tym niemniej znalazłem producenta (importera) który ma solidne produkty w przyzwoitych cenach, np reflektorki 400lm na trzonku GU10 z kątem świecenia 90 stopni i japońską przetwornicą Rubycon - 46pln za sztukę (albo 350lm i 120 stopni).
    Żarówki Osram mogą się schować.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Topic summary

✨ W dyskusji poruszono wybór odpowiednich żarówek LED do oświetlenia kuchennego, szczególnie w kontekście zamiany halogenów. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w kącie rozsyłu światła oraz natężeniu oświetlenia. Zasugerowano, że żarówki LED z soczewkami mogą nie być odpowiednie do oświetlenia podszafkowego, ponieważ mogą tworzyć cienie. Rekomendowane są żarówki bezsoczewkowe, które zapewniają lepsze rozproszenie światła. Wskazano na różne modele, takie jak Kanlux POWER-3LED, Philips MASTER LEDspotMV oraz Greenlux LED POWER, a także na znaczenie wyboru odpowiedniej barwy światła. Użytkownicy podkreślają, że chińskie produkty mogą być wadliwe, a diody SMD i Power LED są bardziej uznawane w branży.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT