logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon C-230B Z 2 Potencjometrami suwakowymi usterka.

Audiofilek92 04 Paź 2011 18:26 5616 7
REKLAMA
  • #1 9992826
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam Forumowiczów i bardzo mocno proszę o pomoc, a mianowicie dostałem owy kolorofon i po otwarciu zauważyłem brak przewodów łączących między innymi trafo z układem, układ z żarówkami. Płytka w moim kolorofonie jest identyczna jak na tym forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic623415.html .
    Tu moja prośba szukam już 3 dzień jakiegoś schematu ale albo trafiam na schemat z 4 potencjometrami albo z 2 ale nie pasują wyprowadzenia, więc bardzo proszę albo o narysowanie co do której nóżki układu ma być przylutowane albo o narysowanie jakiegoś schematu. Dodam jeszcze ze jakoś na chłopski rozum podłączyłem, nic się nie spaliło ale na żarówkach były 3 volty a jak podałem sygnał to nic sie nie działo. Wylutowałem wszystkie kondensatory i rezystory i posprawdzałem ich parametry wszystkie są sprawne. Tylko te wyprowadzenia. Bardzo proszę o pomoc męczę się już z tym kolorofonem 5 dzień i nic .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9993328
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Oto zdjęcie od spodu płytki właśnie sprawdziłem diody też są dobre a wątpię żeby się tyrystory spaliły myślę, że to wina złego podłączenia przewodów przeze mnie.
    A podłączam to tak zaczynając od prawej strony płytki tak jak jest to ukazane na rysunku :
    1- minus żarówek
    2 i 3 - uzwojenia transformatora około +- 18v
    4- minus sygnału sterowania i środek uzwojenia transformatora
    5 6 7 - + żarówek
    8- +sygnału sterowania
    Załączniki:
    • Kolorofon C-230B Z 2 Potencjometrami suwakowymi usterka. P041011_20.13_[01].jpg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolorofon C-230B Z 2 Potencjometrami suwakowymi usterka. P041011_20.13.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 9993605
    stefan1943
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z jedynych schematów na 2 potencjometry nasuwa mi się ten Kolorofon C-230B Z 2 Potencjometrami suwakowymi usterka. <prawa strona> a jeżeli jest prawidłowy to wyprowadzenia już łatwo znajdziesz.
  • #5 9993670
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Patrząc na schemat i na moją płytkę jest idealny i wywnioskowałem z tego że tak już miałem podłączone przewody w sensie :
    1- minus żarówek
    2 i 3 - uzwojenia transformatora około +- 18v
    4- minus sygnału sterowania i środek uzwojenia transformatora
    5 6 7 - + żarówek
    8- +sygnału sterowania

Dobrze myślę?

I na żarówkach 5W 12V nie zależnie czy podam sygnał czy nie mam po 2-2,9v nie wiem czym to może być spowodowane?
    Dziękuje Stefan za schemat :)
  • REKLAMA
  • #6 9996706
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    Zaszła mała pomyłka okazuje się ze jak mierze napięcia na żarówkach ustawiając multimetr na napięcie zmienne to jak dotkne 1 przewodem to pokazuje 6 v jak dotkne 1 i 2 pokazuje 0.
    Po drugie mierzyłem napięcie na tranzystorach między nóżkami i wskazania były takie 0v 3v 3v na tyrystorach na wejsciu i za nimi też około 4 voltów a jak jeden przewód dałem do anody tyrystora a 2 na i do żarówek znowu 0 voltów już nie wiem naprawdę co jest ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10007371
    XsaperX
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    Kolega @Audiofilek92 przekazał mi do naprawy ten kolorofon. Uszkodzone okazały się wszystkie tranzystory BC308, tyrystory były sprawne. T4 i T5 były zwarte, a reszta uszkodzona na rozwarcie. Wymieniłem je na BC307, bo akurat takie miałem pod ręką i wszystko działa jak należy. Przy okazji przeczyściłem potencjometr od pasma.

@stefan1943 - dzięki za schemat, jak najbardziej się przydał. Jedyna rozbieżność to potencjometry. Na płytce kolorofonu kol. Audiofilek92 do czułości był 4,7k i to jeszcze niewielka różnica w porównaniu do 10k na schemacie, ale potencjometr od pasma ma 100k, a nie 2,2k, jak na schemacie.
  • #8 10009794
    Audiofilek92
    Poziom 11  
    W takim razie temat do zamknięcia. Dziekuję za wszystkie onformacje Zgon jesteś wielki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kolorofonem C-230B, który nie działał z powodu braku przewodów łączących transformator z układem oraz układ z żarówkami. Po otwarciu urządzenia, użytkownik próbował podłączyć przewody, ale nie uzyskał prawidłowego napięcia na żarówkach. W odpowiedziach forumowiczów zaproponowano kilka schematów oraz pomoc w identyfikacji wyprowadzeń. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonych tranzystorów BC308 na BC307, kolorofon zaczął działać poprawnie. Ustalono również różnice w wartościach potencjometrów w porównaniu do schematu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA