logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family asus k50ij

Qauke 05 Paź 2011 21:59 5073 24
REKLAMA
  • #1 9996959
    Qauke
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam mam pytanie już po raz drugi coś mi się dzieje z kompem mam asusa k50ij . po rozładowaniu baterii w laptopie i włączeniu go z powrotem wskakuje mi brązowy kolor :/ (zaznaczam ze to już się stało 2raz po rozładowaniu baterii)teraz moje pytanie brzmi co się dzieje czy to jest wina sterów ? chociaż już spróbowałem je uaktualnić i pokazało mi się jest ze moje sterowniki są najnowsze czy coś takiego:/kurcze pomóżcie bo troszkę się martwię ze siada mi karta:(

Dodano po 2 [minuty]:

dodam ze po jakiś20min wróciło wszytko do normy:( proszę o szybką odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 9997066
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Zrób zdjęcie jak wygląda "brązowy kolor" i wklej je tutaj. Zbyt mało sprecyzowana wypowiedź.
  • #3 9997112
    Qauke
    Poziom 10  
    jak mam zrobić jak to już znikło:( i jest wszytko w normie.to było na cala matryce wszystkie pliki ,pasek zadań był brązowy tylko ten kolor był bardzo jasny ale widoczny zaraz po włączeniu kompa momentalnie pokazał się lekki brązowy kolor:( co to może być?:(karta siada?
  • #4 9997120
    RADU23
    Nie wykluczone iż układ karty uległ przegrzaniu i stąd te objawy i pasy.
  • #5 9997163
    Qauke
    Poziom 10  
    kurcze nie było żadnych pasów tylko kolor "lekki brąz" ale tak tylko się dzieje jak komp mi się rozładuje włączę go do ładowarki włączę go raz jeszcze przez chwile chodzi normalnie a później wpada lekki brązowy kolor. i tylko wtedy to się dzieje. a jakby przeinstalować stera na starszy może coś pomoże?wiec co muszę go wysyłać na serwis?;(

Dodano po 2 [minuty]:

raz go tylko zrestartowałem i wszytko wróciło do normy przez resztę dni aż do dzisiaj ;(

Dodano po 2 [minuty]:

a kartę graficzna obejmuje wogóle gwarancja?
  • #6 9997207
    RADU23
    Jak najbardziej skorzystaj z gwarancji jeśli ją posiadasz. Oczywiście iż obejmuje kartę graficzną.
  • #7 9997210
    Qauke
    Poziom 10  
    kurcze niech ktoś pomoże:(

Dodano po 33 [minuty]:

może coś więcej? może to się dzieje z innych przyczyn?:(

Dodano po 35 [minuty]:

proszę zobaczcie na to: Pole Wartość
    Problem At least 85 Hz vertical refresh rate is recommended for classic (CRT) displays.
    i sugestia z biosu tzn z programu everest : Pole Wartość
    Sugestia Are you looking for a BIOS Upgrade? Contact eSupport Today!

Dodano po 24 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/6375042500_1317853285.jpg

Dodano po 35 [sekundy]:

https://obrazki.elektroda.pl/5501144400_1317853286.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

możecie jeszcze na to zerknąć

Popraw posty - pkt 3.1.13. [M]
  • REKLAMA
  • #8 9997765
    RADU23
    Sprawdź jakie masz ustawione odświerzanie w ustawieniach karty graficznej. Przestaw na 60Hz.
  • #9 9998060
    Qauke
    Poziom 10  
    takie właśnie mam odświerzanie karty graficznej ,już patrzyłem na to i jest tak ustawione na 60HZ, rozmawiałem dzisiaj z kolegą i mówi do mnie ze to nie od karty graficznej tak się dzieje tylko coś jest z pamięcią ram i żebym się tym nie przejmował :( mówi jakby to była karta to miał bym smugi na matrycy i przy wł kompa jak mi się pokazuje czarny ekran z kursorem myszy(to się dzieje przez 5sek) i po tym czasie komp wszytko normalnie wyświetla .mówi jakby to była karta to przy wł nawet bym nie miał kursora na czarnym monitorze. można go bardziej zepsuć jak to zostawię w spokoju i nie będę się tym przejmował.

Dodano po 1 [minuty]:

??
  • #10 9998889
    RADU23
    Qauke napisał:
    rozmawiałem dzisiaj z kolegą i mówi do mnie ze to nie od karty graficznej tak się dzieje tylko coś jest z pamięcią ram i żebym się tym nie przejmował :(

Twój kolega udziela ci "świetnych" porad! Ciekawe co ma pamięć ram do zmiany koloru matrycy? Gratuluje wiedzy.
    Nie wiem nad czym medytujesz i doszukujesz się samemu przyczyny,skoro komputer jest na gwarancji? Reklamuj go i się nie zastanawiaj.
  • #11 9999261
    Qauke
    Poziom 10  
    tak ma gwarancje.. właśnie nie wiem co maja ramy do tego:/ jest po studiach informatycznych wiec mu zaufałem i przestałem się tym przejmować ,komp chodzi od rana i nic mu nie jest wiec może poczekam jeszcze. jak raz jeszcze coś takiego się stanie to go odeśle :/ zapytałem go czy może coś się poważniejszego stać jak coś takiego się dzieje? powiedział ze nie , ze nie ma o co się martwić. ma rację czy nie?
  • #12 9999269
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 720
    Sorry za offtop ale te studia ma jakoś udokumentowane bo jak ma to zaczynam wątpić w nasz system szkolnictwa :|
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 9999274
    Qauke
    Poziom 10  
    oo kolego tego to już nie wiem :D wiec może coś poważniejszego się stać?czy mogę spać spokojnie:)
  • #14 9999280
    Bródka
    Poziom 42  
    Nie masz sie o co martwic bo masz gwarancje, jak ci to przeszkadza wyslij na gwarancje jak nie, używaj lapka
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 9999297
    Qauke
    Poziom 10  
    chodzi mi bardziej kurde czy coś obok karty może pójść z dymem? :) sorry ze tak meczę np czy po tyłku nie dostanie przez to płyta główna ?:/bo mam zintegrowana kartę graficzna czy coś takiego:D

Dodano po 10 [minuty]:

jestem lajkiem w takich sprawach więc sorry za głupie pytanie z mojej strony:/
  • Pomocny post
    #16 9999328
    Bródka
    Poziom 42  
    No dymu raczej nie zobaczysz po prostu pewnego dnia możesz nie mieć obrazu na matrycy lub laptop sie wcale nie włączy jeśli jest to problem z zasilaniem

Ja bym wysłał lapka, bo od tego jest gwarancja
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 9999368
    Qauke
    Poziom 10  
    no tak ale tu znowu nie wiadomo ile będę czekał na niego później , najwyżej jak się znowu coś takiego zrobi to go wyśle wtedy . na razie jest wszystko w porządku .dzięki bardzo
  • #18 10000179
    RADU23
    Okres rozpatrywania gwarancji wynosi 21 dni roboczych. W tym czasie naprawiony laptop musi do ciebie wrócić.
  • #19 10001161
    Qauke
    Poziom 10  
    tak tak wiem:( stało się to znowu wczoraj po rozładowaniu baterii i ponownym uruchomieniu go:/ wysyłam nie czekam . dzięki bardzo.
  • #20 10004294
    Qauke
    Poziom 10  
    jeszcze małe pytanie mam:/teraz mała ciekawostka;/ dzwoniłem przed chwila do asusa zapytałem co się z nim dzieje dokładnie powiedzieli zebym spróbował zrobił recovera tym przeinstaluje system windows powiedział ze to może być wina sterowników :/wiec ja już niewiem:/ aa jeszcze powiedział ze jak mam za duża temperaturę to z tyłu laptopa dokładnie asusk50ij series jest jakaś osobna klapka co mogę ja odkręcić i przedmuchać i go udrożnić czy coś takiego .. ale o to chodzi ze tam nie ma nic takiego :/ jest jedna tylko duża na około 8 śrubek ale jak ja odkręcę to na pewno stracę gwarancje.

a płyta recovery to jest ta z windows-em?bo mam tylko jedna od nowośći:/

Dodano po 2 [minuty]:

to by pomogło w ogóle? jest sens w tym jakiś? wiem ze jak zrobię recovera to stracę wszystkie dane z kompa ale to nic ważne żeby to się naprawiło..
  • #21 10006080
    RADU23
    Tak,płyta recovery to jest ta z Windows-em. Nie sądzę by sterowniki miały z tym coś wspólnego (ale nie będę podważał wiedzy serwisantów). Dane zostaną utracone niestety.
  • #22 10006097
    Bródka
    Poziom 42  
    Serwisanci asusa głupoty gadają o ile oni są serwisantami bo często osoby które siedzą po drugiej stronie słuchawki nie znają się wcale, zgłoś lapka i wysyłaj chyba że oni przyślą kuriera po lapka
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 10006167
    Qauke
    Poziom 10  
    no dobra chciałem zrobić tego recovera:/ ale coś chyba nie tak jest z tym złomem ;) przy wł kompa wciskałem esc coś mi się tam pokazało wybrałem cd-dvd i się uruchomił jak zawsze jak jakby nie widział tej płyty. albo ja coś mam z głową albo ten komp ma hehe:) dobra ten gość z asusa powiedział mi ze jak to nie pomoże to żebym zadzwonił do nich i coś tam ze mną spiszą i przyślą po niego kuriera. tylko ile będzie mnie to kosztowało? orientujecie się?

Dodano po 3 [minuty]:

a jak wciskam f8 to tam jest coś takiego jak napraw komputer daje to i prosi mnie "jako admina" o jakieś hasło:/ kiedyś miałem hasło na kompie ale go nie pamietam:/
  • #25 10007801
    Qauke
    Poziom 10  
    ok . dzięki bardzo temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus K50IJ zgłasza problem z brązowym kolorem na matrycy, który pojawia się po rozładowaniu baterii i ponownym uruchomieniu urządzenia. Po pewnym czasie kolor znika, co budzi obawy o stan karty graficznej. Użytkownik rozważa aktualizację sterowników oraz możliwość wysłania laptopa na gwarancję. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia ustawień odświeżania ekranu oraz obaw o przegrzewanie się komponentów. Ostatecznie, po kolejnych problemach, użytkownik decyduje się na wysłanie laptopa do serwisu, mimo obaw o czas naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA