logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kablówki w budynku B – jak rozdzielić sygnał na kilka pokoi?

Ewcia1988 05 Paź 2011 23:17 3552 7
  • #1 9997302
    Ewcia1988
    Poziom 9  
    Witam.Mam mały problem.Posiadam kablówkę w budynku A ale chciałbym mieć ją także w budynku B.W budynku B wychodzi jeden kabel na zewnątrz do połączenia z budynkiem A gdzie jest wejście na kablówkę.Więc połączyłem te kable razem ze sobą złączkami F i wszystko śmiga.Problem polega na tym iz w budynku B jest jeszcze jeden kabel (niebieski na rys.) który idzie przez inne pokoje tzn wyciągnięty jest trochę i idzie dalej za regipsem.Pytanie brzmi jak połączyć ten główny kabel(czerwony na rys.) z tym kablem który idzie przez pokoje(niebieskim) by mieć w każdym kablówkę??dodam mały rysunek bo nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem problem.Po prostu idą dwa kable jeden główny w którym działa kablówka i jeden wewnątrz budynku idący z pokoju do pokoju za regipsami.dodam jeszcze ze w pokoju 4 tez jest kabel ale nie wchodzi i wychodzi ale to jest koniec tego kabla albo poczatek.tak samo w pokoju 1.Wiec nie wiem czy to idzie szeregowo z pokoju 4 do 3 z 3 do 2 z do 1 pokoju czy na odwrót czy w ogóle kabel w pokoju 4 jest połączony z pozostałymi.Elektrycy robili to 10 lat temu i nie mam możliwości dowiedzieć się jak to jest kładzione

• #2 9997400
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Nie bardzo rozumiem gdzie masz "główne" wejście z kablówki, ale możesz połączyć to np. w taki sposób :

Pozdrawiam.
  • #3 9997421
    Ewcia1988
    Poziom 9  
    Cały ten zasilacz gdzie mam włożony rozgałeźnik i miejsce w którym doprowadzona jest kablowka od dostawcy jest w budynku A stamtąd puszczony jest jest kabel do budynku B i tam działa kablówka ale nie wiem jak dalej sie podłączy do kabla który jest puszczony po pokojach w budynku B.Ten kabel co wchodzi i wychodzi mam przeciac na poł i jakoś podlaczyc do gniazda antenowego przelotowego by dalej szedl do kolejnego pokoju??dodam ze w budynku A mam kablówke podlaczona do tego rozgałeźnika(trojnika) i dziala wszystko ok>Nie wiem tylko jak połączyć glówny kabel z tym w pokojach
  • #4 9997450
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ewcia1988 napisał:
    Ten kabel co wchodzi i wychodzi mam przeciac na poł i jakoś podlaczyc do gniazda antenowego przelotowego by dalej szedl do kolejnego pokoju??

Zasada powinna być taka.

Kabel "wejście kablówki" od dystrybutora > przeciąć kabel (jeżeli chcemy mieć TVK w bud. A > założyć R-2 (gdzie jedno wyjście podłączyć do kabla na zewn. a drugie wyjście do TV w bud. A) > kabel zewn. do bud. B > rozgałęźnik R-3 > z każdego wyjścia R-3 do każdego TV w bud. B .

R-2 np. :
    rozgałęźny
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-2-1_f_E2094.htm
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm
    odgałęźny
    http://www.dipol.com.pl/odgaleznik_tv_1-krotny_o-1-6db_5-1000mhz_signal_R602106.htm
    R-3 rozgałęźny :
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_trojdrozny_r-3_signal_R60103.htm

Pozdrawiam.
  • #5 9997460
    Ewcia1988
    Poziom 9  
    Jak chce w pokojach gniazda antenowe bym mógł odłączać i podłączać kabel antenowy z tv do gniazda.Taki schemat to ja znam ale nie chce od nowa ciagnac kabli tylko tego ktory jest w budynku B(to jest jeden kabel pociągnięty w całym budynku.
  • #6 9997473
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

W budynku B od wejścia z zewnątrz :

wejście kabla > odgałęźnik R-1 (tłumienie -8dB) do TV1 > kabel > odgałęźnik R-1 (-6dB) do TV2 > kabel > gniazdo końcowe lub wtyk antenowe do TV3 .

Pozdrawiam.
  • #7 9997486
    Ewcia1988
    Poziom 9  
    Chcę użyć tego kabla który wchodzi i wychodzi ze sciany i jest w tymsamym pokoju(3) co ten glówny

Dodano po 37 [minuty]:

Nie rozumiem ostatniego postu ale ok.jakos sobie poradze.nie umiem tego wytlumaczyc wiec lepiej by ktos to zobaczyl z bliska kto sie zna

Przypominam o regulaminie pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]
  • #8 9997831
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ewcia1988 napisał:
    Nie rozumiem ostatniego postu ale ...

To może graficznie ( jeżeli ja dobrze zrozumiałem :D ) :

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem kablówki między dwoma budynkami. W budynku A znajduje się główne wejście kablówki, a w budynku B kabel zewnętrzny jest połączony z tym głównym. Użytkownik chce podłączyć dodatkowy kabel, który jest rozciągnięty w pokojach budynku B, aby umożliwić odbiór sygnału telewizyjnego w każdym pomieszczeniu. Odpowiedzi sugerują użycie rozgałęźników (R-2, R-3) oraz gniazd antenowych, aby połączyć kable i zapewnić sygnał do różnych telewizorów. Użytkownik preferuje wykorzystanie istniejącego kabla w budynku B, zamiast ciągnięcia nowych kabli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA