logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Boiler BIAWAR OW - 50A - po wymianie termostatu problem powrócił, nie grzeje

msaker 06 Paź 2011 12:29 4103 6
REKLAMA
  • #1 9998320
    msaker
    Poziom 2  
    Witam Państwa, jakiś czas temu zepsuł mi się boiler elektryczny, tego samego dnia poprosiłem sąsiada o naprawę - okazało się, że należy wymienić termostat. Zakupiłem nowy termostat, a sąsiad wstawił go i podłączył - boiler działał. Jednakże dzisiaj problem się powtórzył, boiler znowu nie grzeje, lampka się nie włącza, pokręcanie kółeczkiem również nic nie daje. Zastanawiam się co mogło znowu się stać, tym razem sam odkręciłem dolną pokrywę i termostat, lecz nic nie zauważyłem, zapachu spalenizny nie ma, przewody całe. Jedyne co zauważyłem niepokojącego to napis na termostacie: KT-165 AVK T85 7-85 (stopni) C 45/07. Z tego co mi wiadomo max. temp. grzania boilera to 80 stopni C, a na termostacie jest napisane, że może grzać do 85. Czy to może być powód tej awarii? Zauważyłem również, że po tej pierwszej naprawie i wymianie termostatu, boiler jakby bardziej grzał wode, tzn. była bardziej gorąca. Proszę o pomoc, co mogło się znowu stać? :|
  • REKLAMA
  • #2 9998342
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    " wybił termik" - taka czarna kostka - trzeba wcisnąć guziczek.
  • REKLAMA
  • #3 9998359
    msaker
    Poziom 2  
    Ja nie widzę żadnego guziczka, gdzie on się dokładnie znajduje?
  • REKLAMA
  • #4 9998540
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    msaker napisał:
    Ja nie widzę żadnego guziczka, gdzie on się dokładnie znajduje?

Czarna kostka - do niej podłączone są 4 -ry przewody - pośrodku tej kostki jest przycisk. Wcisnąć i po kłopocie.
  • #5 10002631
    LSW
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    nie przejmuj się napisem na termostacie. W tym bojlerze jest 5 elementów które mogą się uszkodzic.
  • #6 10004240
    msaker
    Poziom 2  
    Znalazłem ów termik. U mnie to była biało-przeźroczysta kostka, ale tak jak kolega na górze napisał - miała po środku przycisk, który to faktycznie wybił - wcisnąłem go.
    Problem jednak się nie skończył, teraz świeci się lampka lecz wody nie grzeje nadal.
  • REKLAMA
  • #7 10006426
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    No to grzałka do sprawdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bojlerem elektrycznym BIAWAR OW - 50A, który przestał grzać po wymianie termostatu. Po pierwszej naprawie, bojler działał, ale problem powrócił, a lampka kontrolna się nie włącza. Użytkownik sprawdził termostat, nie zauważył uszkodzeń ani zapachu spalenizny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie termika (bezpiecznika) oraz grzałki, jako potencjalnych źródeł problemu. Użytkownik odnalazł termik, który był wyłączony, ale po jego włączeniu bojler nadal nie grzeje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA