logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-M165 po nagrzaniu błąd E7-10 co robić?

jurad26 06 Paź 2011 15:31 2601 10
REKLAMA
  • #1 9998787
    jurad26
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam taki błąd w kopiarce. Wgrane nowe oprogramowanie, podmieniony laser, ustawiany CCD, wszystko wyczyszczone i nawet szyba z dobrej kopiarki założona. Błąd nie wyskakuje rano po włączeniu, tylko dopiero pa jakimś czasie jak się już nagrzeje (np. zrobione 20- 30 kopii, działa i za następnym uruchomieniem jak jest jeszcze ciepła wyskakuje błąd. Dwa czy trzy razy wyłączę na 15 -30 sekund i jest ok. Ale najczęściej, kiedy chcę dalej kopiować uruchomi się, nagrzewa i jak ma już ruszyć - E7-10. Zapala się lampa i zaraz gaśnie. Ale zawsze jak jest ciepła.
    Nie wymieniałem jeszcze samego CCD. Jakieś propozycje?
    Będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9999563
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Witam.
    Kopiarka ma podajnik ?
  • REKLAMA
  • #3 10001082
    jurad26
    Poziom 10  
    Ma dwustronny podajnik oryginałów.
  • Pomocny post
    #4 10002694
    robwik
    Poziom 25  
    Przy szybce od skanera masz taka czarną folie zerwij ją i skalibruj podajnik .
  • REKLAMA
  • #5 10022768
    jurad26
    Poziom 10  
    Tak też zrobiłem. Jednak nadal występuje błąd E7-10. Kiedy kopiarka stoi wyłączona i jest jeszcze zimna, po włączeniu zrobi parę pojedynczych kopii. Ale kiedy poprosiłem by jej nie wyłączać - kiedy stała nagrzana i zrobili ok 30 kopii, przy następnej próbie wywaliło E7-10. Więc na zimno i w małych ilościach jest ok. Problem zaczyna się jak już trochę popracuje. Co dalej? Może się coś przegrzewać i wyłączać lampę, a kiedy jest ciemno wyskakuje ten błąd czy coś innego? Może jeszcze jakiś pomysł? Chętnie skorzystam. Wydaje mi się, że za głośno chodzi wiatrak od pieca. Może to być jakoś powiązane?

Dodam, że nie ma różnicy czy się chce kopiować z szyby czy z podajnika.
  • Pomocny post
    #6 10023339
    robwik
    Poziom 25  
    CCD jest przykręcone na 3 śruby wkręć o 1/2 obrotu tę przy obiektywie .
  • REKLAMA
  • #7 10036338
    jurad26
    Poziom 10  
    w końcu wykręciłem pół obrotu i robiłem po 20 kopiii z szyby i z podajnika. Wyłączałem urządzenie i włączałem. Na dzisiaj wszystko gra, ale nie chcę zamykać tematu. Dam im parę dni na sprawdzenie. Dzięki - robwik.
  • #8 10042991
    jurad26
    Poziom 10  
    Temat powrócił. Dzisiaj rano zadzwonili, że mają błąd E7-10. Kopiarka włączona dwie godziny bez pracy. Ten model chyba nie ma czuwania - oszczędzania energii, bo cały czas sie świeci. i lampa również. Chcieli zrobić kopie i przy już drugiej wyskoczył błąd. Jutro ją wstawię na warsztat i zawiozę zastępcze urządzenie. Będę miał możliwość sprawdzenia i regulacji CCD chyba , że macie jeszcze jakieś pomysły, sugestie?
  • #9 10043738
    robwik
    Poziom 25  
    Rusz jeszcze trochę tę śrubę a czuwanie kopiarka ma .
    A robisz kalibracje w kodach ?
  • #10 10049269
    jurad26
    Poziom 10  
    Kalibracje robiłem w kodach.
  • #11 10317460
    jurad26
    Poziom 10  
    Panowie. Wymiana CCD i sprawa ucichła. Jednak trzeba było to zrobić. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kopiarką Sharp AR-M165, która wyświetla błąd E7-10 po nagrzaniu, mimo wymiany oprogramowania, lasera i kalibracji CCD. Błąd występuje po wykonaniu kilku kopii, a kopiarka działa poprawnie, gdy jest zimna. Użytkownik podejrzewa przegrzewanie się komponentów, w tym wentylatora. Po kilku sugestiach dotyczących kalibracji i regulacji CCD, ostatecznie wymiana CCD rozwiązała problem, a temat został zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA