logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stacji lutowniczej 2w1: WEP-852D czy PT 803? Która lepsza?

magier666 06 Paź 2011 22:16 3465 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 10001905
    magier666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Naprawdę nikt nie potrafi pomóc w wyborze czy po prostu się nikomu nie chce pisać po raz setny na ten temat? Wiem że jest bardzo dużo podobnych tematów i czytałem je przed napisaniem posta, wybrałem te dwa polecane modele wcześniej ale teraz nie wiem na który się zdecydować, oba są w przedziale cenowym na moja kieszeń. W jednym jest dużo dodatkowych akcesori, w drugim zaś podobna cena ale dużo do dokupienia. Czy jakość obu urządzeń odbiega bardzo od siebie? Czy sama praca na nich bardzo się różni jeżeli chodzi o wygodę i funkcjonalność? Stacji nie będę zbyt często używał.
  • REKLAMA
  • #3 10002141
    ~ReverseEsper
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    O firmie PT słyszałem odrobinę częściej niż o firmie WEP. Ogólnie o WEP bardzo mało słyszałem.

803 lutownice ( firm różnorakich) są dość popularne na Twojej Tubie szczególnie w dziedzinie uczenia jak lutować.

Sam jak będę kupował tanią hotair , to pewnie będzie to PT albo Auyone. (jakkolwiek będzie to tylko hotair . Jako grotówka służy mi solidny Xytronic LF-2000 i nie czuję potrzeby go wymieniać)

Mam nadzieję że to pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 10002188
    magier666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A może ktoś używał obu modeli i mógłby coś napisać na ten temat? Ja akurat wolałbym coś 2w1 bo posiadam najzwyklejszą grtówkę która i tak już swoje przeżyła, czy naprawdę nie warto?
  • REKLAMA
  • #5 10011086
    marc210ster
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Ja również mam dylemat. Ostatnio spaliłem lutownice oporową ( za 15 zł ), która jakby to powiedzieć nie spełniała swojego zadania ( za taka cenę to miała prawo ).

Chciałbym kupić jakąś stacje lutownicza. Lutownice używam kilka razy w tygodniu. Nie jestem fachowcem, używam sprzętu we własnym domu do produkcji drobnych układów własnego pomysłu ( taki normalny zjadacz chleba z technikum elektronicznego :) ).

Zastanawiałem się czy brać lutownice z pochłaniaczem oparów ( LEADER 968 - taką mamy w szkole i jest bardzo dobra ) , jednak cena odstrasza. Jeżeli pojawia się problem oparów, z jednej strony nie ma się co zastanawiać nad zdrowiem, ale czy przy sporadycznym używaniu lutownicy jest sens kupować coś takiego ? Ołów, flux i inne rzeczy to naprawdę szkodliwe cholerstwa. Co o tym myślicie ?

Wertując strony elektrody czytałem rożne komentarze odnośnie stacji lutowniczych ( chińskich ). Spotykałem się z rożnymi opiniami na tak i nie.
    Okazuje się, że to jaką lutownice kupię, będzie zależało od chińczyka który ją składał :D od jego sprawności w dany dzień itd. Szok ! ( kto wie jaki akurat egzemplarz się nam trafi ).

Zastanawiałem się nad stacjami co magier666. Założenia są proste: lutownica ma grzać a nastaw temperatury ma być zgodny/bliski wartości zadanej. Która chińszczyzna temu sprosta ?
  • #6 10011632
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Zależy jakie chcesz przeznaczyć fundusze ja wcześniej pracowałem na Solomon Sl20, obecnie na Quick 202D i jestem bardzo zadowolony.

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-quick-202d-90w-80480-stc-lead-free-esd-safe-p-2247.html

Stacja jak na swoją cenę ma bardzo dobre parametry (najlepiej szukać bezpośrednio u dystrybutora).

Odnośnie pochłaniacza, pracuje codziennie zarówno na stacji zwykłej jak i HA i mój pochłaniacz to otwarte okno oraz silni wentylator, a pamiętać należy, iż flux do HA jest znacznie bardziej szkodliwy niż cyna.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli zamierzasz sporo lutować to zwróć uwagę na to co większość początkujących osób pomija: lekka i wygodna kolba, oraz możliwie elastyczny kabel, gdyż naprawdę wpływa to na komfort pracy.
  • #7 10013119
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Ja proponuje tu kupić Quick 202D prawie o 100 zł taniej
  • #8 10013140
    marc210ster
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Teraz już mniej więcej wiem w jakim kierunku zmierzać. Czyli lepiej kupić raz a drożej, niż taniej i mieć problemy ze sprzętem. Dzięki za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru stacji lutowniczej 2w1, porównując modele WEP-852D i PT 803. Wskazują, że PT 803 jest bardziej popularny i lepiej znany, zwłaszcza w kontekście nauki lutowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości i komfortu pracy, zwracając uwagę na wagę kolby oraz elastyczność kabla. Pojawiają się również sugestie dotyczące innych modeli, takich jak Quick 202D, który oferuje dobre parametry w przystępnej cenie. W dyskusji poruszane są również kwestie zdrowotne związane z używaniem lutownic, w tym konieczność stosowania pochłaniaczy oparów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA