logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor R-5431K-NO/3 - gdzie zdobyć kabel do manipulatora i dane techniczne?

osa01555 06 Paź 2011 23:00 2948 5
REKLAMA
  • #1 10000576
    osa01555
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.

Poszukuję wszelkich informacji na temat radiostacji Radmor R-5431K-NO/3.
    Dostałem niedawno od znajomego strażaka prawie kompletną taką radiostację, brakuje w niej tylko przewodu łączącego radio z manipulatorem, może ktoś miał by jakiś schemat, lub info, gdzie taki przewód można by było dostać.
    Ciekawi mnie również w jakich latach była ta radiostacja produkowana, jak przeliczyć kwarce(jest pełna obsada) jaka moc z niej wychodzi itp.(...)

Za wszelką informację będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam SQ6 KIP
  • REKLAMA
  • #2 10004096
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    R-5431K to zespół nadawczo-odbiorczy radiotelefonu R-2432K. Bez problemu znajdziesz schemat zarówno na Elektrodzie jak i w Necie. Jeśli chodzi o kabel łączący zespół nadawczo-odbiorczy z manipulatorem to jest to kabel 24-o żyłowy plus cztery przewody w ekranie. Kabel był produkowany specjalnie dla RADMOR-a.

Miałem radiotelefon R-2432 ale został przerobiony. Zrezygnowałem z manipulatora. Wzmacniacz mikrofonowy przeniosłem do wewnątrz zespołu, dorobiłem wzmacniacz mocy m.cz. który również umieściłem wewnątrz zespołu. W miejscu przetwornicy dałem płytę czołową z głośnikiem gniazdem mikrofonowym, niezbędnymi przełącznikami itd. Zamiast obsady kwarcowej był 100 kanałowy syntezer z krokiem 12,5kHz z wyświetlaczem Nr kanału i skanerem zatrzymywanym blokadą szumów, VCO pracowało bez powielania na częstotliwości I heterodyny. Dla nadajnika dodany był XO z modulatorem FM na warikapie (10,7/10,1MHz dla przemienników). Mieszacz nadajnika na UL1042. Filtry powielaczy na płytce przedwzmacniacza nadajnika zostały przestrojone i pracowały po mieszaczu jako filtry pasmowe nadajnika. Pozostałe powielacze nadajnika i odbiornika usunąłem. Zmieniłem także oryginalną głowicę na głowicę, która pracowała na MOSFET-ach. Po dobrym zestrojeniu nadajnik miał 15W a czułość odbiornika w granicach 0,16µV. Od tyłu zespołu doprowadziłem zasilanie 24V i 5V z zasilacza sieciowego. Całość jak na załączonym obrazku.
    Radmor R-5431K-NO/3 - gdzie zdobyć kabel do manipulatora i dane techniczne?
    Radiotelefon służył mi przez wiele lat, aż któregoś dnia został zastąpiony przez DR-119.
  • REKLAMA
  • #3 10004575
    osa01555
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Radio chciałbym sobie zostawić wyłącznie w celach kolekcjonerskich, bez żadnych przeróbek, jest w bardzo dobrym stanie. Prawdopodobnie działało do końca.Fajnie by było gdyby udało mi się jeszcze go uruchomić.
    Dzięki za info. będę jeszcze szukał tego kabla lub spróbuje go zrobić sam.

Pozdrawiam
    SQ6 KIP
  • REKLAMA
  • #4 10006276
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    na pw podałem jeszcze raz adres mailowy, i drugi w razie kłopotów
  • REKLAMA
  • #5 10006612
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Odszukałem dzisiaj instrukcję serwisową R-2432K i okazało się że kabel był 26 żyłowy w tym 4 w ekranie a jeden z przewodów ekranowanych jest w izolacji. Oznaczenia w/g RADMORa przewodu manipulacyjnego 06411.0000/II. (samochodowy) 06111/5 (stacjonarny), typ YTLY 21x02mm² + 5x0,5mm² Długość kabla: zestawu samochodowego 5,5m; zestawu stacjonarnego 30m.

Ten radiotelefon jest stacjonarny czy samochodowy, wtyki są na zatrzask czy z gwintem. Pytam bo wydaje mi się że gdzieś w swoich rupieciach miałem jakiś kabel manipulacyjny. W przyszłym tygodniu sprawdzę i jeśli będzie od tego typu to mogę Ci go sprezentować. Nie pamiętam też z jakimi wtykami, bo późniejsze wersje samochodowego R-2432K miały wtyki i gniazda z gwintem. Jeśli okaże że mam to dam Ci znać na PW.
  • #6 10006640
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Dział serwisowy nie służy to tego celu. Resztę transakcji proszę załatwiać poprzez PW lub inne komunikatory. Temat zamykam.
REKLAMA