logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiarka-programator MDA2062 – szukam dokumentacji do samodzielnej budowy urządzenia

Bazyl 23 Kwi 2002 10:04 3042 9
REKLAMA
  • #1 8988
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Przeglądnąłem sporo porogramatorów ale niestety żaden z nich nie miał możliwości kopiowania w. wym. pamięci. Czy ktoś wykonał takie urządzenie we własnym zakresie? Wiem, że ktoś to produkuje tyle że koszt takiego urządzenia zaczyna sie od 750 zet. Telewizory które mają tę kostkę są już na wymarciu (na szczęście -DTV1, DTV2...), więc chyba nie opłaca sie inwestować zbyt wiele.
    Gdyby jednak udało mi się ulepić coś takiego własnym sumptem to czemu nie? Słowem potrzebuję dokumentację w miarę uniwersalnej kopiarki-programatora z możliwością kopiowania MDA.
    Pzdr.

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Bazyl dnia 2002-03-11 02:58 ]
  • REKLAMA
  • #2 9006
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Może tobie albo komuś przyda sie dokumentacja do MDA2062
  • REKLAMA
  • #3 9007
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Może tobie albo komuś przyda sie dokumentacja do MDA2062

Uploaded file: mda2062.rar
  • REKLAMA
  • #4 9009
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Darmowy IC-PROG to robi (poprzez przystawkę). Zobacz na stronie domowej programatora.
  • REKLAMA
  • #5 9026
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    I jest z tym kłopot. O ile pamiętam to MDA2062 potrzebuje dość wysokiego napięcia programującego i dlatego nie wiem czy IC Prog poradzi sobie z nią. W zasadzie to można polecić PiccoGala. Ja robię ją Ericą.
    Chciałbym tylko przypomnieć o pewnej własciwości tej pamięci. Ona jest z natury skopana i producent przewidział obszar poza adresacją. Przy pierwszym odczycie trzeba sprawdzić stan dwóch komórek i jeśli jest w nich odpowiedznia wartość to trzeba je zmienić i przeczytać jeszcze raz bo właśnie może być użyty ten obszar zastępujący dane z uszkodzonych komórek. Polecam przeczytanie instrukcji od PiccoGala, tam jest to opisane.

SławeK
  • #6 9055
    Piotr W.
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Do programowania - kopiowania MDA osobiście radzę jednak konstrukcję sprawdzoną np picco-GAL.
    Przy tych pamięciach należy pamiętać o odczycie i zapisie 2 rezerwowych komórek w scalaku które bardzo często są wykorzystywane.
  • #8 9286
    czeslaw
    Poziom 12  
    Posiadam Piccgala od kilku lat i mogę powiedzieć, że programator to nie wszystko.
    Bardzo ważny jest producent pamięci, wyrzuciłem kiedyś chyba z 20 sztuk, każdą inaczej zapisał. Od tego czasu kupuję tylko ITT, na szczęście już bardzo rzadko.

• #9 9322
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    )Pony ma opcję dołšczenia zewnętrznego zasilacza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania dokumentacji i możliwości samodzielnej budowy kopiarki-programatora do pamięci MDA2062. Użytkownicy wskazują na trudności związane z wysokim napięciem programującym wymaganym przez MDA2062 oraz specyficzną obsługę rezerwowych komórek pamięci, które mogą zawierać dane zastępcze. Zalecane są sprawdzone konstrukcje programatorów, takie jak PiccoGAL, który posiada odpowiednią obsługę tych pamięci, oraz Pony Programmer z opcją podłączenia zewnętrznego zasilacza. Wspomniano także o darmowym oprogramowaniu IC-PROG, jednak jego skuteczność w przypadku MDA2062 jest wątpliwa ze względu na wymagania napięciowe. Podkreślono również znaczenie jakości producenta pamięci, z preferencją dla układów ITT. Udostępniono dokumentację do MDA2062 oraz link do strony z programatorem wspierającym MDA2061/MDA2062. Całość wskazuje na konieczność uwzględnienia specyfiki pamięci MDA przy projektowaniu i programowaniu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA