logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zewnętrzne IP dla konkretnego komputera w sieci lokalnej?

mnd017 07 Paź 2011 14:06 1910 3
  • #1 10001910
    mnd017
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć mam dość złożony problem :/

To tak.. Zamówiłem internet w UPC. Do modemu podłączony jest router, a ja korzystam bezprzewodowo. Tak wiec mój laptop dostał przydzielony wewnętrzny adres jakiś router z końcówką "3".

Finalnie, chciałbym aby usługi WCF (usługi sieciowe), udostępnione na moim komputerze w usłudze windows, były dostępne w internecie.

Bardzo potrzebuję pomocy jak to zrobić.

PS. Oto kroki jakie uczyniłem, ale chyba nic nie działa.
    W konfiguracji routera podłączonego pod modem, w dziale "Port Forwarding / Port Triggering" ustawiłem odpowiednio (Service Name, Start Port, End Port, Server IP Address): HTTP, 80, 80, 192.168.1.3, ale nie wiem.

staram się pingować mój adres zewnętrzny z komputera podłączonego gdzieś indziej do internetu i nic. (ip zewnęrzny biorę ze strony speedtest.net, UPC mi takiego nie pokazało nawet)
  • #2 10001925
    soundmaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Albo Virtual Server albo funkcja DMZ.
  • Pomocny post
    #3 10001962
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Pingi mogą być wycięte przez modem, sprawdzaj po prostu dostępność usług z zewnątrz - po przekierowaniu portów powinny działać.
  • #4 10001977
    mnd017
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    @soundmaxxx - nie zrozumiałem twojej odpowiedzi. Może dlatego, że jestem jeszcze dość początkujący w tych rzeczach.

@piterus99 - czyli w skrócie:
    po dodaniu w "Port Forwarding / Port Triggering" ServiceName:HTTP z IP wewnętrznym komputera. WCF udostępnione w Usłudze Windows, powinno być dostępne w internecie?

PS. Jeszcze co do samego WCF. Jak powinna wyglądać konfiguracja? Narazie mam tak:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA