logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić czy mam zewnętrzne ip?

mnd017 07 Paź 2011 19:17 45119 25
REKLAMA
  • #1 10002823
    mnd017
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Pytanie jak w temacie, wydaje się na mega-banalne.

Moja sytuacja wygląda tak:
    Mam internet z UPC. dali mi modem, router... laptop mam połączony z routerem bezprzewodowo.

Chcę mieć w laptopie adres ip zewnętrzny. Jak to zrobić i jak sprawdzić czy się powiodło?
  • REKLAMA
  • #3 10002858
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Jeśli masz router bezprzewodowy to w laptopie masz wewnętrzne IP, aby wystawić określone usługi na zewnątrz, musisz przekierować porty.
  • #4 10002882
    mnd017
    Poziom 11  
    Nie. Mam router normalny przewodowy. Tzn do anteny podpiety jest modem. do modemu podpięty jest router.
    Laptop ma wewnętrzne IP jakie mu przydzielił router. czyli 192.168.1.3. A ja chcę aby mój laptop miał zewnętrzne IP, takie jak w linku podanym przez @Zygaqra.

Przekierować porty, mogłbyś mi dokładnie powiedzieć jak to zrobić.. bo już cały dzień siedze nad tym temat i może sam coś robię źle. Co dokładnie zrobić i jak, żeby mój adres nie był 192.168.1.3, tylko taki jak pokazuje ta strona? Aby wystawić określone usługi na zwnątrz muszę też coś robić z firewallem?

Bardzo prosiłbym żebyś napisał mi dokładnie, jak idiocie :)
  • #5 10003558
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    mnd017 napisał:
    Tzn do anteny podpiety jest modem. do modemu podpięty jest router.

Może precyzyjniej co to za urządzenia bo możliwe że jesteś za podwójnym NAT-em u ciebie i u dostawcy. Co powoduje że twoje przekierowanie nic nie daje.
  • #6 10003623
    piterus99
    Poziom 43  
    Pisząc antena masz na myśli koncentryka od kablówki, tak?

Musisz podać model podłączonego routera do modemu w takim razie, żebyśmy mogli Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #7 10003781
    kleer94
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli masz windowsa to wpisz w konsoli:
    ipconfig /all
    I pokaż co ci wpyisało w Adres IPv4.
    Jeżeli ten adres jest taki sam jak ten podany na tej stronie: http://www.whatismyip.com/ to masz zewnętrzne ip.
    W Linuxie dajesz "ip a" w konsoli i sprawdzasz "inet" z "eth0" allbo "eth1".
    Jeżeli jest taki sam adres jak an tamtej stronie to także masz zewnętrzne ip.
  • #8 10003850
    salmon
    Ocena: 262
    kleer94 napisał:
    Jeżeli ten adres jest taki sam jak ten podany na tej stronie: http://www.whatismyip.com/ to masz zewnętrzne ip.

No niekoniecznie, może (a nawet ma, jak już jest napisane :P) mieć adres z zakresu prywatnego, a u dostawcy przekierowane wszystkie porty Z IP publicznego.
    Wejdź w ustawienia routera i zobacz, jakie IP masz przydzielone (w statusie) na porcie WAN.
  • #9 10003872
    mnd017
    Poziom 11  
    @jimasek
    Pisałem że mam internet z UPC. Czyli normalną antene - kabel który idzie do TV, rozdzielasz na dwa i jeden idzie do TV drugi do modemu. To jest chyba standardowe rozwiązanie UPC z przewodowym internetem? Tak mi sie wydawało..

@piterus99
    jw. + router: Netgear WPN824 RangeMax

@kleer94
    Przecież napisałem: "Laptop ma wewnętrzne IP jakie mu przydzielił router. czyli 192.168.1.3. A ja chcę aby mój laptop miał zewnętrzne IP, takie jak w linku podanym przez @Zygaqra. "
    Tzn, że wiem jak sprawdzić jakie mam ip za pomocą ipconfig. Wiem że skoro laptop korzysta z routera to musi mieć wewnętrzne IP, które dostał z routera. Moje pytanie brzmi, skoro mam zewnętrzne IP od UPC, (teoretycznie tak wyczytałem w internecie), to jak mogę z niego skorzystać? Jak mieć zewnętrzne IP na moim laptopie, tym konkretnym co dostał adres od routera 192.168.1.3?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 10003894
    salmon
    mnd017 napisał:
    (teoretycznie tak wyczytałem w internecie

Jak już pisałem (ale mogłeś mojego posta nie zauważyć, sądząc po różnicy czasów kolejnych postów), sprawdź, co dostajesz na WAN routerka, potem będziemy myśleć, co z tym zrobić.

mnd017 napisał:
    Jak mieć zewnętrzne IP na moim laptopie, tym konkretnym co dostał adres od routera 192.168.1.3?

Konkretnie to przez bezpośrednie podłączenie laptopa do modemu (przewodowo bądź bezprzewodowo) bez routingu, ale wtedy możesz używać tylko 1 komputera... A żeby mieć tylko publicznie widoczne usługi, to tak jak pisał piterus99.
  • #11 10003993
    mnd017
    Poziom 11  
    Faktycznie nie załapałem się na twojego posta :/ Ale już odpowiadam, w zasadzie wrzucę screen żeby nie było niedomówień.

Ale wcześniej jeszcze chcę zaznaczyć, moje pierwsze pytanie "Jak to zrobić i jak sprawdzić czy się powiodło?". Chodziło mi też, w razie gdyby mi sie udało przekierować porty tak abym miał i router i zewnętrze ip na laptopie - jak sprawdzić czy faktycznie porty są dobrze przekierowane? Czy to działa?

I jeszcze screen z ustawień routera, może tutaj trzeba coś ustawić:

• REKLAMA
  • #12 10004073
    kleer94
    Poziom 11  
    Ty chyba nie wiesz co piszesz. Jeżeli masz router, któremu przydzielono 1 adres IP to nie możesz mieć zewnętrznego ip na laptopie, który jest podłączony do neta przez ten router.
    Jeżeli chcesz mieć usługę na podłączonym tak laptopie dostępną z internetu to musisz przekierować do niego port o czym na początku pisał już pietrus.
    Jeśli nie chcesz się bawić w porty to twój lapek musi być podłączony do neta nie poprzez router, ale bez pośrednio i ewentualnie to on może być routerem.
    Najlepiej jednak przekierować porty i owszem- to działa ;)
    Musisz się pobawić w zakładce "Port forwarding". Jak ją ustawić zależy od tego co chcesz osiągnąć.
    Jak nie wiesz co tam powpisywać to dawaj screeny.
  • #13 10004091
    mnd017
    Poziom 11  
    @kleer94, napisałem że chodzi mi o przekierowanie portów:/
    W każdym razie dorzucę jeszcze screen z przekierowywania: (dodam jeszcze że 192.168.1.3 - to wew ip mojego laptopa, które przydzielił mi router).

Widzicie teraz moje ustawienia w tym i poprzednim poście. Czy port są już dobrze przekierowane, że mogę w przenośni powiedzieć, że mój laptop ma teraz zewnętrzne IP? I jak to ewentualnie sprawdzić?
  • #14 10004120
    kleer94
    Poziom 11  
    Twój laptop nie ma nadal zewnętrznego IP, ale jest teraz na niego przekierowany port.
    Tak, port powinien być teraz poprawnie przekierowany.
    Najlepiej ściągnij sobie jakiś serwer http np. Apache, który jest darmowy, najpopularniejszy itd.
    Gdy już odplaisz sobie ten serwer to po wpisaniu w przeglądarce "127.0.0.1" na tym laptopie powinno się wyświetlić "It works!" albo coś takiego. To samo powinno się wyświetlić jeżeli wpiszesz w przeglądarce adres z tej strony: http://www.whatismyip.com/. Wpisujesz w pasku adresu np. 83.21.41.234 i powinna się pokazać ta sama strona jak ta gdy wpisywałeś 127.0.0.1. Jeżeli tak jest to masz przekierowany port 80 na swojego lapka i możesz sobie np. budować serwis WWW ;)
  • #15 10004122
    piterus99
    Poziom 43  
    Ustawić proxy w przeglądarce i spróbować wejść na swój adres IP. Wejdziesz tak jakby "od zewnątrz" i jeśli masz postawiony serwer WWW, powinna ukazać się strona.

Z netgeara chcielibyśmy screen zakładki status.
    Na screenie dwa posty wyżej jest opcja DMZ - jeśli tam wpiszesz IP laptopa, wszystkie porty zostaną przekierowane.
  • #16 10004760
    kleer94
    Poziom 11  
    Z DMZ to ja bym uważał akurat.
    Poza tym wystarczy wpisać swoje IP zewnętrzne w przeglądarce i nie trzeba tego robić przez proxy.
  • #17 10004821
    salmon
    kleer94 napisał:
    Poza tym wystarczy wpisać swoje IP zewnętrzne w przeglądarce i nie trzeba tego robić przez proxy.

Robiąc to z tej samej sieci lokalnej nie musi wcale zadziałać bez proxy.
  • #18 10005173
    mnd017
    Poziom 11  
    @kleer94
    Po tym jak ustawiłem Forwarding i nie robiłem nic DMZ ani proxy. Po wpisaniu zew. ip strona "nie odpowiada zbyt długo". Przy czym nie mam ustawionego jeszcze żadnego serwera http. Co wtedy powinno sie pokazac ?

@piterus99
    Jak ustawić ? Ręczna konfiguracja serwerów proxy->Serwer proxy HTTP i tam dać mój wew ip i port 80?

W końcu nie wiem, co z tym DMZ? Wpisywać tam coś?

• #19 10006011
    salmon
    No w końcu, teraz wiemy, że masz adres publiczny na WAN routera.

Po pierwsze - czy masz w czasie testów uruchomiony na swoim laptopie serwer www na porcie 80/tcp? Po drugiem otwarty, prawidłowo przekierowany do nasłuchującej usługi port możesz potwierdzić na http://canyouseeme.org/. Masz ustawione przekierowanie, to DMZ-ta na razie zostaw w spokoju.
  • #20 10007193
    piterus99
    Poziom 43  
    Cytat:
    Przy czym nie mam ustawionego jeszcze żadnego serwera http.

Tak, tylko trzeba dodać, że oprócz przekierowanego portu na routerze, musi stać także jakiś program nasłuchujący połączeń na danym porcie, żeby komunikat się pokazał.

A z serwerem proxy radzę doczytać chociażby na wikipedii, bo chcesz coś na siłę wpisywać a sam nie wiesz co i po co.
  • #21 10011602
    mnd017
    Poziom 11  
    @piterus99
    No właśnie ten program nasłuchujący. Myślałem, że właśnie to byłaby ta usługa WCF? Czyli usługa sieciowa, udostępniona w Windows Service.

salmon napisał:

Po pierwsze - czy masz w czasie testów uruchomiony na swoim laptopie serwer www na porcie 80/tcp?

No właśnie.. czy jest konieczny uruchomiony ten serwer.. czy wystarczy udostępnić usługę sieciową WCF w windows service ?
  • #22 10011868
    salmon
    WCF, jeśli będzie działał oczywiście, będzie właśnie m.in. serwerem www. Jeżeli po podaniu IP sieciówki otwiera się w przeglądarce jakaś "nieznana" dotąd strona, to znaczy, że serwer/usługa działa.
  • Pomocny post
    #23 10012036
    piterus99
    Poziom 43  
    Wpisz na tym komputerze http://localhost/ - jeśli się coś otworzy, znaczy usługa funkcjonuje i powinna być dostępna z Internetu. Jeśli będzie "Nie można odnaleźć serwera" to znak, że nie jest to stricte serwer http i trzeba doinstalować np IIS.
  • #24 10017991
    mnd017
    Poziom 11  
    na localhost mam główną stronę IIS (bo zainstalowałem tą usługę na windowsie, nie mam strony - ale nie chcę korzystać z IIS) - nie chcę nic wspólnego z IIS, nie chce żadnych serwerów www u mnie na laptopie.

Chciałbym, aby moje IP na określonym porcie było dostępne na świat. Np. będzie widoczne przez podaną wcześniej stronę "http://canyouseeme.org/"?

UPDATE
    Ok. Powiem inaczej w dziale Forwarding, jak ustawić konkretny port ? Bo dla HTTP nie mogę zmienić z 80. Do wyboru mam jak na screenie. Chciałbym udostępnić jeden port na świat.

• Pomocny post
    #25 10018282
    salmon
    Masz na dole przycisk "Add Custom Service"
  • #26 10018475
    mnd017
    Poziom 11  
    Ok. Dzięki wielki. Wygląda na to, że chyba to działa w końcu.. Jeszcze tylko kilka rzeczy muszę przetestować

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z UPC poszukuje sposobu na uzyskanie zewnętrznego adresu IP dla swojego laptopa, który jest podłączony do routera Netgear WPN824. W odpowiedziach podano, że laptop ma wewnętrzny adres IP (192.168.1.3) i aby uzyskać zewnętrzny adres, należy przekierować porty na routerze. Użytkownik został poinstruowany, jak sprawdzić swoje IP oraz jak skonfigurować przekierowanie portów. Wskazano również, że do potwierdzenia działania przekierowania można użyć serwera HTTP, a także narzędzi takich jak http://canyouseeme.org/. Użytkownik zainstalował IIS, ale nie chce go używać, preferując inne usługi sieciowe. Ostatecznie, po kilku próbach, użytkownik uzyskał zewnętrzny adres IP na WAN routera i potwierdził, że porty są poprawnie przekierowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA