logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WRT54GC V3 - piszczenie po podłączeniu zasilacza 5V 1A, brak działania

Onufry76 07 Paź 2011 19:41 4001 2
REKLAMA
  • #1 10002936
    Onufry76
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Ostatnio stałem się właścicielem małego routera WIFI Linksys WRT54GC V3.

Niestety sprzęt nie działa. Po podłączeniu zewnętrznego zasilacza (5V 1A) nie uruchamia się, zaczyna natomiast wydawać dźwięk o wysokiej częstotliwości, czyli krótko mówiąc - piszczy.

Zewnętrzny zasilacz jest oczywiście sprawny.

Proszę o jakieś sugestie od czego zacząć poszukiwanie uszkodzenia.

Linksys WRT54GC V3 - piszczenie po podłączeniu zasilacza 5V 1A, brak działania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10003144
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    O ile dobrze pamiętam do tego routera był zasilacz 3,3V 2A
  • #3 10003587
    Onufry76
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Pojawienie się wątpliwości co do napięcia zasilającego routera zmusiło mnie do sprawdzenia tej informacji w Internecie. Okazuje się, że w tej wersji routera oryginalnie jest stosowany zasilacz 5V 1A, czyli właśnie taki jak posiadam. Szukając potwierdzenia tej informacji znalazłem jednak stronę na którą wcześniej nie trafiłem:

http://www.openmutual.org/2011/09/fixing-linksys-wrtg54gc-actually-the-psu/

Jak widać podobny problem już u kogoś wystąpił. Ja nie ustaliłem przyczyny usterki po prostu z lenistwa. Nie chciało mi się sprawdzić jak pracuje ten zasilacz pod obciążeniem, a nie miałem innego zasilacza 5V z odpowiednią wtyczką aby sprawdzić z nim router. Zadowoliłem się zmierzeniem napięcia na wyjściu zasilacza bez obciążenia.

Winnym okazał się uszkodzony (spuchnięty) kondensator elektrolityczny 1000u/10V zamontowany w zewnętrznym zasilaczu routera.

W moim wypadku wymiana wadliwej pojemności nie załatwiła jednak sprawy. Spalony jest dodatkowo rezystor SMD o nieznanej mi rezystancji, oznaczony R30, przez który teraz "skaczą" pięknie iskry. Uszkodzenie rezystora mogło powstać podczas demontażu klejonej obudowy zasilacza.

Tak czy inaczej, po przelutowaniu kabla zasilającego do innego zasilacza o porównywalnych parametrach router pracuje prawidłowo.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.
REKLAMA