logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WRT54GC V3 - Przestał działać zaczął piszczeć.

browar25 14 Lip 2012 10:23 2618 12
REKLAMA
  • #1 11104330
    browar25
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z routerem. Wszystko było ok niestety pewnego razu z powodu burzy odłączyłem go na parę godzin, a potem podłączyłem. Niestety po ponownym podłączeniu router zamiast działać piszczał, a diody zamiast świecić jak zwykle ledwo się iskrzyły. Gdy zostawiłem router na 15 minut i wróciłem wszystko znów działało i było ok póki znów nie musiałem odłączyć routera na dłużej i wtedy po ponownym podłączeniu sytuacja się powtórzyła. Po 15 minutach znów było ok. Za trzecim razem router sam zdechł w czasie używania, znaczy zaczął piszczeć zamiast działać.

W tym momencie podjąłem próbę ogarnięcia problemu i znalezienia przyczyny. Niestety nie znam się na routerach kompletnie, do tego na elektronice także. Chciałem zajrzeć do środka routera czy coś się nie spaliło, ale na dobrą sprawę to nie ma tam nawet śrub i nie wiem jak się go otwiera, podobnie zewnętrzny zasilacz, też zero śrubek nie wiadomo jak to otworzyć. Postanowiłem więc ustalić chociaż czy to wina routera czy zasilacza. Wydobyłem więc jakiś stary badziewny zasilacz uniwersalny z bazaru, który ma kilka wtyczek i można w nim regulować ilość V i polaryzacje, czy jak to się tam zwie (+/-). Ustawiłem więc go według ustawień oryginalnego zasilacza. (5V/ +) Mój badziewny zasilacz niestety nie miał takiej wielkości więc dałem 4.5 i nie niestety lipa. Na 6V też, ale jak dałem 7,5 to nagle zamiast piszczeć zaczął działać niestety tylko diody świeciły a nie działał internet. Jednak gdy ustawiłem na 12V router zadziałał i internet też. Już byłem wielce ucieszony i w sumie wszystko działało, jednak po jakichś 3-4 godzinach zaczęły się problemy router zaczął przerywać. W laptopie co chwilę odnajduje sieć i gubi i tak w kółko. Nie wiem co robić z tym problemem czy coś jest nie tak z routerem czy zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #2 11104401
    mikromatio4
    Poziom 12  
    Spróbuj kupić albo od kogoś pożyczyć zasilacz na 12V i 1A.

Skoro urządzenie zaprojektowane jest na 5V, nie wolno do niego podłączać zasilacza dającego napięcie o ponad 100% wyższej wartości. Porada szkodliwa, regulamin, punkt 3.1.11. [piterus99]
  • REKLAMA
  • #3 11104447
    browar25
    Poziom 9  
    Dzięki, dodam jeszcze, że oryginalnym zasilaczem był +5V 1A i działał na nim router przez 3 lata bez przerwy i nigdy problemów nie było z nim. Zdziwiło mnie to, że nagle 5V jest mu za mało. Postaram się pożyczyć 12v i przetestować, bo ta moja bazarówka to się grzeje niesamowicie, teraz jak ją odłączyłem na trochę i znów podłączyłem to wszystko działa ok. Sygnału nie gubi, nie przerywa, ale wiem że za godzinę lub 2 znów zaczną się problemy. A jeszcze pytanie jak otworzyć router, bo chciałem zerknąć czy coś w nim nie spuchło lub się nie spaliło?
  • #4 11104510
    DawidS28
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Pod nóżką od strony napisu "Compact. Wireless-G Broadband Router" masz śrubę. Pozostałe zabezpieczenia na ściance z naklejkami to trzy zatrzaski od góry, trzy od strony gniazd Ethernet i po dwa z pozostałych. Zatrzaski podważałem śrubokrętem, ale i tak dwa złamałem, ciężko jest to zdjąć.

Miałem taki sam problem, zasilacz jest sprawny, dwa duże kondensatory w routerze wymieniłem i dalej piszczy. Prawdę powiedziawszy, nie mam ochoty dalej dochodzić dlaczego.
  • REKLAMA
  • #5 11104850
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cześć.
    mikromatio4 napisał:
    Spróbuj kupić albo od kogoś pożyczyć zasilacz na 12V i 1A.

Odradzam takie próby. Skoro oryginalny zasilacz posiada napięcie wyjściowe na poziomie 5V, wówczas nawet osoba nie będąca znawcą elektroniki może uznać takie rozwiązanie za prowadzące z dużym prawdopodobieństwem do uszkodzenia bądź nieprawidłowego działania.
    Do Autora Wątku:
    Proponuję pomyśleć nad możliwością, dla samego sprawdzenia routera, podłączenia pod +5V pochodzące z zasilacza komputera - wymaga to nieco "zabawy", ale w obecnej sytuacji myślę że to najprostsze i o wiele pewniejsze rozwiązanie. Przed jakimikolwiek naprawami warto bowiem upewnić się czy usterka tkwi w routerze, czy może w samym jego zasilaczu.
    DawidS28 napisał:
    ...Miałem taki sam problem, zasilacz jest sprawny, dwa duże kondensatory w routerze wymieniłem i dalej piszczy...

Zasadnicze pytanie: jak dokładnie wyglądało sprawdzenie tego zasilacza i jak wyglądały podstawy uznania iż przyczyną awarii były te wymienione kondensatory?
    Z poważaniem
    Mateusz
  • #6 11104858
    DawidS28
    Poziom 17  
    pudzianowski napisał:
    jak dokładnie wyglądało sprawdzenie tego zasilacza

Po pierwsze, to nie on piszczy. :P
    Testowałem zasilacz na innym urządzeniu, wszystko działało. Jednocześnie router na innym zasilaczu od tego samego modelu Linksysa nie działał dalej.

Cytat:
    jak wyglądały podstawy uznania iż przyczyną awarii były te wymienione kondensatory?

Jeden nieco wybrzuszony, uznałem, że mogę wymienić oba, ponieważ miałem identyczne pod ręką.
  • #7 11105102
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cześć.
    DawidS28 napisał:
    pudzianowski napisał:
    jak dokładnie wyglądało sprawdzenie tego zasilacza

Po pierwsze, to nie on piszczy. :P...

Ale to on może być sprawcą całego zamieszania. :D
    Autor Wątku pisze o prawidłowym działaniu po podłączeniu, usterka następowała po dłuższym użytkowaniu. Do tego nie widzę podstaw by uznać iż mamy do czynienia z identycznym uszkodzeniem.
    DawidS28 napisał:
    Cytat:
    jak wyglądały podstawy uznania iż przyczyną awarii były te wymienione kondensatory?

Jeden nieco wybrzuszony, uznałem, że mogę wymienić oba, ponieważ miałem identyczne pod ręką.

Myślę, że to nie najlepsza droga. Jeśli już chcemy wymieniać w ciemno to lepiej określić które dokładnie egzemplarze mają największe prawdopodobieństwo bycia uszkodzonymi i dokładnie te wymieniać. Jednocześnie za sensowne uznaję dokonanie pomiarów napięć na poszczególnych elementach, to może być bardzo pomocne w odnalezieniu miejsca tkwienia usterki do tego za pomocą podstawowego jedynie miernika.
    Z poważaniem
    Mateusz
  • #8 11105136
    DawidS28
    Poziom 17  
    Ja tylko piszę, jak sprawa u mnie wyglądała. Router od roku leży w kawałkach, nowy MikroTik sprawuje się doskonale i nie mam najmniejszej ochoty wracać do Linksysa.

Jednocześnie nie próbuję sugerować, że to nie zasilacz jest zepsuty: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2105322.html
  • #9 11105325
    browar25
    Poziom 9  
    pudzianowski napisał:
    Proponuję pomyśleć nad możliwością, dla samego sprawdzenia routera, podłączenia pod +5V pochodzące z zasilacza komputera - wymaga to nieco "zabawy", ale w obecnej sytuacji myślę że to najprostsze i o wiele pewniejsze rozwiązanie. Przed jakimikolwiek naprawami warto bowiem upewnić się czy usterka tkwi w routerze, czy może w samym jego zasilaczu.

Chętnie bym spróbował tylko nie bardzo wiem jak to zrobić, w sensie z tym zasilaczem od komputera.
  • REKLAMA
  • #11 11112874
    browar25
    Poziom 9  
    Dziś rozebrałem router i zasilacz żeby zobaczyć czy są w nich ślady awarii. W routerze nie doszukałem się winowajcy, wszystkie kondensatory wklęsłe. Rozłupałem zasilacz aby zobaczyć czy tam nie ma przyczyny i moim oczom ukazał się jeden wybrzuszony kondensator. Czy to może być przyczyna? Dodam, że znalazłem tez inny zasilacz ale o mniejszej mocy 4.5V i podłączyłem. Okazało się, że pod nim wszystkie lampki świecą jak należy, niestety router szalał i zrywało połączenie. Czy to, że zasilacz ma o 0,5 V mniej może powodować coś takiego? Zdziwiłem się, że na oryginalnym (ten z wybrzuszonym kondensatorem) 5V ledwo się świecą diody, a na słabszym 4,5 świecą się normalnie. Proszę o poradę, czy może to być wina zasilacza, bo nie wiem czy warto go wymieniać, czy zaczynać myśleć o nowym routerze?

Pozdrawiam.
  • #12 11113436
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Wymień kondensator na taki sam bądź o większym napięciu pracy - powinno pomóc. 0,5V może robić różnicę tak samo jak mniejszy prąd pracy.
  • #13 11149521
    browar25
    Poziom 9  
    Router działa, przyczyną był spuchnięty kondensator w zasilaczu. Po wymianie kondensatora na nowy wszystko działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z routerem Linksys WRT54GC V3, który przestał działać po burzy i zaczął piszczeć. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu routera, diody świeciły słabo, a po 15 minutach wszystko wracało do normy, jednak problem powtarzał się. Użytkownik podejrzewał zasilacz, który był oryginalny (5V, 1A) i działał przez 3 lata bez problemów. W trakcie dyskusji zasugerowano przetestowanie zasilacza 12V oraz sprawdzenie kondensatorów w routerze. Po rozebraniu routera i zasilacza, użytkownik odkrył wybrzuszony kondensator w zasilaczu, co mogło być przyczyną problemu. Po wymianie kondensatora router zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA