logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna wymiana kondensatorów ? Pentagram Cerberus

makaronmc 07 Paź 2011 22:22 10981 66
Najlepsze odpowiedzi

Czy spuchnięte kondensatory w routerze trzeba wymienić, nawet jeśli jeszcze nie ciekną?

Tak — oba spuchnięte kondensatory trzeba wymienić, nawet jeśli jeszcze nie ciekną [#10003657] Jeśli z tym poczekasz, router może działać niestabilnie, ale zwykle nic poważniejszego się nie stanie [#10003710] Warto założyć nowe kondensatory low ESR o tych samych parametrach pojemności i napięcia [#12041575]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #33 10033426
    Cross
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli są tej samej firmy, tego samego sortu produkcyjnego, to możliwe że za jakiś czas spuchną również
  • #34 10034831
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Wymienić trzeba nie sąsiadujące, a wszystkie podłączone do tej samej gałęzi napięciowej. Nie jest to związane z producentem, a z genezą wystąpienia usterki.
  • #35 10035109
    Cross
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeśli zastosowano kondensatory słabej jakości w zasilaczach impulsowych czy przetwornicach danego producenta to nie ma bata, długo nie wytrzymają. Z reguły starty związane z ESR powodują ich nagrzewanie i utratę parametrów . Przykłady? Badziewne zasilacze do komputerów. Dlaczego jak są nowe w miarę trzymają parametry, po pół roku już nie? Właśnie ze względu na użyte słabej jakości elementy no i samą konstrukcje zasilacza. Na płytach głównych kiedyś wymieniałem tylko te spuchnięte po niedługim czasie okazywało się że reszta też puchnie. Teraz wywalam wszystkie. Tak więc producent i jakość zastosowanych mają znaczenie - nie jedyne, ale zawsze.
  • REKLAMA
  • #39 11747592
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Firma nie nazywa się suncon tylko "SUN Electronic Industries Corporation". Swoje kondensatory tak oznaczają. Na Ebayu są. Pozostałe marki natomiast znajdziesz na Allegro.
  • REKLAMA
  • #41 11808730
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kondensatory Rubycon znajdziesz na tme.eu i na Allegro, chociaż jeśli masz jakiś sklep z częściami elektronicznymi pod ręką kup sobie dowolne LOW ESR zamiast dopłacać jeszcze do wysyłki - i tak wytrzymają dobre kilka lat, po których i tak router powinien być już przestarzały technologicznie :)
  • #42 11969755
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 238
    Prosiłbym o pomoc w doborze kondensatorów.

Kiedyś już wymieniałem dwa kondensatory które oznaczyłem pętelką (spuchły).

Na zdjęciu podałem wartość każdego elektrolitu.

Prosiłbym o pomoc w doborze.
    Gdzie zastosować większe napięcie itp.
    Gdzie zastosować wyższą temperaturę pracy itp.
    Jakiej firmy i serii kupić elektrolity ?

Są na forum sklepy elektroniczne które skompletowały by zamówienie ?

• #43 11972866
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wymień tylko te dwa spuchnięte. Reszty nie trzeba. Kup dowolne LOW ESR 47µF/25V - powinny przeżyć ten router. Jeśli chcesz dobre jakościowo to na przykład na Allegro widzę, że ktoś sprzedaje Sanyo 47µF/25V. W wyszukiwarce allegro poszukaj OS-CON i wybierz pasujące (pojemność/napięcie) - jeśli chcesz tam szukać.
  • #45 11980057
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie ma takiej potrzeby. Jak chcesz wymieniać wszystkie, to lepiej kup nowy router - będzie nowocześniejszy i cenowo wyjdzie z grubsza podobnie pewnie. Najbardziej obrywają większe i bardziej obciążone elektrolity (co z resztą po nich widać). Wymień je, powinno wszystko działać.

Swoją drogą małe te pojemności jak na filtrowanie zasilania. Spodziewałbym się 470-1000µF na wejściu.
  • REKLAMA
  • #49 12039745
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sądząc po ich umiejscowieniu możesz dać spokojnie większe, acz w granicach rozsądku (nie przekraczałbym 100µF, jeśli oryginalnie były 47µF). Router jest zasilany zasilaczem stabilizowanym zapewne, więc nie ma zapewne potrzeby dawać większych.
  • #51 12040748
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Po pierwsze należy wymienić wszystkie elektrolity na dobrej jakości low ESR Long Life o żywotności co najmniej 5 tyś h. w temp. 105 stopni - koszt niewielki. Router pracuje 24h na dobę więc jeśli nie chcesz wymieniać pozostałych sztuk za 2 - 4 miesiące to wymieniaj wszystkie. Na płytce masz mostek Graetza czyli zasilacz jest AC a nie DC. Na wejściu możesz dać dowolną pojemność np. 2 szt. po 1000uF 25V (zamiast tych 470 25V ) o ile tylko się zmieszczą wymiarami, te 2szt 470uF 16 V możesz dać takie jak są, czyli nowe JACKCON JKS lub podobne - skoro wytrzymały tyle czasu. Reszta elektrolitów na nowe o takich pojemnościach jak są. Możesz zastosować Jamicony TL, Samxon GT, Samyoung NXH, Rubycony ZLH... tylko zerknij w nocie aplikacyjnej na zastosowanie i żywotność. Stosując zwykle elektrolity standard o żywotności 1tyś. za kilka miesięcy będziesz miał powtórkę
  • #52 12040997
    makaronmc
    Poziom 30  
    Wszystkie kondensatory wymieniłem...

Zostały mi je jeszcze 2x470uF 25V i 2x470uF 16 V, dlatego, że źle odczytałem i zamówiłem 47uF....

Czyli na wejściu mogę dać obojętnie jakie duże kondensatory ?

Dodano po 9 [minuty]:

To tak...

Zostały mi jeszcze dwa kondensatory do wymiany na wejściu 470uF 25V

Oraz jeszcze dwa kondensatory LOW ESR 470uF 16V

Czy mogę dać większe pojemności w tych dwóch przypadkach ?

Wszystkie kondensatory które wymieniłem zastąpiłem takim samym napięciem i pojemnością tylko wszystkie brałem na LOW ESR.
  • #53 12041064
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Tak.
    Te 4 kondensatory odgrywają kluczowa rolę w pracy przetwornic i stabilizacji napięcia wyjściowego. Za te 470uF 25V możesz wstawić dowolny kondensator ograniczają cię tylko wymiary obudowy, za pozostałe 470uF też możesz dać coś z przedziału 470-1000uF 16V wszystkie typu Low ESR Long Life.
  • #55 12041575
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zamontuj 470uF na 25V (lub nawet na 16V, gdyż prawdopodobnie nie jest on zasilany napięciem wyższym, niż 12V) LOW ESR i nie kombinuj tyle. Jako że w większości działów nie można zamieszczać linków do Allegro wysyłam propozycję kondensatorów Rubycon Long Life oraz Nichicon na priv.
  • #56 12053901
    makaronmc
    Poziom 30  
    Jestem po wymianie wszystkich elektrolitów, router cyka że aż miło ;)

Na starych elektrolitach, gdy robiłem routerowi restart z poziomu przeglądarki (ponowne uruchomienie) to ni-diabła nie mógł się synchronizować (nawiązać połączenia).

Teraz robi to bez najmniejszego problemu ;)

Chciałbym zaktualizować mu jeszcze oprogramowanie, ale nie wiem czy to jest możliwe. oraz zwiększyć zasięg WiFi.

Czekam na sugestie...

• #58 12116760
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Wymieniłeś CAŁE sekcje tych kondensatorów? Czy tylko napuchniete bo się zgubiłem...

Jakie zasilanie masz do tego routera?
  • #60 12117211
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    W takim razie zacznij od sprawdzenia zasilacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z routerem Pentagram Cerberus P 6337-4A, w którym spuchły kondensatory elektrolityczne 470uF/25V. W dyskusji poruszono konieczność ich wymiany oraz wpływ zasilacza na kondensatory. Użytkownicy zalecili wymianę spuchniętych kondensatorów, a także sprawdzenie zasilacza, który mógł być przyczyną problemów. Wskazano na możliwość zastosowania kondensatorów o wyższej temperaturze pracy oraz na znaczenie jakości użytych komponentów. Użytkownik wymienił kondensatory, co poprawiło działanie routera, a także zapytał o możliwość aktualizacji oprogramowania, na co odpowiedziano, że wsparcie dla routerów Pentagram jest ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA