logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja uproszczenia funkcji logicznej i realizacji na bramkach NAND/NOR

arlek123 08 Paź 2011 16:24 2185 4
REKLAMA
  • #1 10005622
    arlek123
    Poziom 2  
    Zrobiłem zadanie z układów cyfrowych lecz nie jestem pewien czy zrobiłem to dobrze będę wdzięczny jeśli ktoś potwierdzi to rozwiązanie

Polecenie jest następujące :
    Podaną funkcję doprowadź do najprostszej postaci i zrealizuj na bramkach
    a) dowolnych
    b) NAND
    c) NOR

rozwiązanie zamieszczam w skanach :

Weryfikacja uproszczenia funkcji logicznej i realizacji na bramkach NAND/NOR Weryfikacja uproszczenia funkcji logicznej i realizacji na bramkach NAND/NOR
  • REKLAMA
  • #2 10005688
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    arlek123 napisał:
    Zrobiłem zadanie z układów cyfrowych lecz nie jestem pewien czy zrobiłem to dobrze będę wdzięczny jeśli ktoś potwierdzi to rozwiązanie

Polecenie jest następujące :
    Podaną funkcję doprowadź do najprostszej postaci i zrealizuj na bramkach
    a) dowolnych
    b) NAND
    c) NOR

rozwiązanie zamieszczam w skanach :

W ostatnim wierszu nie jest jeszcze minimalna postać zapisu ... :!: ... popraw ... :idea:

arlek123 napisał:

J/w ...
  • REKLAMA
  • #3 10005693
    arlek123
    Poziom 2  
    Nauczycielka twierdziła że taka postać zapisu może być
  • REKLAMA
  • #4 10005705
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    arlek123 napisał:
    Nauczycielka twierdziła że taka postać zapisu może być.
    Ale wtedy nie jest to minimalny zapis kanoniczny ... :!: ... z którego nie łatwo jest zrealizować układ z funktorów elementarnych: NOT, OR, AND ... :idea:
  • #5 10005825
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1172
    arlek123 napisał:

Podaną funkcję doprowadź do najprostszej postaci.

No to niestety nie będziesz mi wdzięczny :)

W pierwszym przykładzie dobrze, ale nie do końca zminimalizowałeś funkcję co przekłada się na więszą rozbudowę i w praktyce większą awaryjność układu. Po to sie funkcje minimalizuje, aby ilość elementów w praktyce była jak najmnijesza i układ jak najprostszy, no a twoje rozwiązanie tego warunku nie spelnia.

W drugim i trzecim przykładzie schemat jest źle wykonany, kompletnie źle wykonany. Nie mozna ot tak sobie zamienić bramki AND na NOR itp.

pozdrawiam
REKLAMA