logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie odnośnie projektowania układów ideowych na bramkach NAND

kinket123 02 Lis 2018 22:47 897 8
REKLAMA
  • #1 17534663
    kinket123
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Cześć, mam pytanie odnośnie projektowania układów ideowych na bramkach NAND ponieważ nie jestem pewien czy pan profesor dobrze przekazuje nam wiedze na zajęciach. Na pierwszym załączniku umieściłem wzór funkcji o 5 zmiennych, a następnie mój układ. Na drugim jest ta sama funkcja zrealizowana przez p. profesora. Proszę mi powiedzieć czy i która metoda jest dobra. Pozdrawiam

Zał. 1:

Zał. 2:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17534861
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Oba rozwiązania są poprawne logicznie. Pan profesor zrobił to w bardziej przejrzysty sposób.
    Twoje rozwiązanie wymagało użycia inwerterów a tego nie było w temacie zadania.
    Wniosek: słuchaj pana profesora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17535029
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Witam,
    trebuch1 napisał:
    Pan profesor zrobił to w bardziej przejrzysty sposób.
    Twoje rozwiązanie wymagało użycia inwerterów a tego nie było w temacie zadania.

Moim zdaniem chodzi o coś innego. To jest zapewne szkolne lub studenckie ćwiczebne zadanie z teorii układów logicznych, w tym przypadku układów kombinacyjnych. Chodzi o to żeby zrealizować układ, wykorzystując tak zwany "system funkcjonalnie pełny" (czyli NAND lub NOR), ponadto układ ma być minimalny. Robi się to klasycznie, wykonując podwójną negację całej funkcji logicznej, "zewnętrzna" negacja pozostaje a "wewnętrzną" negację należy zamienić korzystając z odpowiedniego prawa DeMorgana, i to wszystko, efektem jest "dwupiętrowa" funkcja NAND lub NOR, w zależności od tego czy wejściowa funkcja była sumą czy iloczynem.
    Zauważ, że Twoja realizacja funkcji nie jest minimalna ponieważ:
    - używa większej liczby bramek niż potrzeba
    - ma większą sumaryczną liczbę wejść bramek niż potrzeba
    - ma dłuższą kaskadę bramek niż potrzeba

Pozdrawiam
  • #4 17535390
    kinket123
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Po prostu teoria którą pan profesor przekazał była w bardzo 'okrojonej' wersji dlatego zrozumienie w jaki sposób się to tworzy zostaje mi. Nie mogę tego zrozumieć po prostu, bo w większości tutoriali/poradników które znalazłem w internecie jest napisane, że najpierw trzeba funkcję przekształcić stosując prawo de morgana (tj. rysowanie dwóch kresek nad wyrażeniem, zamiana znaków, etc.), a u mnie na ćwiczeniach p. profesor mając do czynienia z funkcją typu f = ba + e'd' + c'b'a i przedstawienia tego układu tylko na bramkach NAND przechodzi odrazu do rysowania nie przejmując się znakami etc. i wychodzą u niego 3 bramki NAND które potem podpina pod jedną bramkę NAND i gotowe. Jestem początkującym w tej dziedzinie dlatego pytam, a nie mogę w internecie znaleźć jednozacznej odpowiedzi, a niedługo mam z tego zaliczenie. Jeżeli ktoś posiada jakieś łatwe wytłumaczenie tego sposobu, czy też jest w posiadaniu poradnika w internecie to bardzo bym prosił o podzielenie się z tym.
  • #5 17535426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17535453
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Zatem sam wykonaj odpowiednie przekształcenia.
    kinket123 napisał:
    najpierw trzeba funkcję przekształcić stosując prawo de morgana (tj. rysowanie dwóch kresek nad wyrażeniem, zamiana znaków, etc.)

Narysuj nad funkcją dwie kreski, czyli zastosuj podwójną negację, która nie zmienia wartości logicznej. Dolna kreska jest negacją sumy, zgodnie z prawem DeMorgana jest to iloczyn negacji, górna kreska pozostaje. Ostatecznie masz zanegowany iloczyn, czyli NAND z również zanegowanych iloczynów, czyli też NANDów, czyli masz NAND z NANDów. Gdyby funkcja wejściowa była w postaci iloczynu otrzymałbyś NOR z NORów.
    kinket123 napisał:
    przechodzi odrazu do rysowania nie przejmując się znakami etc. i wychodzą u niego 3 bramki NAND które potem podpina pod jedną bramkę NAND i gotowe.

Po wykonaniu opisanych przekształceń też będziesz wiedział, że zawsze wychodzi NAND z NANDów albo NOR z NORów, będziesz już później mógł też robić tak samo jak profesor.
    drobok napisał:
    Bo to się rozwiązuje graficznie, masz na wyjściu or'a (z swojej funkcji) zamieniasz go na nanda z zanegowanymi wejściami, potem te negacje dajesz andom na wejściu co robi z nich nandy i wsio. Żadnych demorganów boolów itd

To akurat wynika właśnie z odpowiedniego prawa DeMorgana.
  • #7 17535589
    kinket123
    Poziom 6  
    Czyli co mam taką funkcję jak w załączniku, rysuje tylko dwie kreski i to mi załatwia sprawę?

• #8 17539223
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    kinket123 napisał:
    Czyli co mam taką funkcję jak w załączniku, rysuje tylko dwie kreski i to mi załatwia sprawę?

Tak. Podwójna negacja zachowuje wartości logiczne. Zauważ, że po przekształceniu masz funkcję NAND o czterech argumentach, każdy z tych argumentów również jest NANDem o dwóch lub trzech argumentach.
  • REKLAMA
  • #9 17539304
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    W książce Barry Wilkinson: "Układy Cyfrowe" jest dość jasno opisane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące projektowania układów ideowych na bramkach NAND, wyrażając wątpliwości co do metod nauczanych przez profesora. W odpowiedziach stwierdzono, że obie przedstawione realizacje są logicznie poprawne, jednak rozwiązanie profesora jest bardziej przejrzyste i minimalne. Podkreślono, że kluczowe jest zastosowanie podwójnej negacji oraz prawa De Morgana, co pozwala na uproszczenie układu do formy NAND. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące przekształceń oraz odniesienia do literatury, co ma pomóc w zrozumieniu tematu przed nadchodzącym zaliczeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA