Mam uklad, na ktorym jest mikrokontroler 89c2051. Chce sterowac tym miktrokontrolerem poprzez port szeregowy. Nigdy wczesniej czegos takiego nie robilem. Znam sie na c++, c, java. Z assebmlerem na mikroprocka tez nie ma problemu. Czy moglby mi ktos pomoc i podeslac jakies linki. Generalnie chodzi o komunikacje na porcie szeregowym. Wysylanie, odbieranie.. no i chyba jakos to trzeba zsynchronizowac z czestotliwoscia procka? Dzieki za wszelka pomoc.
Najprosciej wykorzystac ktorys z dostepnych komponentow do c++ buildera lub delphi , ale najlepiej /moim zdaniem/ skorzystac z API - polecam ksiazke "rs232c od pascala i c++ do delphi i buildera" Pana Andrzeja Daniluk.
Jakie środowisko pracy preferujesz?
Bardzo wygodnie działa się pod wspomnianym C++ Builderem, do tego jakiś komponent nie blokujący pracy głównego programu - np. ciacomport i już działasz.
Z synchronizacją nie ma problemu - zarówno na 51 jak i w PC-cie ustawiasz po prostu jedną ze standardowych prędkości portu szeregowego - np. 9600.
Po co odkrywać proch ? jest tyle terminali na RS-y... Na ten przykład tu :
http://www.mpfreezone.com/Downloads/downloads.html albo Tutaj. wystarczy taki, co obsługuje skrypty, albo przyjmuje polecenia przez DDE, czy jakoś inaczej...
Pozdrawiam, LightI
Private Sub Send_Click()
___MSComm1.Output = Text5.Text
End Sub
Znaczna część przykładów na różne "okoliczności" jest w Helpie. Nie masz się co przejmowac gadaniem, że VB to programowanie dla tępych. Nie piszesz przeciez systemu operacyjnego! Liczy sie przede wszystkim efekt!Ja pisałem aplikacje dla RSa pod C++ Builder z wykorzystaniem API na podstawie książki Andrzeja Daniluka "Praktyczne programowanie RS232c ...". Powiem jedno: to jest męczarnia!
Mogę natomiast zrozumieć przywiązanie do jakiegoś środowiska. Osobiście nie lubię pisać pod VB (ohydne środowisko, ale prosty język ...), ale doskonale pisze mi sie pod C++ Builderem.
Proponuję Ci ciekawy "myk": zaimportuj MSComm do C++ Buildera. Algorytmy zostają z VB, ale środowisko borlandowskie.
Pozostają Ci również kobntrolki pisane przez innych programistów i inne firmy. Najłatwiejszą użyciu jest
nrComm. Niestety, jest komercyjna.
Klasyką, to jest chyba ComPort Library by Dejan Crnila (szukaj tego w google). Niestety, dość ciężka w instalacji, ale jeden z moich wykładowców dzięki temu komponentowi napisał oprogramowanie do symulatora samolotu.
Najchetniej Visual C++... borlandem sie nie bawilem, a basica nie znam w ogole i raczej nie poznam chyba ze mnie do tego zmusi zycie (znam troche jezykow wiec poznanie basica nie jest zbyt oplacalne )
Dyskusja dotyczy sterowania mikrokontrolerem Atmel 89c2051 poprzez port szeregowy z komputera PC. Poruszono kwestie implementacji komunikacji szeregowej, w tym wysyłania i odbierania danych oraz synchronizacji prędkości transmisji z częstotliwością taktowania mikrokontrolera. Zaproponowano wykorzystanie dokumentacji Atmel, w tym notatek aplikacyjnych dotyczących UART z przykładami w C i assemblerze. Wskazano na możliwość użycia gotowych komponentów do C++ Buildera lub Delphi, a także API do obsługi RS232, z poleceniem książki Andrzeja Daniluka „Praktyczne programowanie RS232c”. Omówiono również alternatywne metody, takie jak użycie kontrolki MSComm w Visual Basicu do prostego programowania portu szeregowego. Poruszono kwestie synchronizacji prędkości transmisji (np. 9600 bps) zarówno po stronie mikrokontrolera, jak i PC. Dla użytkowników systemu Linux przedstawiono przykładowy kod w C do otwierania, konfiguracji i obsługi portu szeregowego z wykorzystaniem funkcji systemowych (open, tcsetattr, select, read, write). Podkreślono, że synchronizacja polega na ustawieniu zgodnych parametrów transmisji po obu stronach łącza. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.