logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystorowe wzmacniacze małej mocy, pod technikę retro

morys126 12 Paź 2011 09:39 1444 7
REKLAMA
  • #1 10018492
    morys126
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dział: Retro zawiera schematy rzeczy z dawnych lat, techniki lampowej i tranzystorowej, których to już nie produkują. Powstał z tej racji że przypomina dawne młode lata, które każdemu mijają i stanowi kącik wspomnień i nie tylko. Bo dawne rzeczy miały jakiś urok i ich działanie np.lamp elektronowych jest do dzisiaj motywem robienia sobie samemu prostych i dobrze działających rzeczy. Właśnie postanowiłem się wcisnąć do tego działu, pokazując schematy podobnie dobrze działających rzeczy jak wzmacniacze lampowe i zrobionych na tranzystorach, tak samo dawnych jak tr.germanowe i nie produkowanych.

Często na forach piszą mi że moje schematy są dawnej epoki. Te schematy można próbować robić na innych do tego audio tranzystorach i w razie potrzeby korygując do tego schemat lub szukać u kogoś starych polskich tranzystorów. Sensem stosowania wzmacniaczy małej mocy jest ich możliwość czystego i liniowego sterowania się i dotyczy to głównie tr.sterujących tr.mocy i tr.mocy, co nigdy jest spełnione w każdych i nawet drogich wzmacniaczach. Podałem też wzmacniacze niskiej rezystancji z możliwością stosowania wielu głośników samochodowych lub małych od IPOD. Symetrycznie liniowo wykonane wzmacniacze tranzystorowe małej mocy można podstawiać do retro obudowy oddającej nastrój dawnych lat i dlatego też te schematy podaję na tym forum. Dodałem czyste wzmacniacze z stabilizacją prądów spoczynkowych i dla tr.mocy. Daje to poczucie czystej kl.A i tak jak w lampowych wzmacniaczach. Jest to bardziej pracochłonna technika i aby ktoś nie umarł na zawał, bo każdy nie musi tego robić ale dobrze jest też tylko dla ciekawości popatrzeć. Nie narzekajcie na wzm.tranzystorowe, bo lepszych schematów pod retro nie Macie.

Uwaga! jeśli ktoś chce stosować dla czystych wzmacniaczy przedwzmacniacz lub moduł globalnego sprzężenia zwrotnego to należy sprawdzić fazę sprzężenia zwrotnego dobierając do tego polaryzację tranzystorów, w tych rzeczach i jest to też związane z oddzielnymi zasilaczami, aby poprawnie prowadzić główną masę przedwzmacniaczy z masą emiterową wzm.różnicowego stopnia mocy.

Technika czystych wzmacniaczy wymaga zmiany techniki dla: wysokiej klasy stabilizowanego zasilania na tr.MOSFET w połączeniu z złożonymi filtrami kondensatorowymi, stosowania ekranów wewnętrznych, i dla stosowania wysokiej klasy połączeń na węzłach prądowo napięciowych.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10019627
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    1) Proszę poprawić zamieszczenie obrazków:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

2) Jaki ma to związek z działem Elektronika Retro?
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 10019693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10020171
    morys126
    Poziom 10  
    Stare francusko-polskie tranzystory dobre były do stosowania dla czystej i klasycznej audio techniki. Byłem kilkanaście lat w USA i wiem ludziom na hasła nie były dostępne tak dobre i szybkie tranzystory jak były polskie BC313/211, BD355/354, BD255/254 i też podobnie dobre BD140/139, nawet były doskonale liniowe tr.BUYP53 lub BDY23--25. Na przykład nowoczesne tr.BC557/BC547 nie można zamiennie(BC158/148) stosować dla czystych wzmacniaczy, bo w ogóle nie mają takiego punktu pracy, a jedynie można w wąskim zakresie dobrać prądy kolektora do rezystancji kolektora i jego rezystancji obciążenia, i przeważnie tak były dobierane i tylko dlatego w informacjach podają że są one zastępcze dla polskich tr.BC158/148. Wniosek polskie tranzystory nie były wykorzystywane dla czystej klasycznej audio techniki i takich schematów nie było.

Wzmacniacz P12W4R ma możliwość zmiany sterowania dla tr.mocy jednego znaku.
  • #5 10024510
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    Motronic napisał:
    Kup w sklepie BD354/355 :lol:

Ja ich mam od pyty :) Na Wolumenie można je nabyć po 50gr/szt (pnp i npn, B i C, 3XX i 2XX) u handlującego m.in. sowieckim złomem w północnym narożniku.
  • REKLAMA
  • #6 10024792
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Nick inny, mantra ta sama:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Kto ma trochę rozsądku niech wyciągnie właściwe wnioski.
  • #7 10025426
    morys126
    Poziom 10  
    Kto się uczy ten ma też siłę do robienia rzeczy dokładnie i od razu się nie nauczy. Wniosek ostatnie schematy są dobre, bo się nauczyłem. Ponadto zajmując się dokładniej wzmacniaczami są przeszkody i od razu nie wie się wszystkiego lub nie można to co się wiedziało od razu wykorzystać, bo wszystkich coś ogłupia i cenzuruje. I nawet najprostsze rzeczy nie pokazane ludziom nie są nimi wymyślone, bo są cenzurowane. I jeśli się ktoś nie boi to droga otwarta na ciągłe ogłupianie i w końcu jeśli się do czegoś dojdzie to co się z tego ma -nic. Na dodatek jeśli coś jest dobre to chętnie wielu coś to ludziom usuwa, a ludzie w nic wierzą i nawet w pomiary tranzystorów, bo tego nie robią i nic wiedzą i są ciągle kiwani.
  • #8 10026130
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Za:
    - zakładanie wątków nieadekwatnych treścią do działu Elektronika Retro;
    - wygłaszanie treści niemających jakiegokolwiek merytorycznego popracia;
    - bezczelne zlekceważenie polecenia moderatora dotyczącego poprawienia zamieszczenia schematów

nadaję ostrzeżenie #2 i usuwam temat.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniaczy małej mocy w kontekście retro, ze szczególnym uwzględnieniem tranzystorów, które były popularne w przeszłości, takich jak tranzystory germanowe. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie klasycznych tranzystorów, takich jak BC313, BC211, BD354, BD355, oraz ich zastosowanie w audio technice. Wskazują na różnice między nowoczesnymi a starymi tranzystorami, zauważając, że niektóre z nowoczesnych modeli nie nadają się do klasycznych wzmacniaczy audio. Pojawiają się również uwagi dotyczące cenzury i trudności w nauce oraz wymiany informacji w tej dziedzinie. Moderatorzy forum zwracają uwagę na nieadekwatność niektórych wątków do działu Elektronika Retro.
REKLAMA