Spoko ale nieznalazłem nic wspólnego z moim modelem ponieważ na płaskim wyjściu jest 10 wyjść <lub wejść (styków)> a w wtyczce jest ich 13 z tym że w wtyczce niema mowy o zasilaniu no i zonk a nieche uszkodzić.
Wiem jak już podłączyć to radio ale pojawił się koleiny problem ponieważ ono wogule się niewłacza podejrzewam jakiś układ np: TA8214K bo on ma rozprowadzać napięcie coś 8,3V a na wyjściach jego cisza niema nawet 0,1V. Drugi z układów wydje mi się że sterujący KIA6210AH powinień działac ponieważ dochodzi do niego zasilanie a mimo to radyiko niechce się włonczyć.
Załączniki wraz z postami skasowano. Proszę przeczytać punkt 13 regulaminu. Chęć pomocy nie tłumaczy łamania praw autora strony. W tym konkretnym przypadku podanie linka i upewnienie autora tematu, że znajdzie tam odpowiedni opis złacza, jest wystarczającą formą pomocy.
Ściągnołem sobie schemacik do tego radyika ale niemoge w nim znaleść jednego tranzystora który strasznie się grzeje ale niewiem czemu <ten tranzystor to B1243> czy ktoś może to wyjaśnić i rozwiązac mój problem zamieszczam schemacik
Radio Pioneer KEH-M6300. Schemat taki istnieje już na Elektrodzie więc załącznik skasowałem. Wystarczyło podać link do niego. <SławeK>
A tranzystor ten jest na schemacie u układzie sterowania wzmacniaczem, anteną automatyczną i włączaniem końcówki mocy, załącza B+. <SławeK>
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia radia samochodowego Pioneer KEH-M6300, którego obudowa nie posiada opisów pinów. Użytkownik poszukiwał schematu złącz i opisu pinów, otrzymując link do ogólnych schematów kabli, jednak nie odpowiadały one dokładnie modelowi ze względu na różnice w liczbie styków (10 na płaskim wyjściu vs 13 wtyczka). Podano szczegółowy opis pinów: 1 – antena automatyczna, 2 i 4 – +12V, 3 – masa, 5 i 8 – wspólne dla lewego i prawego kanału, 6 i 7 – lewy przód i tył, 9 i 10 – prawy przód i tył. Pojawiły się problemy z uruchomieniem radia, podejrzewano uszkodzenie układu TA8214K odpowiedzialnego za wzmacnianie sygnału (brak napięcia na wyjściach) oraz układu sterującego KIA6210AH, który mimo zasilania nie działał prawidłowo. Wskazano, że tranzystor B1243, który się nadmiernie grzeje, jest częścią układu sterowania wzmacniaczem, anteną automatyczną i włączaniem końcówki mocy (załącza napięcie B+). Schemat radia jest dostępny na forum Elektrod, jednak załączniki zostały usunięte ze względu na prawa autorskie. Podsumowując, podano opis pinów i wskazówki dotyczące diagnozy problemów z zasilaniem i wzmacniaczem w modelu KEH-M6300. Wygenerowane przez model językowy.